Nogometaši Seville so že drugo leto zapored osvojili Pokal Uefa. Foto: EPA
Nogometaši Seville so že drugo leto zapored osvojili Pokal Uefa. Foto: EPA
Kapetan Javi Navarro je znova dvignil pokal.
Kapetan Javi Navarro je znova dvignil pokal. Foto: EPA
Adriano Correia
Adriano Correia je mojstrsko zadel v 18. minuti. Foto: EPA
Daniel Jarque in Albert Riera
Daniel Jarque je skočil na strelca izenačujočega gola Alberta Riero. Foto: EPA
Moises Hurtado
Moises Hurtado je bil izključen v 68. minuti, potem pa je bila na igrišču le še Sevilla. Foto: EPA
Sevilla ubranila naslov

Varovanci trenerja Juandeja Ramosa so postali šele druga ekipa, ki ji je uspelo ubraniti naslov na tem tekmovanju (prvi je bil Real Madrid v letih 1985 in 1986). Katalonci so imeli v začetnih minutah pobudo, a sta bila Raul Tamudo in Moises Hurtado na koncu akcij nezbrana. Kazen je prišla v 18. minuti. Vratar Palop je z roko poslal dolgo podajo do Adriana Correie, ki je na levi strani preigral branilca Espanyola Davida Garcio, sam krenil proti Gorkiju Iraizozu in ga tudi rutinirano premagal.

Riera vrnil Katalonce v igro
Deset minut pozneje je Albert Riera na robu kazenskega prostora preigral Daniela Alvesa in z natančnim strelom z desno nogo izid poravnal. Na začetku drugega dela je močan poskus Tamuda Palop odbil v kot. Trener Espanyola Ernesto Valverde je vse do 56. minuti na klopi držal najboljšega strelca Pokala Uefa (11 golov) Walterja Pandianija.

Hurtadova neumnost oslabila Espanyol
Po grobem štartu od zadaj nad Aleksandrom Keržakovom si je v 68. minuti drugi rumeni karton prislužil Moises Hurtado. Z igralcem več je imela Sevilla pobudo že do konca rednega dela. Najprej sta lepi priložnosti zapravila Renato in Javi Navarro, ki je povsem sam z glavo meril natančno v odličnega vratarja Iraizoza, nato sta se iz bližine osmešila še Frederic Kanoute in Ivica Dragutinović. Do konca 90 minut sta bila nenatančna še Renato in Javi Navarro.

Sevilla preveč ležerna po vodstvu

V podaljšku je Navas z desne strani podal nizko podajo pred gol, v 105. minuti pa je iz bližine žogo zabil v mrežo Frederic Kanoute. Ko je že vse kazalo na gladko zmago Andaluzijcev, je rezervist Jonatas z močnim strelom z 20 metrov izenačil na 2:2. Tri minute pred koncem podaljška je imel Kanoute izjemno priložnost, a je ustrelil pod oblake.

Pri strelih z bele točke je bil junak Palop
Palop, ki je Sevillo rešil z golom z gloavo v Donecku v osmini finala v 94. minuti, je obranil strele Luisa Garcie, Jonatasa in Marca Torrejona. Za Sevillo so mrežo zatresli po Kanoute, Ivica Dragutinović in Antonio Puerta, medtem ko je pri poražencih zadel le Pandiani. Pokal je pred 52.000 gledalci na Hampden Parku dvignil kapetan Javi Navarro. Delegat na tekmi je bil generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije Dane Jošt.

Zgodovina se je ponovila
Kljub porazu je bil trener Espanyola Ernesto Valverde ponosen na svojo ekipo: "Zgodovina se ponavlja. Za nas je bil to krut konec, vendar domov odhajamo z dvignjenimi glavami. Tekmovanje smo končali brez poraza. Zmagali smo 11 od 15 tekem." Espanyol je igral v finalu že leta 1998, ko ga je prav tako po enajstmetrovkah premagal Bayer iz Leverkusna.

V igri za trojno krono
Trener Seville Juande Ramos je pogled že usmeril k španskemu prvenstvu in pokalu: "Seveda nas preveva veliko zadovoljstvo, da smo spet prvaki, saj vsi vemo, kako težko je uspeh ponoviti. Z lovoriko smo se rešili velikega bremena, tako da se zdaj povsem sproščeno lahko posvetimo prvenstvu in finalu pokala."

A. G.


Finale:

ESPANYOL 3 - 5 SEVILLA
Riera 28. Correia 18.
Jonatas 115. Kanoute 105. --------------------------------------- Iraizoz Palop
Zabaleta Alves
Jarque Navarro
Torrejon Dragutinović
D. Garcia Puerta
Rufete * Poulsen
de la Pena *** Marti
Hurtado 68. Correia ***
Riera Maresca *
Tamudo ** Fabiano **
Luis Garcia Kanoute
---------------------------------------
* 56./Pandiani * 46./Navas
** 72./Lacruz ** 64./Keržakov
*** 87. Jonatas *** 76./Renato
Sodnik: Massimo BUSACCA (ŠVI)

Enajstmetrovke:
Espanyol 1 - 3 SEVILLA --------------------------------------- Luis Garcia Kanoute (0:1) Pandiani (1:2) Dragutinović (0:2) Jonatas Alves Torrejon Puerta (1:3)




Sevilla ubranila naslov