Foto:
Foto:

V goste prihaja ena najpogumnejših žensk na svetu, Norvežanka Karina Hollekim, ki bo predavala v bovškem Kulturnem domu v petek 22. februarja. Dan kasneje bo v dvorani hotela Alp svojo avanturo s tekmovanja Red Bull X-Alps predstavil še jadralni padalec, alpinist in smucar Simon Čopi.
Karina Hollekim bo sicer kot posebna gostja sodelovala na freeride smučarskem kampu v organizaciji agencije Outdoor Freaks, ki bo potekal od petka 22. do nedelje 24. februarja na Kaninu in pod njim. Kot profesionalna prosta smucarka in B.A.S.E. padalka je v svoji karieri doživela prakticno vse, svoje izkušnje pa bo tokrat delila tudi s slovenskimi navdušenci nad športi v naravi. Karina je edina ženska na svetu, ki se je preizkusila tudi v kombinaciji zgoraj naštetih športov, tako imenovanem "Ski-B.A.S.E.-u" kar ni nic drugega, kot smučanje po deviških strminah, ki se končajo nad visokimi prepadi. Smučar ima na hrbtu B.A.S.E. padalo, na koncu strmine pa zapelje čez rob stene in s padalom varno pristane pod njim. Prikupna Norvežanka je sodelovala tudi v kar nekaj športnih filmih, najbolj odmevna pa sta prav dokumentarec o njeni B.A.S.E. odpravi v Mali, Fatima's Hand in dokumentarec o petih letih njene kariere, 20 seconds of joy. Prav slednji je šele prišel na velika platna festivalov, ter že osvojil nekaj nagrad, med drugim pa ga bomo jutri (14.2.) lahko videli tudi v okviru Festivala Gorniškega filma v Cankarjevem Domu v Ljubljani.
Žal pa se Karinina zgodba ni izognila niti tistemu, česar si nihce ne želi - hudi poškodbi!
“20. avgusta 2006 sem padla z neba,” pove Karina, “Zaradi napake na padalu sem na tla priletela s hitrostjo vec kot 100 km/h. Rezultat so bili štirje zlomi levega kolka in 21 odprtih zlomov desne noge. Na srečo sem jo odnesla s celim hrbtom in glavo… predvsem pa sem ostala živa!”
Zaradi infekcije je desno nogo skoraj izgubila, a z neomajno voljo in veliko truda se je amputaciji uspela izogniti, po letu in pol pa že lahko hodi brez opore. S športom se bo zagotovo še ukvarjala, do takrat pa svoj življenski slog ohranja tudi z odličnimi predavanji s katerimi gostuje po celem svetu. Naslednji petek, 22. februarja, bo tako o svojih izkušnjah, športu kot načinu življenja, hudi poškodbi in vračanju po njej predavala tudi v Bovcu.
Simon Čopi, slovenski udeleženec tekmovanja Red Bull X-Alps 2007, nam bo svojo zgodbo s te dvotedenske avanture predstavil v soboto zvečer v dvorani hotela Alp v Bovcu. 850km letenja in hoje od Dachstein do Monaka! Simon se je s konkurenco boril do predzadnjega dne, kljub temu, da si je že na začetku avanture poškodoval peto, ter naredil tudi nekaj taktičnih napak. Te so ga stale kilometrov letenja s padalom, v zameno pa je moral pešačiti z vso jadralno-padalsko opremo na hrbtu in loviti priključek. Slovenija je njegov boj ves cčas spremljala preko interneta, saj je bilo s pomočjo GPS-a dogajanje moč spremljati v živo. V Sloveniji je za Simona na ta način navijalo kar 13.000 različnih uporabnikov interneta!
http://www.karinahollekim-slo.com/
Video:
Karina Hollekim
Fatima's hand - Trailer
Dvajset sekund užitka
Novico je napisal uporabnik ivanl