Zlatko Zahovič je bil ob velikem uspehu vijoličastih zelo sproščen, čestitke pa so deževale z vseh strani. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Zahovič je bil ob velikem uspehu vijoličastih zelo sproščen, čestitke pa so deževale z vseh strani. Foto: MMC RTV SLO
Darko Milanič
Darko Milanič in Zlatko Zahovič sta v slovenski reprezentanci skupaj doživela izjemne uspehe, v soboto pa sta kronala njuno sodelovanje v Mariboru z naslovom državnega prvaka. Foto: MMC RTV SLO
Slavje navijačev Maribora
Navijači so že na začetku sodnikovega podaljška vdrli na igrišče, po koncu tekme pa se je začelo rajanje na katerega so čakali šest let. Foto: MMC RTV SLO
Veselje Dalibor Volaš
Dalibor Volaš je eden izmed tistih, ki jih je v Maribor zvabil ravno Zlatko Zahovič. Foto: www.maribor-sport.com
Maribor 8. nogometni prvak Slovenije
Zlatko Zahovič po osvojenem naslovu

9.000 gledalcem je v Ljudskem vrtu pripravilo sijajno vzdušje na derbiju 33. kroga PrveLige TS proti Celjanom (1:0). Po zadetku Daliborja Volaša po uri igre so vsi le še pogledovali na ure, navijači so celo predčasno vdrli na igrišče, a ga hitro zapustili. Po zadnjem žvižgu sodnika Damirja Skomine se je v najbolj nogometnem mestu v Sloveniji slavilo še dolgo v noč. 38-letni Zahovič je prišel v klub poleti 2007, ko je bila ekipa brez glave in repa, v soboto zvečer pa je s prevetreno ekipo postal državni prvak.

Kako ste videli odločilno tekmo za prvenstvo? Vzdušje je bilo neverjetno, na koncu že kar malce brazilsko. Verjetno niste pričakovali nekaj takega na slovenskih igriščih?
Jaz sem doživel že marsikaj, tudi to. Vzdušje je bilo res fantastično, takega lahko priredijo le Viole, ne govorim samo o navijačih na jugu, ampak na celem stadionu. Tekma je bilo zelo nervozna, ker so Celjani odlična ekipa. Dokazali so, da niso slučajno na drugem mestu, niso se slučajno borili za prvaka. Naši fantje so tokrat imeli nekaj več.

Po sredinem porazu v Lendavi ste bili zelo jezni in potrti. Kako se je ekipa pripravila na to izjemno pomembno tekmo? Tokrat ste delovali povsem drugače.
Znanje se ne prodaja.

Na domačem igrišču je Maribor letos neporažen. Spomnimo se še lanske sezone, ko so se v Ljudskem vrtu razprodajale točke, letos pa je to trdnjava. Mislite, da na to vpliva tudi prenovljeni stadion (10. maja lani je bila otvoritvena tekma proti Nafti)?
Prav gotovo na to vpliva tudi infrastruktura. Najbolj pomembno je, da ekipa pokaže ljudem, da si želi uspeha in se bori za barve kluba. Gledalci znajo to ceniti in spoštovati, zato tudi pridejo množično na stadion.

Športni direktor v Mariboru ste postali poleti leta 2007, ko je bil v klubu vsesplošni nered. Lani ste nekako stabilizirali ekipo, zamenjali pa ste tudi nekaj trenerjev.
Nisem jaz zamenjal nekaj trenerjev, ampak samo Milka Djurovskega. Marijana Pušnika je zamenjalo vodstvo kluba. Djurovski je moral oditi, ker ni imel izidov. To je vse en proces, ki je bil potreben, da smo doživeli ta uspeh. Nogomet ima vzpone in padce.

Z Darkom Milaničem ste očitno zlata naveza.
Zelo sem ponosen na Darka. Je zelo študiozen in kvaliteten. Igral je Ligo prvakov, ima ogromno znanja. Najbolj všeč pri njem mi je, da živi za to, kar dela, živi s to institucijo. Če bo treba delati 24 ur, bo pač toliko časa delal za to institucijo. Res je vrhunski trener, zanj sem še posebej vesel.

Prevetrili ste tudi igralski kader. Spomnimo se še tekme proti Domžalam avgusta 2007, ko ste izgubili z 0:4. Zmajevali ste z glavo ob igri Willyja Fondje, ki je delal začetniške napake. Kako vam je uspelo samo v letu in devetih mesecih vse spremeniti na bolje in zdaj se veselite osmega naslova.
Ko sem jaz prišel v Maribor, nisem jaz delal ekipe. Videl sem ekipo, ki ne drži skupaj in ima malo nogometnih kvalitet. Niso živeli za to institucijo in zato ne morejo igrati za Maribor. Odločil sem se za druge fante, jih selekcioniral, pri tem pa je seveda treba imeti tudi nekaj sreče.

Na začetku sezone ste rekli, da še ne načrtujete naslova, zadovoljni bi bili že z uvrstitvijo v evropska tekmovanja.
Tako je. Fantje so mladi, zato smo pričakovali tak proces. Nismo pričakovali takega napredka. Ko narediš novo ekipo, ne moreš pričakovati, da boš kar prvak. Vse pohvale trenerju in igralcem.

Kje ste videli glavne razloge, da v Mariboru šest let ni bilo naslova? Verjetno so veliko vlogo igrale finančne težave.
Jaz ne bi tega komentiral, saj me ni bilo v klubu. Ljudje, ki so vodili klub takrat, bodo to lahko komentirali.

Spomladanski del je vendarle pokazal, da ekipi še manjka nekaj izkušenj. Zdaj vas čaka nov izziv, kvalifikacije za Ligo prvakov. Ste že razmišljali o kakšnih novih igralcih?
Smo razmišljali, ampak morate vedeti, da je recesija zadela tudi NK Maribor. Vse moramo zadržati v naših okvirih, nihče si ne želi znova pasti v finančno krizo. Trenutno so v klubu zelo odgovorni ljudje, ki ne bodo zadolžili kluba, pa čeprav za ceno Lige prvakov.

Katerega od evropskih velikanov bi si najbolj želeli v Mariboru?
Počasi, vsako tekmo je treba jemati posebej. Najprej bomo najverjetneje morali razmišljati o tekmecu v 2. krogu kvalifikacij.

Prejšnji teden se je v prvo ligo po štirih letih vrnila tudi Olimpija. V novi sezoni bo spet na sporedu večni derbi, ki ga že vsi težko pričakujemo.
To je največji derbi v Sloveniji. Prisotna so čustva, navijači živijo za ti dve instituciji. Dobrodošla Olimpija! Pričakujem velik spektakel na derbijih z Ljubljančani.

Aleš Golob

Maribor 8. nogometni prvak Slovenije
Zlatko Zahovič po osvojenem naslovu