Manchester United je dvakrat igral v finalu in obakrat zmagal. Zadnjič so se naslova takole veselili leta 1999 v Barceloni. Foto: EPA
Manchester United je dvakrat igral v finalu in obakrat zmagal. Zadnjič so se naslova takole veselili leta 1999 v Barceloni. Foto: EPA
Paul Scholes
Paul Scholes je takole leta 1999 na povratni tekmi polfinala Lige prvakov proti Juventusu prejel rumeni karton in ostal brez tako želenega finala. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je v tej sezoni najbolj zaznamoval evropske zelenice, kar se kaže v številu nagrad, ki jih je prejel, in pregrešno visoki ponudbi madridskega Reala (100 milijonov dolarjev). 23-letnik je že večkrat namignil, da bi nekoč rad igral v španski ligi. Foto: EPA

Rdeči vragi so pred dnevi osvojili 17. naslov državnega prvaka in za vodilnim v tej statistiki Liverpoolom tako zaostajajo samo še za eno zvezdico. Da je bil rekordni 10. naslov v 16-letni zgodovini Premier League še toliko slajši, so v enem najbolj dramatičnih zaključkov prvenstva premagali prav Chelsea. V ekipi so prepričani, da to pomeni psihološko prednost pred modrimi, saj so v klubske vitrine na Old Traffordu tudi v tej sezoni dodali vsaj eno lovoriko.

50 let od tragedije v Münchnu
Letos februarja je minilo 50 let od tragedije v Münchnu, ko je v letalski nesreči umrlo osem nogometašev Manchester Uniteda, ki so bili takrat državni prvaki. Legendarni trener Matt Busby je bil primoran k vzgoji nove generacije nogometašev, ki je najžlahtneši cvet utrgala leta 1968, ko so se vragi prvič zavihteli na evropski vrh.

Ferguson presegel Busbyja
Po skoraj 20-letnem zatonu so v tem nekdaj pretežno industrijskem mestu za trenerja postavili ambicioznega Alexa Fergusona, ki je v svoji dolgi vladavini še presegel uspehe Busbyja - 10 naslovov državnega prvaka in 5 naslovov FA-pokala (oboje rekord na Otoku med trenerji). Za piko na i pa je leta 1999 osvojil še Ligo prvakov. Edina kategorija, v kateri Fergi še lovi Busbyja, je trenerski staž, saj je Busby vrage vodil 25 let, a glede na to, da Ferguson po 22 letih dela še ne razmišlja o slovesu, tudi ta rekord ni nemogoč.

Druga priložnost za Scholesa
Izjemni taktik si je v finalu zaželel Liverpool, saj je prepričan, da bo lastnik Chelseaja Roman Abramovič pokupil karte, namenjene ruskim navijačem, in jih razdelil tako, da bo Chelsea občutil prednost domačega terena. Ferguson ima pred tekmo nenavadne težave s kadrom, saj so vsi igralci zdravi in pripravljeni na nastop. Škot je obljubil le, da bo v prvo postavo vključil Paula Scholesa, ki pred devetimi leti zaradi rumenih kartonov ni mogel zaigrati v finalu proti Bayernu.

Giggs bi lahko presegel Charltona
Edini nogometaš, ki bi lahko spet zaigral v finalu, je Ryan Giggs, edini nogometaš vragov, ki je skupaj s Fergusonom osvojil vseh deset naslovov državnega prvaka. Nastop 34-letnega Valižana bi lahko pomenil še en mejnik, saj bi pomeni 759. nastop v rdečem dresu, s čimer bi s prvega mesta v klubskih rekordih spodrinil legendarnega Bobbyja Charltona. Leta 1999 je igral tudi Gary Neville, ki po poškodbi še ni povsem pripravljen na največje napore, na klopi pa je sedel Wes Brown, ki bo v sredo najbrž dobil svoje mesto v vražji obrambi.

Faktor Ronaldo?
Manchester United se poleg omenjenih lahko zanaša še na kopico igralcev v zrelih letih (Rio Ferdinand, Michael Carrick, Nemanja Vidić ...) in kopico mladcev (Wayne Rooney, Anderson, Nani, Cristiano Ronaldo ...). Prav Ronaldo bi lahko pomenil jeziček na tehtnici, saj je letos v petih letih na Old Traffordu prikazal daleč najboljšo formo: dosegel je kar 41 zadetkov (sedem v Ligi prvakov). Letos je že prejel nagradi za najboljšega igralca v Angliji tako po mnenju igralcev kot novinarjev.

Prvič slavili v Londonu
Nogometaši Manchestra so prvi evropski naslov osvojili leta 1968, ko so na Wembleyju po podaljšku ugnali Benfico s 4:1.

Se še spomnite šokantne končnice?
Rdeči vragi so se drugič na evropski prestol povzpeli leta 1999, ko so v finalu ugnali Bayern z 2:1. Oba zadetka so dosegli v sodnikovem podaljšku.

Slavko Jerič