Franklin William Vicente se je rodil v Sao Paulu v športni družini (oče je igral nogomet pri slavnem Santosu, sestra je odlična odbojkarica), v mestu Florianopolis, od koder je  Figueirense, pa je pred prihodom v Slovenijo preživel sedem let. Tam je spoznal tudi ženo Priscilo, s katero se je poročil pozimi in zdaj z njim živi v Ljubljani. Njegov vzornik je brazilski Ronaldo, nekoč pa bi rad zaigral v Italiji ali Španiji. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Franklin William Vicente se je rodil v Sao Paulu v športni družini (oče je igral nogomet pri slavnem Santosu, sestra je odlična odbojkarica), v mestu Florianopolis, od koder je Figueirense, pa je pred prihodom v Slovenijo preživel sedem let. Tam je spoznal tudi ženo Priscilo, s katero se je poročil pozimi in zdaj z njim živi v Ljubljani. Njegov vzornik je brazilski Ronaldo, nekoč pa bi rad zaigral v Italiji ali Španiji. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Aris Zarifović in Vicente
V Olimpijo sta se iz Nove Gorice preselila skupaj z branilcem Arisom Zarifovićem, ki mu pomaga tudi pri sporazumevanju. Angleško namreč ne govori, le portugalsko in italijansko. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Vicente in Mile Ačimović
Ob podpisu pogodbe z Olimpijo konec maja skupaj s športnim direktorjem Miletom Ačimovićem. Foto: MMC RTV SLO/NK Olimpija
Zanesljiva zmaga Olimpije

23-letni Brazilec se je na prvi tekmi kvalifikacij za Evropsko ligo proti luksemburški ekipi Jeunesse Esch (3:0) izkazal z dvema zadetkoma. 40 minut igre, dva gola. Izjemno je izkoristil svoj čas na igrišču, če vemo, da je "Franko", kot ga kličejo soigralci, v dresu belo-modrih navduševal s svojo hitrostjo, ne pa tudi z učinkovitostjo. Na 45 tekmah za Hit Gorico, kamor je prišel v začetku lanskega leta iz brazilskega prvoligaša Figueirense, je zadel vsega sedemkrat.

Priprave na novo sezono mu je pokvarila poškodba prepone, toda trener Ermin Šiljak je že v torek dejal, da je v enem tednu res veliko nadomestil.



Franklin, dosegli ste dva zadetka. Težko bi si zamislili boljši debi v dresu Olimpije in v Evropi, kajne?
Izteklo se je odlično, saj sem bil v zadnjem obdobju poškodovan. Z ekipo sem treniral le zadnji teden. Upal sem, da bom dobil priložnost za igro. Želel sem prikazati dobro igro, dva zadetka pa sta kot darilo. Rezultat ni pomemben samo zame, ampak za vso ekipo. V Evropi se želimo prebiti čim dlje, to je samo prva tekma. Trdo bomo delali še naprej, tako kot v zadnjih treh tednih, saj nas čaka še veliko težkih preizkušenj, zato se moramo dobro pripraviti. Danes smo zmagali s 3:0, a tisti, ki je gledal tekmo, je videl, da nikakor ni bilo lahko. Izkoristili smo tri priložnosti, v Luksemburgu pa moramo odigrati še bolje, saj so nas zdaj tekmeci spoznali.

S poškodbo prepone nimate več težav?
Ne, nič več. Vse je v redu. Moram še izboljšati fizično pripravljenost. Zdaj normalno treniram z ekipo. Malce je bilo težko danes igrati, toda vesel sem, ker mi trener in soigralci pomagajo in zaupajo. Upam, da bom letos pokazal vse, kar znam in dosegel veliko zadetkov. Želim si jih 20, 25 v tej sezoni. To je pomembno za napadalca.

Kako se počutite v Ljubljani?
Zelo dobro. Vsi so prijazni, ne samo v naši ekipi, ampak vsi v mestu. Vsi mi želijo najboljše. To je pomembno za nogometaša, saj ni vse v življenju nogomet. Svet obstaja tudi zunaj igrišča. Poročen sem, imam družino, zato je potrebno imeti glavo na pravem mestu. Srečen sem.

Ljubljana je malo večje mesto kot Nova Gorica, kjer ste preživeli zadnje leto in pol ...
Da, zelo lepo mesto je. Tudi v Novi Gorici pa sem se zelo dobro počutil. Zadovoljen sem z življenjem v Sloveniji. To je lepa država, prijetna za življenje in igranje nogometa.

Ste obdržali stike z nekdanjimi soigralci iz Gorice?
Seveda, z vsemi. Vsi smo prijatelji, saj so bili vedno z mano. V stiku sem tako z velikim prijateljem Vitom Plutom, trenerjem Miranom Srebrničem ... V Ljubljano sem prišel, da bi naredil korak naprej v moji karieri, ne zato, ker bi imel v Novi Gorici kakšne težave. Želel sem napredovati, Olimpija je dala dobro ponudbo in zdaj sem tu. To je nogomet.

Evropsko prvenstvo na Poljskem in v Ukrajini ste spremljali?
Sem, zelo mi je všeč evropski nogomet, sploh, kako igra Španija, ki je zdaj najboljša na svetu. Odlično prvenstvo je bilo.

Ste zadovoljni, ker je zmagala Španija?
(smeh) Kot Brazilec sem malce navijal za Portugalsko, upal sem, da bi lahko postala prvak. Toda zadovoljen sem tudi z zmago Španije, ker je zmagala najboljša ekipa. Igra dober nogomet, napadalen, tehničen, discipliniran. To mi je všeč.

Na svetovnem prvenstvu v Braziliji čez dve leti bo pa slavila Brazilija, kajne?
Ja (smeh), upam, da bom igral tudi jaz. Delam za to, da bi dobil priložnost. Upam, da bom dosegel veliko zadetkov in da me nekega dne morda kdo opazi in mi ponudi priložnost za igranje v reprezentanci. Vsi igralci moramo tako razmišljati. Svojo domovino imam zelo rad in sanjam, da bi nekoč zaigral za Brazilijo.

Je med vašimi nekdanjimi soigralci kakšen tak, ki je zdaj zelo znan?
Imam veliko prijateljev, ki igrajo za dobre ekipe v Evropi. Felipe Santana, denimo, igra za Borussio iz Dortmunda, Marquinho je v Romi ...

Zanesljiva zmaga Olimpije