Urugvaj in Argentina si delita rekord s 14 naslovi južnoameriškega prvaka. Foto: EPA
Urugvaj in Argentina si delita rekord s 14 naslovi južnoameriškega prvaka. Foto: EPA
Carlos Tevez
Carlos Tevez je zgrešil v tretji seriji. Foto: EPA
Raul Fernandez
Raul Fernandez je bil pri 11-metrovki Falcaa zelo blizu žogi, ta pa je potem za las zgrešila vrata. Foto: EPA
Juan Vargas
Juan Vargas je Peru z dvema potezama popeljal v polfinale. Foto: Reuters
V Argentini tečejo solze v potokih

Prvi svetovni prvaki so povedli že v 6. minuti, Diego Forlan je izvajal prosti strel, Martin Caceres je žogo podaljšal z glavo, z leve strani pa jo je v gol spravil Diego Perez. Gostitelji so hitro izenačili. Po podaji Lionela Messija je z glavo zadel povsem osamljeni Gonzalo Higuain.

Argentina imela 48 minut igralca več
Tehtnica se je počasi prevesila na stran gavčev, strelec prvega zadetka Perez je bil v 38. minuti namreč izključen, s telesom je zaustavil hitrega Fernanda Gaga, zaradi česar je prejel še drugi rumeni karton. Gavči so imeli tako kar 48 minut igralca več, a priložnosti niso izkoristili. Še več - tik pred koncem rednega dela je "rdeče" videl tudi Javier Mascherano (prav tako zaradi dveh rumenih opozoril).

Muslera vselej na pravem mestu
Argentina je imela v drugem polčasu dve lepi priložnosti. Messi je v 79. minuti z lobom mojstrsko zaposlil Higuaina, a je Fernando Muslera strel nekako le ukrotil. Urugvajski čuvaj mreže se je pozneje izkazal še pri prostem strelu rezervista Carlosa Teveza, odbita žoga je prišla do Higuaina, a je bil Muslera spet na pravem mestu.

Usoden je bil strel Carlosa Teveza
V podaljšku sta si obe ekipi priigrali nekaj obetavnih priložnosti, a zmagovalca so dali šele streli z bele točke. Nenatančen je bil le Tevez, njegov strel je Muslera ubranil v tretji seriji.

Batista: "To zame ni neuspeh"
Plaz kritik se je pričakovano usul na selektorja Sergia Batista, ki ne namerava odstopiti: "To zame ni neuspeh, nadaljeval bom na klopi Argentine. Naš cilj je, da moramo najti izboljšave, naš cilj mora biti uspeh na svetovnem prvenstvu." Argentina se res ni izkazala, saj je dvakrat remizirala, zablestela je le proti Kostariki (3:0). "Na prvih dveh tekmah res nismo dobro igrali, na tretji tekmi smo že prikazali pravi obraz. Tudi danes je bilo kar dobro, lahko bi zmagali. Messi je igral pol ure res na neverjetno visoki ravni," je še povedal 48-letni strokovnjak.

Radamel Falcao zapravil 11-metrovko
Morda še večje presenečenje pomeni zmaga Peruja nad Kolumbijo z 2:0. A Kolumbija si je za poraz kriva izključno sama. V 66. minuti je sodnik dosodil enajstmetrovko v njihovo korist, a junak letošnjih evropskih klubskih tekmovanj Radamel Falcao je žogo poslal mimo vrat.

Martinez odprl vrata za zmago Peruja
V podaljšku pa je "blestel" njihov vratar Luis Martinez. V 101. minuti je slabo posredoval ob prostem strelu Juana Vargasa, žogo je nespretno odbil, sam pa ostal več metrov iz vrat, od daleč je nato žogo v mrežo spravil rezervist Carlos Lobaton. Kolumbija, ki je v rednem delu dvakrat stresla okvir vrat, je nato pritisnila z vsemi topovi, a vsega je bilo konec v 112. minuti, ko je Paolo Guerrero po slabem strelu Martineza ukradel žogo ter po lepem prodoru zaposlil Vargasa, ki je postavil izid tekme.

Južnoameriško prvenstvo, četrtfinale:
Kolumbija - PERU 0:2 (0:0) - po podaljšku
Lobaton 102., Vargas 112.
Falcao (Kolumbija) je v 66. minuti zapravil 11-m.
Argentina - URUGVAJ 5:6 (1:1, 1:1) - po 11-metrovkah
Higuain 18.; Perez 6.
RK: Mascherano 87.; Perez 39.
Danes ob 21.00:
BRAZILIJA - PARAGVAJ
Ponedeljek ob 00.15:
ČILE - VENEZUELA

Vrhunci tekme Argentina - Urugvaj 5:6

Vrhunci tekme Kolumbija - Peru 0:2

V Argentini tečejo solze v potokih