Oktagon, Its show time Foto:
Oktagon, Its show time Foto:
Jasmin Bečirović
Jasmin Bečirović
Jasmin Bečirović
Jasmin Bečirović

Milano 14.03.2009, dvorana PALASHARP, 10 000 gledalcev
V soboto sem si ogledal eno največjih prireditev borilnih veščin v tako imenovanih ring disciplinah (kikckboxing K-1, tajskem boksu in savate ) v tem delu Evrope pod imenom OKTAGON v organizaciji nizozemskega IT s SHOW TIME , ki vedno bolj prodira in osvaja tako publiko kot borce, še najbolj pomembno pa medije. Po besedah italijanskega promotorja g.Carla Di Blasia je to že 14. po vrsti turnir, kjer si bodo borci z zmago pridobili pravico nastopa v amsterdamski ARENI na K-1 Grand Prix letos meseca maja pred 20 000 gledalci in nato, če zmagajo še v legendarni Saitama dvorani decembra na japonskem v finalu K-1 World Max 2009 , kjer se je te šport tudi rodil. Seveda ti dve prireditvi ni potrebno posebaj predstavljati ljubiteljem K-1 kickboxinga saj si vsako leto lahko ogledamo borbe na Eurosportu, še manj pa kaj pomeni za borce, ki jim to uspe. Novost letošnjega Oktagona je bil direktni prenos v večih državah na Italia Uno preko Sky-a in seveda na Odeon TV italijanski televiziji, ki vsako sredo predvaja oddajo Kickboxing Mania. Poslastica večera 10 borb z priznanimi in manj priznanimi borci, ki smo jih videli je bila borba domačina Giorgia Petrosyana(24) z neverjetnim dosedanjim izkupičkom v 57 borbah kar 54 zmag (večina z KO) in le 2 remija in 1 poraz iz Nove Gorice in zmagovalca že dveh K-1 World Max-a 2005 in 2007 nizozemca Andya »The Destroyer« Souwera(27) , ki pa je že skoraj legenda z 130 borbami in 124 zmagami, ter 5 remiji in 1 porazom v kategoriji do 70kg. Na veselje domače publike je po treh rundah po tri minute v dodatni rudni na koncu zmagal Georgio Petrosyan v izjemno kvalteteni in razburljivi borbi, ki je bila polna nepričakovanih preobratov.
V Milanu nastopil tudi Jasmin Bečirović
Žal pa veliki »met«in preboj med najboljše ni uspel našemu najboljšemu, naj izkušenejšemu borcu do 95kg v K-1 Jasminu Bečiroviću(30) z 42 borbami in 37 zmagami in 5 porazi, ki se je pomeril z nizozemcem Wendellom Rochejem , ki ima 43 borb in 37 zmag, 5 remijev in 1 poraz. Kljub spodbujajanu 10 000 glave množice, ki ga je spodbujala in potrdila, da je Jasmin v Italiji izjemno cenjen in priljubljen saj trenira v Italijanskem klubu v Gorici Satori Team, pod vodstvom trenerja Alfija Romanuta (ki je trener tudi brata Petrosyan) ni uspel prepričati sodnike, ki so bili večinoma nizozemci. To je na koncu potrdila tudi publika, ki je očitno izvižgala in izkazala svoje nezadovoljstvo o rezultatu 3:0 za nizozemca. Po njegovih besedah po končani borbi pa je za to bilo več razlogov, tudi ta, da je nepričakovano bil poklican kot prvi nastopajoči na tem spektaklu, čeprav je kategorija do 95kg in so pred njim nastopli celo Savate in tajski boks borci, ki so bile le eksibicijske borbe itd...do tega, da je očitno prišlo tudi do nesoglasij med njim in g. De Blasijem , tik pred borbo glede pogodbe in spozorstva, kar je sigurno vplivalo na njegovo psihično pripravljenost pred samo borbo in kot je povedal sam » Žal nisem bil pravi...« Vsem pa je znano, da borci pred borbo morajao misliti le na borbo in so tovrstne zadeve nekorektne do njih. To je pa druga plat tega športa, kjer se vrti vse okrog denarja in dokler ne dosežeš ime in nimaš prave ekipe in podopore ponavadi trpijo ravno borci, ki se želijo uveljavljati in ogromno ulagajo in se odrekajo marsičemu, da bi uspeli. S tem problem se Jasmin sooča tudi doma v Sloveniji saj se mora voziti v Gorico na treninge in vsakodnevno tudi po 100 in več kilometrov. Tudi podatek, da se je pripravljal na hrvaškem v klubu Barun Trenk v Zagrebu govori o tem kakšne pogoje ima ta borec, ki v Sloveniji nima ne podpore ne sparing partnerja.
Kljub vsemu pa je Jasmin optimist in bo nadaljeval svojo pot zaradi ljubezni do borilnih veščin, ki jo goji od malih nog in bo že nastopil na revijalni tekmi v Poreču 26.04.2009, žal pa, ga že dolgo nismo videli na domačih tleh tudi na državnih prvenstvih v kickboxingu KBZS, kjer nima prave konkurence. Da ne govorimo o spektaklih, ki sem ga bil priča v Milanu, saj pri nas nimamo niti primerne dvorane za to še manj pa zanimanje medijev in sponzorjev, za ta šport, ki je v svetu nekje že presega popularnost boksa, nogometa, košarke itd...
Dosedanji uspehi Jasmina Bečirovića :
9x državni prvak v kickboxingu low kick in K-1
2004 Evropski prvak v tajskem boksu EMC (European Muay Thai Council)
2004 Svetovno prvenstvo v tajskem boksu 2.mesto WMF (World Muay Thai Federation)
2005 Svetovno prevenstvo v tajskem boksu 3.mesto WMF (World Muay Thai Federation)
2007 1. mesto K-1 Kombat Leaque
2008 1. mesto K-1 Bolazano
Večkrat proglašen za najsupešnejšega športnika občine Piran

Novico je napisal uporabnik KATANATATI