Pred prihodom Alexa Fergusona je bil Manchester United nazadnje angleški prvak leta 1967. Ferguson je nato
Pred prihodom Alexa Fergusona je bil Manchester United nazadnje angleški prvak leta 1967. Ferguson je nato "rdeče vrage" prvič popeljal na angleški prestol leta 1993, nato pa je "vajo" ponovil še 11-krat, nazadnje lani, ko je Manchester United z 19. naslovom na vrhu najtrofejnejših angleških klubov izrinil Liverpool. Foto: EPA

Ferguson je klub iz Old Trafforda popeljal in nato tudi utrdil med evropsko in svetovno klubsko elito. Osvojil je 12 naslovov angleškega prvaka, 5 pokalov FA, 4 ligaške pokale, 2 naslova v Ligi prvakov in Pokal pokalnih zmagovalcev. "Rdeče vrage" je vodil na 1.409 tekmah in v statistiko vpisal 836 zmag, 247 porazov in 326 remijev. Skupna razlika v golih je 2.579:1.262.

Ferguson, ki bo 31. decembra praznoval še eno okroglo obletnico, saj bo dopolnil 70 let, je kljub velikim uspehom zadržan: "Vse skupaj nekoliko spominja na pravljico. Gre za fantastično obdobje v mojem življenju, ki ga nisem pričakoval."

Ne vem, kako sem obvladoval vse velike igralce
"Ko se ozrem nazaj, si rečem, da sem imel izjemno srečo, da sem delal z igralci, kot so bili Bryan Robson, Norman Whiteside, Brian McClair, Mark Hughes, Paul Ince, Roy Keane, Eric Cantona. To so bili fantastični nogometaši. Čudim se, da sem jih lahko obvladoval toliko časa,"
je nadaljeval "Fergie", ki napoveduje, da bo na klopi Manchestra ostal tako dolgo, dokler se bo počutil zdravega za opravljanje tega dela.

Fergusonu veličino priznavajo tudi njegovi največji tekmeci, kot je trener Arsenala Arsene Wenger. "Ne poznam nikogar, ki bi tako dolgo uspešno vodil kakšen klub na najvišji ravni. In prepričan sem, da tega dosežka tudi v prihodnje nihče ne bo ponovil," je dejal Wenger, ki je na klopi Arsenala od leta 1996.