Rudi Zavrl je bil tokrat manj diplomatski, kot smo ga navajeni. Foto: MMC RTV SLO
Rudi Zavrl je bil tokrat manj diplomatski, kot smo ga navajeni. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kek
Matjaž Kek je v nehvaležnem položaju. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Zahovič, Miran Pavlin
Novoletno druženje NZS-ja sta obiskala tudi Zlatko Zahovič in Miran Pavlin. Foto: MMC RTV SLO
Sebastjan Cavazza
Prireditev je povezoval igralec Sebastjan Cavazza. Foto: MMC RTV SLO
Za popestritev so poskrbele tudi plesalke. Foto: MMC RTV SLO
Novoletno druženje NZS-ja
Po končanem uradnem delu so gostje pristopili k bogato obloženim mizam. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Rudijem Zavrlom

Predsednik nogometne zveze ni zadovoljen z izidi izbrane vrste. Za to seveda ne krivi le izključno Matjaža Keka, a povsem jasno je, da je njegova želja Srečko Katanec. Spregovoril je tudi o prijateljskih tekmah in o tekmecih v kvalifikacijah za SP 2010.

Na vrhu NZS-ja ste že 18 let. Kako bi s svojega stališča ocenili nogometno leto 2007?
Odvisno, s katere točke gledamo. Če je kriterij ocenjevanja rezultat A-reprezentance, s tem ne moremo biti zadovoljni. Vsi skupaj smo pričakovali več. Prišlo je do menjave generacij in mislim, da je ta generacija sposobna več. Že s prijateljskimi tekmami, ki bodo na sporedu od februarja naprej proti Danski, Madžarski, Turčiji in Švedski, naj bi se ekipa izkristalizirala in postavili naj bi se temelji za naprej. Po drugih kriterijih je nogometna zveza delovala normalno in lahko smo zadovoljni.

Januarja je prišlo do zamenjave na selektorskem mestu. Braneta Oblaka je nadomestil Matjaž Kek. Rezultati se niso izboljšali.
Seveda nismo zadovoljni. To ni izključna odgovornost selektorja. On je izvršil menjavo generacij. Treba pa se je zavedati, da je zlata generacija postavila zelo visok prag. V tistih časih je bilo to izjemno lepo, po drugi strani pa je to veliko breme za vse kasnejše generacije, ker bo te uspehe težko ponoviti. Zmoremo vsekakor več. Kek je bil pred letom dni pravilni izbor in videli bomo, kako bo šlo naprej.

Še vedno zaupate Keku. Ste morda razmišljali o morebitnih zamenjavah? Veliko se je špekuliralo. Kako vi gledate na celotno situacijo?
Nobena skrivnost ni, da si nogometna zveza in celotna slovenska športna javnost v nekem trenutku na čelu izbrane vrste ponovno želita Srečka Katanca. To je tudi moje osebno mnenje. Tu ne gre za nikakršno nezaupanje Keku, ne gre za zmanjševanje njegove avtoritete. On ima pogodbo in obojestransko jo izpolnjujemo. Če se bo pojavila možnost, da angažiramo Katanca, ima on prednost. Moja dolžnost je, da potem odregiram tako, kot bo treba.

Kdaj bi se lahko pojavila ta priložnost? Za naslednji kvalifikacijski ciklus je to bolj malo verjetno.
Katanec še ni povedal zadnje besede. Krog reprezentanc, s katerimi bi lahko sodeloval, se izjemno oža. Mislim, da bo njegova odločitev znana do konca tega tedna.

Lahko rečemo, da se torej še niste predali?
Moja dolžnost je bila, da naredim to potezo. Z vsem spoštovanjem do Keka, to sem tudi njemu povedal. Zdaj čakamo na razplet.

Kako bi ocenili kvalifikacijsko skupino za svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki? Imamo precej težke nasprotnike.
Lahkih nasprotnikov ni. To je dejstvo. Zdaj so avtsajderji le še San Marino, Andora in podobni. Danes vsi delajo, vsi igrajo nogomet. Naša skupina je izjemno težka. Češka je vseskozi v vrhu evropskega in svetovnega nogometa, Poljska v zadnjem času tudi. Slovaki izhajajo iz tradicionalne športne šole iz nekdanje skupne države. Vse je odvisno, kakšni bomo mi. Vse je v naših nogah.

Kako gledate na to, da so bile tribune na zadnjih tekmah v Celju precej prazne? To ni bila navada v prejšnjih letih. Morda v Celju ni pravega zanimanja, v Marboru pa se bo kmalu dokončal izjemno lep objekt. Ste razmišljali tudi o tem, da bi reprezentanca kmalu zaigrala v Ljudskem vrtu?
Gotovo. Reprezentanca je že igrala v Ljudskem vrtu. Mislim, da bo za jesenske kvalifikacije že nared. Razgovori o razporedu tekem bodo januarja v Bratislavi. Gledalci reagirajo logično. Če ni vznemirljivih tekem, ni rezultatov in ni prave igre, se odzivajo tako, kot so se v Celju. Arena Petrol je bila polna na tekmah proti Norveški, Belorusiji in Italiji. Kvaliteta igre reprezentance in obisk na stadionu sta tesno povezana.

Imate pred sestankom v Bratislavi že kakšne posebne želje? Ste se s selektorjem že pogovarjali o razporedu prvih srečanj?
Eno so želje, drugo je realnost. Ritem diktirajo reprezentance, ki so najbolje rangirane. To sta trenutno Češka in Poljska. Na koncu je treba z vsakim igrati doma in na tujem.

Za februar je že potrjena prijateljska tekma proti Danski. Kaj je z naslednjimi termini?
Smo tik pred potrditvijo prijateljske tekme z Madžarsko marca v Zalaegerszegu. V maju bomo odigrali dve tekmi z udeleženci evropskega prvenstva. Reprezentanca Turčije naj bi se pripravljala v Mariboru, zato naj bi z njimi odigrali eno tekmo. Imamo tudi ponudbo Švedske. Ostaja še odprt termin v mesecu avgustu, septembra pa se začnejo kvalifikacije.

Kaj se bo zgodilo s selektorjem Kekom (če predpostavimo, da bo ostal), če izgubi prve prijateljske tekme?
Težko napovedujem. Pogodba je obojestranska, moramo jo spoštovati.

Boste kandidirali za predsednika NZS-ja tudi naslednje leto?
Eno leto je še pred mano, to je kar dolga doba. Prej bi rekel ne kot ja.

Aleš Golob/Matej Rijavec

Pogovor z Rudijem Zavrlom