Lionel Messi je lani na povratni tekmi dosegel kar štiri zadetke. Foto: Reuters
Lionel Messi je lani na povratni tekmi dosegel kar štiri zadetke. Foto: Reuters
Arsene Wenger in Pep Guardiola
Arsene Wenger je moral lani seči v roko Pepu Guardioli. Letos pa pričakuje drugačen razplet. Foto: Reuters
Francesco Totti
Francesco Totti naj bi v sredo igral od prve minute. Foto: Reuters

Topničarji so v lanskem četrtfinalu na stadionu Emirates nadomestili zaostanek z 0:2 in iztržili remi (2:2), na povratni tekmi pa je Lionel Messi dosegel štiri zadetke v galapredstavi na Camp Nouu (4:1).

Arsene Wenger se je lani spustil v odprt boj s Katalonci in na povratni tekmi doživel polom. "Nikoli ne odstopam od svoje filozofije, posebej ne na domačem stadionu. Skušali bomo z natančnimi podajami imeti čimvečjo posest žoge, potem imamo dobre možnosti. Lani smo se veliko naučili, premagala nas je boljša ekipa. Prepričan sem, da so moji varovanci dozoreli, to se kaže tudi v Premier ligi," je odločen trener topničarjev, ki ne bo mogel računati na kaznovanega Bacaryja Sagnaja, Samir Nasri pa še ni okreval po poškodbi kite v podkolenskem zgibu.

"Zavedamo se, da je Barcelona najboljša ekipa na svetu. Težko nam bo, a na vse načine bomo skušali presenetiti. Lani nismo imeli možnosti, igrali so sijajno," je dejal Cesc Fabregas, ki je bil že velikokrat v raznih kombinacijah povratka v Barcelono.

Pedro pričakuje večji odpor topničarjev
Barca je v soboto le remizirala v Gijonu (1:1), s tem se je končala rekordna serija 16 zaporednih zmag v španskem prvenstvu, kjer imajo varovanci Pepa Guardiole še vedno pet točk naskoka pred madridskim Realom. "Arsenal je odlična ekipa, to je eden najtežjih nasprotnikov. V letošnji sezoni bodo nevarnejši," opozarja Pedro.

Roma zelo niha v formi
Vodstvo Rome je bilo na žrebu osmine finala Lige prvakov zelo srečno, da se je izognilo evropskim velikanom. Šahtar, ki je zasedel prvo mesto v skupini, kjer je igral tudi Arsenal, je bil na papirju najugodnejši izid žreba. Rimljani zelo nihajo v formi. Na San Siru so decembra ugnali Milan (0:1), v pokalu so v Torinu izločili Juventus (0:2), v soboto pa so ostali praznih rok doma proti Napoliju (0:2) in za Milančani zaostajajo že za 13 točk.

Trener Claudio Ranieri se že dlje časa ne razume najbolje z zvezdnikom Francescom Tottijem, ki ima med vročimi navijači status boga. Proti Napoliju je 34-letni napadalec začel tekmo na klopi, Ranieri je dejal, da je prebolel gripo, in še ni bil pripravljen za vseh 90 minut.

Že dva meseca brez prave tekme
Šahtar ni odigral srečanja že od 8. decembra, ko je v Ligi prvakov ugnal Brago z 2:0. V Ukrajini se zaradi zimskih razmer prvenstvo nadaljuje šele 5. marca. Odigrali so devet prijateljskih tekem, a dobili le štiri, še posebej grenek je bil poraz z Žilino (2:5) na turnirju v Dubaju. Trener Mircea Lucescu verjetno ne bo mogel računati na brazilskega vezista Fernandinha, ki je okreval po zlomu noge, popolnoma naj bi bil nared za povratno tekmo v Donecku.

Osmina finala, prve tekme, sreda ob 20.45:
ROMA - ŠAHTAR

Verjetni postavi:
Roma:
Julio Sergio, Casetti, Juan, Mexes, Riise, Simplicio, De Rossi, Perrotta, Menez, Totti, Borriello.
Šahtar: Pjatov, Srna, Čigrinskij, Rakitskij, Rat, Gaj, Teixeira, Costa, Jadson, Willian, Luiz Adriano.

Sodnik: Olegario Benquerenca (Portugalska)


ARSENAL - BARCELONA

Verjetni postavi:
Arsenal:
Szczesny, Clichy, Squillaci, Koscielny, Gibbs, Aršavin, Fabregas, Song, Wilshere, Walcott, van Persie.
Barcelona: Valdes, Alves, Pique, Abidal, Maxwell, Xavi, Busquets, Iniesta, Pedro, Messi, Villa.

Sodnik: Nicola Niccoli (Italija)

Povratni tekmi bosta v torek, 8. marca.

MILAN - TOTTENHAM 0:1 (0:0)
74.000; Crouch 80.

VALENCIA - SCHALKE 1:1 (1:0)
50.000; Soldado 17.; Raul 64.
Povratni tekmi bosta v sredo, 9. marca.

Torek, 22. februarja, ob 20.45:

LYON - REAL MADRID
KÖBENHAVN - CHELSEA
Povratni tekmi bosta v sredo, 16. marca.

Sreda, 23. februarja, ob 20.45:

INTER - BAYERN
MARSEILLE - MANCHESTER UNITED
Povratni tekmi bosta v torek, 15. marca.