Michael Essien je lani na povratni tekmi takole dosegel zadetk za Chelsea, ki pa ni obveljal, modri so se vseeno prvič uvrstili v finale v Ligi prvakov. Foto: EPA
Michael Essien je lani na povratni tekmi takole dosegel zadetk za Chelsea, ki pa ni obveljal, modri so se vseeno prvič uvrstili v finale v Ligi prvakov. Foto: EPA
Liverpool pa je leto poprej takole veselil napredovanja po streljanju enajstmetrovk. Foto: EPA
Didier Drogba
Ko Didier Drogba zaigra za Chelsea, igra v napadu dobi novo dimenzijo. Foto: EPA
15. aprila, le dan po povratni tekmi, bo minilo natanko 20 let od tragedije na Hillsboroughu, kjer je umrlo 96 navijačev Liverpoola. Foto: EPA
Pep Guardiola
Barcelona je še vedno v lovu na tri lovorike: državno prvenstvo, pokal in Liga prvakov. Foto: EPA
Luca Toni
Luca Toni je proti Wolfsburgu dosegel edini zadetek za Bayern. Foto: EPA

V Ligi prvakov sta več medsebojnih tekem (12) odigrala le Bayern in Real Madrid. Zaenkrat so nekoliko uspešnejši Redsi, ki so napredovali v dveh od treh polfinalov, lani se je v finale uvrstil Chelsea, preostali dve tekmi pa sta bili v ligaškem delu, kjer sta si ekipi obakrat razdelili točke.

Padlo le malo zadetkov, odločitve vedno tesne
Tradicija preteklih sezon kaže na tesen razplet z malo goli: v sezoni 2004/2005 je Liverpool napredoval s skupnim izidom 1:0, v sezoni 2005/2006 na obeh ligaških tekmah v 180 minutah ni bil dosežen niti en gol, v sezoni 2006/2007 je bilo 1:1 (po enajstmetrovkah je napredoval Liverpool), lani pa je bilo 4:3 za Chelsea, ki se je napredovanja veselil šele po podaljških.

Lucas bo zamenjal Mascherana
Pri Liverpoolu bo na prvi tekmi zaradi kazni manjkal Javier Mascherano, njegovo mesto bo prevzel Lucas. Motor ekipe je Steven Gerrard, ki je letos v vseh tekmovanjih zabil 21 golov. V Ligi prvakov je do zdaj dosegel 19 zadetkov, s čimer je drugi angleški strelec v tem tekmovanju. Le dva več je dosegel Paul Scholes (Manchester United). Navijači si veliko obetajo tudi od njegovih natančnih podaj, ki naj bi Fernandu Torresu pomagale demonstrirati ves razkošen potencial.

Torres stavi na Gerrarda
"Najboljši igralci na svetu zadnje čase pogosto hvalijo Stevieja. To je povsem pravilno, saj mislim, da je najboljši nogometaš na svetu. Zna se podrediti ekipi, hkrati pa zna v odločilnih trenutkih, ko ne igramo najbolje, prevzeti odgovornost v svoje vajeti. Ne morem si zamisliti igralca, s katerim bi raje igral," na svojega kapetana stavi Torres.

Drogba ima težave z gležnjem
Pri modrih imajo največ skrbi s prebujenim Didierjem Drogbajem, ki je na zadnjih treh tekmah v Ligi prvakov zabil tri gole. Reprezentant Slonokoščene obale ima težave z gležnjem. Chelsea v Ligi prvakov v gosteh ni zmagal na zadnjih sedmih tekmah (nazadnje novembra 2007, ko so ugnali Rosenborg s 4:0). Če modrim v sredo ne bi uspelo zmagati, bi s tem izenačili klubski rekord po najdaljšem obdboju brez evropske zmage na gostovanjih. Chelsea zadnjič na osmih evropskih tekmah ni zmagal med majem 1959 in majem 1966.

V ligi obe tekmi dobil Liverpool
Chelsea je letos v Premier League proti Liverpoolu izgubil obe tekmi, česar se zaveda tudi Florent Malouda: "Na zadnjih dveh tekmah res nismo našli pravih rešitev. A po teh dveh tekmah smo spremenili nivo igre in verjamem v naše napredovanje."

Guardiola: "Poraz jih bo prebudil"
V preostali sredini tekmi se bosta na Camp Nouu udarila Barcelona in Bayern. Nemški prvak je na zadnji tekmi državnega prvenstva doživel ponižanje pri Wolfsburgu (5:1), česar pa ni bil preveč vesel trener Barcelone Pep Guardiola: "Forma v Bundesligi nima nobenega vpliva na Ligo prvakov, vseeno pa menim, da je to najslabši mogoč razplet za nas. Bayern je bil štirikrat evropski prvak, po tem porazu bodo k nam prišli polni motivacije. Izjemno nevarni bodo." Guardiola bo v svojo ekipo po poškodbi lahko spet uvrstil Carlesa Puyola, Andresa Iniesto in Yayo Toureja.

Poškodval se je Lucio
Zdravniški karton je bolj poln pri gostujočem trenerju Jürgenu Klinsmannu, ki je že nekaj časa brez napadalca Miroslava Kloseja, manjkal bo Daniel van Buyten, v soboto pa si je stegno poškodoval Lucio. Na tej tekmi se je po mesecu v igro po poškodbi pete vrnil Luca Toni, a še ni v najboljši formi.

Klinsmann: "Wolfsburg se ne sme ponoviti"
"Barcelone se ne bojimo. Igralci dobro vedo, da jih bo opazoval ves svet in gotovo bodo želeli pokazati vse, kar znajo," je optimističen Klinsmann, ki pa je svoje igralce vseeno opozoril, da se Wolfsburg nikakor ne sme ponoviti. "Igralci se tega dobro zavedajo, sicer bodo posledice neprijetne."

Liga prvakov, četrtfinale, prvi tekmi, sreda ob 20.45

LIVERPOOL                       CHELSEA
---------- verjetni postavi: ----------
Reina               Čech               
Arbeloa             Ivanović           
Carragher           Alex               
Škrtel              Terry              
Insua               A. Cole            
Alonso              Essien             
Mascerano           Obi Mikel          
Kuyt                Ballack            
Gerrard             Lampard            
Riera               Drogba             
Torres              Anelka             
---------------------------------------
Sodnik: Claus Bo LARSEN (Danska)       

BARCELONA BAYERN ---------- verjetni postavi: ---------- Valdes Rensing Alves Oddo Marquez Demichelis Pique Lell Puyol Lahm Xavi Schweinsteiger Keita Ze Roberto Iniesta van Bommel Messi Ribery Eto'o Tony Henry Podolski --------------------------------------- Sodnik: Howard WEBB (Anglija)


S. J.