Muraši so takole proslavljali zgodovinski uspeh. Foto: MMC RTV SLO/Marko Vanovšek
Muraši so takole proslavljali zgodovinski uspeh. Foto: MMC RTV SLO/Marko Vanovšek
Mura - Arsenal Kijev
Mura je na dveh tekmah prejela pet golov, vendar je bila tokrat sreča na njeni strani. Foto: MMC RTV SLO/Marko Vanovšek
Mura - Arsenal Kijev
Murašem bo nagrada 100.000 evrov za uvrstitev v naslednji krog prišla še kako prav. Mimogrede še ena zanimivost o (finančnih) primerjavah med kluboma: predsednik Arsenala je pred tekmo napovedal, da bo za vsak dosežen zadetek svoji ekipi dal 100.000 ameriških dolarjev. Foto: MMC RTV SLO/Marko Vanovšek
Zadetki s tekme Mura - Arsenal

Ukrajinci so bili pred 4.000 gledalci v Ljudskem vrtu precej boljši tekmec (65:35 posest žoge, 5:1 streli v okvir vrat), pa čeprav so od 31. minute igrali z igralcem manj. Zadetka Kobahidzeja in Gomenjuka sta jih vrnila v igro, a je Mura s skrajnimi močmi ubranila en zadetek prednosti, tako da zdaj z nestrpnostjo čaka petkov žreb (13.00) zadnjega predkroga, v katerem bi se "muraši" za nagrado lahko pomerili s kakšnim izmed zvenečih imen evropskega nogometa.

Kobahidze v polno že v drugi minuti
Ukrajinci so silovito začeli srečanje in že v 2. minuti je Aleksander Kobahidze po podaji Maksima Šackiha z desne strani preusmeril žogo za hrbet Filipa Drakovića. Draković je žogo že ujel, a se mu je izmuznila v mrežo. Sledilo je še nekaj nevarnih akcij "besnih" Ukrajincev, tako da je drugi zadetek visel v zraku. Mura je prvič zapretila šele v 23. minuti, ko se je Nusmir Fajić po samostojnem prodoru na levi strani prebil pred vratarja Pankiva, a je bil strel preslab.

Bohar izsilil izključitev Simonenka
V 30. minuti je Damjan Bohar ušel gostujoči obrambi, sledil mu je lahko le Sergej Simonenko, ki ga je pred kazenskim prostorom zrušil na tla. Avstrijski sodnik Oliver Drachta je Ukrajincu kot zadnjemu obrambnemu igralcu nemudoma pokazal rdeči karton, hkrati pa dosodil še prosti strel. Izvedel ga je Mate Eterović, a je bil Pankiv na mestu. Mreža se do konca polčasa ni več zatresla, čeprav so imeli gostje veliko terensko premoč (65:35 v posesti žoge in 4:1 streli v okvir vrat).

Gomenjuk zadel takoj po vstopu na igrišče
Arsenal je bil kljub igralcu manj nevarnejši tekmec, medtem ko je Mura na svoji polovici prežala na protinapade. V 61. minuti je Gomenjuk zamenjal Maziluja in le enkaj sekund pozneje z glavo zatresel mrežo. S prostega strela z desne strani je podal Šackih. V 72. minuti je imel Mikoulinas izjemno priložnost za tretji zadetek, a je z nekaj metrov streljal čez vrata. Še lepšo priložnost je v 86. minuti zapravil Gomenjuk, vendar je podobno kot Mikoulinas meril previsoko. V sodnikovem podaljšku je zaradi drugega rumenega kartona moral z igrišča še Šahov, tako da je Arsenal srečanje končal z deveterico.
Izjavi po tekmi

Feri Cifer, trener Mure 05: "Ob koncu tekme so vtisi dobri, saj smo se uspeli uvrstiti v zaključni krog kvalifikacij za Evropsko ligo. Arsenal je zelo kvalitetna ekipa, kar so nogometaši tudi pokazali na igrišču in kljub igralcu manj pritiskali na nas. Mi nismo bili dovolj skoncentrirani in zgodilo se nam je, da smo že v drugi minuti dobili povsem nepotreben zadetek. Na sredini nismo uspeli zadržati žoge, poleg tega pa smo imeli preveč nenatančnih podaj. Kljub vsemu - uspel nam je zgodovinski podvig. Fantje so si to zaslužili in morajo nadaljevati s kvalitetnim delom."

Leonid Kučuk, trener Arsenala: "Najprej bi čestital Muri za uvrstitev v "playoff" kvalifikacij za Evropsko ligo. Mi smo odigrali dobro tekmo, zmagali smo, pa vendarle na koncu izgubili. Muri želim vse dobro in veliko sreče pri petkovem žrebu. Igrali smo napadalno in to kljub temu, da smo bili z desetimi in na koncu z devetimi igralci. Usoda je pač taka, da kljub dvema zmagama ne napredujemo."

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO LIGO
3. PREDKROG, povratna tekma

MURA 05 - Arsenal Kijev (UKR) 0:2 (0:1) 3:0
4.000; Kobahidze 2., Gomenjuk 61.
: Simonenko 31., Šahov 94./Arsenal Kijev

Mura: Draković, Janža, Kramar , Cipot, Majer, Jelič (89./Kouter), Horvat, Maruško, Bohar (71./Sreš), Fajić, Eterović (66./Vaš ).

Arsenal Kijev: Pankiv, Polovij, Simonenko , Gitčenko, Šahov , Adiyiah (35./Simović), Mikoliunas , Maksimov, Kobahidze (81./Kovpak), Šackih , Mazilu (61./Gomenjuk).

Sodnik:
Oliver Drachta (Avstrija)

Handanović in Inter kljub porazu napredovala
Inter je po zmagi nad splitskim Hajdukom (3:0) na prvi tekmi v Splitu na domačem igrišču izgubil z 2:0, kar pa je bilo dovolj za napredovanje. Samir Handanović je branil vso tekmo. Premagala sta ga Ante Vukušić z enajstmetrovke (23.) in Ivan Vuković (58.).

Zadetki s tekme Mura - Arsenal