Slovenska javnost nestrpno pričakuje žreb za SP. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Slovenska javnost nestrpno pričakuje žreb za SP. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Tim Matavž in Ragnar Klavan
Tim Matavž in soigralci bodo v soboto dobili nasprotnike v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014. Foto: Reuters

To pomeni, da žreb varovancem Matjaža Keka ne more dodeliti Francije, Črne gore, Rusije, Švedske, Danske, Turčije, Srbije in Slovaške, ki so prav tako v drugem kakovostnem razredu. Slovenija je na lestvici Fife na 22. mestu, med evropskimi reprezentancami pa je 15.

Novi svetovni prvak bo kronan 13. julija 2014
Glavni sekretar Mednarodne nogometne zveze Jerome Valcke je na novinarski konferenci v Riu de Janeiru sporočil, da se bo prihodnje svetovno prvenstvo v nogometu. ki ga bo leta 2014 gostila Brazilija, začelo 12. junija 2014, končalo pa 13. julija. Pokal Konfederacij se bo odvil med 15. in 30. junijem 2013.


Evropa ima na voljo 13 mest

53 evropskih reprezentanc bo razdeljenih v devet skupin (osem s šestimi ekipami, ena s petimi). Na prvenstvo se bodo uvrstili zmagovalci skupin, osem najboljših drugouvrščenih ekip pa bo igralo v dodatnih kvalifikacijah. V Brazilijo potujejo Aleksander Čeferin, Matjaž Kek in Aleš Zavrl.

Rezultat je vedno težje potrjevati, kot ga prvič doseči
"Lepo je imeti izhodišče, kot ga imamo, vendar kljub temu so tudi v tretjem, četrtem in celo petem bobnu dobre reprezentance. Reprezentance, ki so v vzponu. Na papirju je videti dobro, lepo se sliši, ampak, kot sem poudaril, moraš biti pravi. Nekako tradicionalno velja, da igramo bolje z reprezentancami z vzhoda, da nam ne ležijo Skandinavci. Morda, vendar tradicije so zato, da se rušijo. Vedno velja, da je rezultat težje potrjevati, kot ga prvič doseči. Zdaj smo pred tem. V teh kvalifikacijah nas ne bo nihče več podcenjeval," je za spletno stran NZS-ja dejal selektor Kek.

Slovenijo pa še pred kvalifikacijami za svetovno prvenstvo čaka zaključek kvalifikacij za Euro 2012. Septembra bodo Slovenci odigrali srečanji proti Estoniji doma (2.) in Italiji v gosteh (6.), 11. oktobra pa sledi še obračun s Srbi v Mariboru. Že pred tem se bodo Kekovi varovanci 10. avgusta v Stožicah na prijateljski tekmi pomerili z Belgijo.

Razvrstitev bobnov
1. skupina: Španija, Nizozemska, Nemčija, Anglija, Portugalska, Italija, Hrvaška, Norveška in Grčija;
2. skupina: Slovenija, Francija, Črna gora, Rusija, Švedska, Danska, Turčija, Srbija, Slovaška;
3. skupina: Švica, Izrael, Irska, Belgija, Češka, BiH, Belorusija, Ukrajina, Madžarska;
4. skupina: Bolgarija, Romunija, Gruzija, Litva, Albanija, Škotska, Severna Irska, Avstrija, Poljska;
5. skupina: Armenija, Finska, Estonija, Ciper, Latvija, Moldavija, Makedonija, Azerbajdžan, Ferski otoki;
6. skupina: Wales, Liechtenstein, Islandija, Kazahstan, Luksemburg, Malta, Andora, San Marino.

Žreb se bo začel ob 15.00 po brazilskem času oziroma ob 20.00 po srednjeevropskem.