Kdaj točno se bodo nadaljevala državna prvenstva, še ni znano, vsi upajo, da bo to res v mesecu maju. Foto: Reuters
Kdaj točno se bodo nadaljevala državna prvenstva, še ni znano, vsi upajo, da bo to res v mesecu maju. Foto: Reuters

FIFPro je ugotovil, da 22 odstotkov nogometašic in 13 odstotkov nogometašev, ki so sodelovali v raziskavi, čuti psihične posledice več kot enomesečne ustavitve športnih dejavnosti zaradi novega koronavirusa. Simptomi se kažejo različno: kot pomanjkanje energije in samozavesti ali pa tudi kot pomanjkanje zanimanja in apetita.

V zadnji raziskavi (decembra in januarja), ko sveta še ni pretresal covid-19, je bilo takšne simptome v profesionalnem nogometu opaziti le med 11 odstotki žensk in 6 odstotki moških.

"Nenadoma se morajo številni mladi nogometaši in nogometašice soočiti z veliko negotovostjo, socialno izolacijo in ustavitvijo njihove dejavnosti ter z dvomi o prihodnosti," so zapisali pri združenju FIFPro, kjer se zavedajo, da ima podobne težave vsa družba in da ni nobenih znakov, da bi bili nogometaši bolj izpostavljeni.

Ob tem dodajajo, da so nogometaši bližje običajni družbi, kot si mnogi mislijo zaradi visokih zaslužkov izjemnih posameznikov. "V povprečju se nogometašem pogodba izteče prej kot v dveh letih, povprečen prihodek pa ni dosti višji kot pri splošni javnosti. Številni nogometaši so odvisni le od svojih nogometnih veščin in niso pripravljeni na življenje po karieri."

V raziskavi, ki so jo izvedli v 16 državah, je sodelovalo 1134 moških s povprečno starostjo 26 let in 468 žensk s povprečno starostjo 23 let.