Roy Hodgson je sedemkrat postal švedski državni prvak. Foto: EPA
Roy Hodgson je sedemkrat postal švedski državni prvak. Foto: EPA
Zlatan Ibrahimović, Erik Hamren
Zlatan Ibrahimović bo proti Angliji povsem pripravljen. Foto: EPA
Wayne Rooney, Steve Gerrard
V pogovoru kapetan Anglije Steven Gerrard in Wayne Rooney, ki proti Švedski še ne sme igrati. Foto: EPA

Dvoboj med Švedi in Angleži bo poseben predvsem za Roya Hodgsona. Selektor Anglije je dolgo deloval na Švedskem in s spremembami, ki jih je vnesel v nogomet v tej skandinavski državi, velja za pravega revolucionarja, nekateri pa so ga celo označili kar za – sicer neuradnega – botra uspehov in konstantnosti izbrane vrste modro-rumenim.

Švedska je v igri posnemala sistem, ki ga je Hodgson igral z Malmöjem, ko je osvojil pet naslovov državnega prvaka. S tem načinom je reprezentanca prišla v polfinale evropskega prvenstva leta 1992, ki ga je tudi gostila, in dosegla tretje mesto na svetovnem prvenstvu dve leti pozneje.
V pričakovanju odprte tekme
Švedi se zavedajo, da če želijo ostati v igri za napredovanje, zanje proti trem levom šteje le zmaga. Tudi Anglija, ki je v prvem krogu remizirala s Francijo (1:1), jasno želi proti Švedski osvojiti tri točke in tako je mogoče pričakovati odprto in zelo napadalno srečanje. Tradicija je na strani vrste Erika Hamrena, saj Angležem na velikih tekmovanjih še nikoli ni uspelo premagati Švedov, jim jih je pa lani novembra uspelo ugnati na Wembleyju z 1:0. To je bila tudi prva angleška zmaga nad Švedsko po letu 1968.
Hodgson verjame, da njegova zasedba premore dovolj kakovosti, da prekine nekakšen urok proti Švedski. Tako se ozira tudi po nekaterih menjavah v začetni postavi, saj ima v mislih tudi že obračun z Ukrajino: "Scott Parker in Steven Gerrard sta oba starejša od 30 let in sta trdo delala proti Franciji. Nisem edini, ki se sprašuje, ali lahko v takem ritmu odigrata vsake štiri dni." Tako je v prvi postavi mogoča menjava Scott Parker–Jordan Henderson. Kljub vsemu pa je 64-letni strokovnjak dejal: "Po dnevu počitka v torek in lažjemu treningu v sredo ter četrtek bo zelo težko nekoga iz prve enajsterice pustiti na klopi …" Prvi zvezdnik Anglije Wayne Rooney bo proti Švedski še počival, lahko pa bo zaigral na obračunu z Ukrajino.

V konici napada tokrat Elmander
Nekaj sprememb je mogoče pričakovati tudi v prvi postavi Švedske. Manjše presenečenje je bilo, da je na prvi tekmi prednost pred izkušenim Andersom Svenssonom dobil Rasmus Elm. Svensson naj bi začel proti Angliji. V konici napada bo prednost pred Markusom Rosenbergom dobil Johan Elmander, ki se počasi vrača po poškodbi, z Zlatanom Ibrahimovićem, ki je zaradi lažje poškodbe izpustil trening v sredo.
"Težko je bilo preboleti poraz proti Ukrajini. To vedno boli. Nismo igrali, kot smo želeli. Zadnja dva dni sta nas napolnila z energijo in zdaj smo povsem osredotočeni na obračun z Anglijo," je povedal Hamren, ki je spregovoril tudi o Hodgsonu in njegovi zapuščini na Švedskem: "Gre za velikega strokovnjaka in odlično osebo. Na Švedsko je prišel povsem nepoznan, a z rezultati in vplivom na švedski nogomet je postal veliko ime. Zaradi stvari, ki jih je naredil za nas, ga ne bomo nikoli pozabili."

SKUPINA D, Kijev
Petek ob 20.45:

ŠVEDSKA - ANGLIJA

Verjetni postavi:
Švedska: Isaksson, Lustig, Mellberg, Granqvist, M. Olsson. Svensson, Källström, Larsson, Ibrahimović, Elm, Elmander.

Anglija: Hart, Johnson, Terry, Lescott, Cole, Parker, Gerrard, Walcott, Milner, Young, Carroll.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)