Premier ligo so prekinili 9. marca, vsaj do konca aprila pa v Angliji ne bo nogometnih tekem. Prvak je sicer bolj kot ne že znan, to je Liverpool. Foto: AP
Premier ligo so prekinili 9. marca, vsaj do konca aprila pa v Angliji ne bo nogometnih tekem. Prvak je sicer bolj kot ne že znan, to je Liverpool. Foto: AP
Sorodna novica Lahko Liverpool ostane brez prvega naslova po 30 letih?

Za enako potezo so se odločili v Belgiji, medtem ko so v Sloveniji vse lige za zdaj prekinjene do 31. marca.

V tekmovalnem pravilniku angleške zveze sicer piše, da bi se sezona morala končati do 1. junija, a so se Angleži dogovorili, da se lahko sezona 2019/20 podaljša za nedoločen čas, potem ko je Uefa evropsko prvenstvo preložila na leto 2021.

Videokonferenca klubov in predstavnikov angleške zveze je potekala tudi v luči informacij, ki zadevajo televizijske prenose. Televiziji BT Sport in Sky bosta zahtevali povračilo denarja z naslova televizijskih pravic, in sicer v vrednosti kar 813 milijonov evrov, če bi se sezona končala predčasno, je poročal tabloid Sun.

Angleška nogometna zveza je za najbolj prizadete klube, ki se bodo zaradi finančne negotovosti znašli v denarnih težavah, namenila 54 milijonov evrov takojšnje finančne pomoči.

Prva liga naj bi se nadaljevala maja in končala junija. Pred novo sezono pravega premora v tem primeru ne bo. Foto: www.alesfevzer.com
Prva liga naj bi se nadaljevala maja in končala junija. Pred novo sezono pravega premora v tem primeru ne bo. Foto: www.alesfevzer.com

Prva liga naj bi se nadaljevala maja
V Sloveniji za zdaj velja prepoved tekmovanj pod okriljem Nogometne zveze Slovenije do konca marca. Državni prvak Maribor je na svoji spletni strani objavil, da bi se slovensko prvenstvo, če bi se razmere izboljšale, nadaljevalo v maju in končalo junija.

Uefa je pozvala, da se tako evropska kot domača klubska tekmovanja končajo najpozneje 30. junija. Sredi julija bi bile namreč na sporedu že kvalifikacijske tekme za evropska tekmovanja za novo sezono. "To pomeni, da glede na izredne razmere časa za odmor med prvenstvoma praktično ne bo," so v sredo v sporočilu za klube zapisali pri Nogometni zvezi Slovenije.

A najprej se postavlja vprašanje, ali bodo tekmovanja sploh lahko izvedli. "Pripravljenih je več različnih rešitev, in ko se bo pandemija začela umirjati ter bo mogoče določiti realne okvirje za dokončanje letošnje sezone, bodo sprejeti prvi sklepi," so še sporočili iz NZS-ja.

Sorodna novica Prvenstva 3. aprila še ne bo, NZS ima pripravljenih več scenarijev

"Koledar tekmovanj bodo v prihodnjih dneh pripravile in dokončno sestavile posebne delovne skupine," piše na spletni strani Maribora.

V Španiji so v ponedeljek poročali, da naj bi Uefa predlagala, da v primeru nezmožnosti nadaljevanja igranja prvak postane tisti, ki je vodilni na lestvici. Toda Uefa na čelu s predsednikom Aleksandrom Čeferinom je to zanikala in poudarila, da o tem ni bilo govora.

V ZDA prekinitev vsaj do 10. maja
Vodstvo severnoameriške nogometne lige MLS je podaljšalo prekinitev tekmovanja do 10. maja. 26 klubov je sicer odigralo le dva kroga nove sezone. V Ligi MLS od Slovencev igrajo Antonio Delamea Mlinar (New England), Robert Berić (Chicago), Aljaž Struna (Houston) in Aljaž Ivačič (Portland).