Redbull x-Alps Foto:
Redbull x-Alps Foto:
Primož Suša
Polet

Naloga je prečkati Alpe z vzhoda do zahoda. “Je veliko več kot le prečkanje Alp. Je pustolovščina, ekspedicija in hkrati tekmovanje,” je povedal Hannes Arch, ki je osnoval dirko Red Bull X-Alps leta 2003)
30 skrbno izbranih mednarodnih vrhunskih športnikov bo noč in dan, v soncu in dežju prepotovalo 818 km čez 3.000 m visoko gorsko verigo, ki jo bodo preleteli oz. v najhujšem primeru – prehodili. Tekmovalci namreč lahko za premikanje uporabljajo zgolj padalo ali svoje noge, kakršno koli drugačno gibanje je prepovedano. Pri tem mora imeti tekmovalec pri sebi vseskozi padalo, reševalno padalo, oprtnik, čelado, signalne rakete, reflektni pas in napravo za sledenje. Pot si lahko začrta sam, vendar mora obiskati vse označene točke in ne sme uporabljati predorov. Upoštevati mora pravila vizualnega letenja. S hrano, opremo in informacijami mu lahko pomaga le njegov pomočnik, ki ga spremlja ves čas.
“Ali jaz nosim svoje padalo ali pa to nosi mene. Skupaj se trudiva priti do Monaka.”
(Nate Scales, tekmovalec na dirki 2007)
Pot tekmovalce vodi prek gorskih vrhov v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Švici in Franciji ter se konča na prelepi sredozemski obali. Vsak drugi dan je najpočasnejši tekmovalec izključen s tekmovanja. Dirka se konča 24 ur po tem, ko prvi tekmovalec prispe do cilja.
S pomočjo napredne tehnologije bo spremljan vsak njihov korak in predvajan milijonom gledalcev po svetu. Spletni uporabniki bodo lahko celotno dirko tudi letos spremljali prek sledenja v živo na uradni spletni strani www.redbullxalps.com . Lahko bodo primerjali posamezne tekmovalce, si prek programa Google Earth ogledali progo, prebirali tekmovalčeve misli v osebnih blogih in izkazali svojo podporo v knjigi gostov.
Zanimivi podatki:
- teža opreme, ki jo mora imeti tekmovalec vseskozi pri sebi: 20 kg
- povprečna izguba telesne mase na 850 km dolgi poti: 10 kg
- povprečno število ur spanja na dan: 3 ure
- povprečno število dni za dosego do cilja: 12-20 dni
Svoja predstavnika smo že dvakrat imeli tudi Slovenci, Uroša Rožiča in podpornika Marjana Plahuta, leta 2003 sta dosegla šesto mesto. Leta 2007 pa sta se na to ekstremno pustolovščino podala Simon Čopi ter Marina Istenič in pristala na 19. mestu.


Od Salzburga do Monaka
Prvič v zgodovini avanturistične dirke Red Bull X-Alps se bo pot pričela v Salzburgu v Avstriji.
Pot, ki je po zračni liniji dolga 818 km, obsega sedem vrhov v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Švici in Franciji ter predstavlja strateško najzahtevnejšo pot do zdaj.
Tekmovalci bodo to nedeljo odrinili iz baroškega Salzburga, znanega po rojstnem mestu Wolfganga Amadeusa Mozarta in prizorišču snemanja filma Moje pesmi, moje sanje. Vendar udeleženci ne bodo imeli časa za ogled mesta, saj se jim bo mudilo na prvi vrh, Gaisberg. S svojimi 1265 m je priljubljena točka za vzlet jadralnih padalcev in bo prvi test vzdržljivosti tekmovalcev. Športniki morajo nato poleteti ali prehoditi pot do naslednjega vrha, Watzmann. S svojimi 2.713 m predstavlja tretjo najvišjo goro v Nemčiji.
Njihova pot se bo nadaljevala proti jugu, kjer jih čaka tretji vrh, Grossglockner. Najvišja avstrijska gora je bila predlani priča spopadu med Aidanom Toasejem (VB), Ulrichom Jessopom (VB) in Lloydom Pennicuikom (Avstrija), ki so se v groznih vremenskih pogojih prebijali čez vrh.
Sledi Marmolada, ki s svojimi 3.343 m predstavlja četrti vrh in do katere jih loči 189 km. Nato jih bo čakala največja razdalja - kar 328 km jih namreč loči do naslednjega vrha, švicarskega Matterhorna, kjer bo najpomembnejša taktika. Tu je predlani Alex Hofer s pretkano izbiro po veltinški dolini prehitel nasprotnike, si zagotovil vodstvo in že drugič zaporedoma zmagal.
Naslednji vrh, že šesti, je Mont Blanc v Franciji, nato sledi 234 km do zadnjega vrha, Mont Grosa na mediteranski obali, kjer se bodo tekmovalci spustili na monaško plažo.
"Zelo mi je všeč nova pot," pravi organizator dirke Hannes Arch. "Je zelo raznolika in bo od tekmovalcev zahtevala dobro taktiko, spretno letenje in veliko vzdržljivosti."
"Gre za nekoliko krajšo pot in namesto, da bi se pričela na 2.653 m visokem ledeniku, se bodo tekmovalci zbrali na 424 m v Salzburgu," nadaljuje Arch. "To bo ogromna razlika."
Izbrani športniki
23 različnih držav se bo predstavilo na najbolj mednarodni različici najtežje vzdržljivostne dirke na svetu. Zmagovalec zadnje dirke, Alex Hofer (SUI 1), se bo vrnil, da bi ubranil svoj naslov in dosegel že tretjo zapovrstno zmago (2005 in 2007), vendar to ne bo lahka naloga. Vso pot ga bodo preganjali drugouvrščeni Toma Coconea (ROM), sorojak Martin Müller (SUI2) in novinec Christian Maurer (SUI3). Avstrijska udeleženca sta Helmut Eichholzer (AUT1) in Christian Amon (AUT2), ki sta tekmovala že na dirki leta 2005. Nemec Michael Gebert (GER) bo skušal popraviti razočaranje iz leta 2007, za Italijo pa bosta tekmovala Leone Antonio Pascale (ITA1) in Andy Frötscher (ITA2). Britance bosta predstavljala Aidan Toase (GBR1), ki je leta 2007 dosegel šesto mesto, in Tom Payne (GBR2). Honza Rejmanek (USA) je leta 2007 v prvih dneh hudo zbolel, a se je kljub temu uspel uvrstiti med deset najboljših. Preostala športnika, na katera bo treba biti pozoren, sta Pal Takats (HUN), talentiran mlad pilot, in Thomas de Dorlodot (BEL), prav tako mladenič, ki pa je leta 2007 dirko zapustil zaradi nesreče. Prvi v zgodovini dirke Red Bull X-Alps bosta udeleženki tudi Nova Zelandija in Južna Afrika. Dave Watson (NZL) in Pierre Carter (RSA) se bosta odzvala izzivu.
Znova pa bomo imeli tudi slovenskega predstavnika, tokrat Primoža Sušo in njegovega podpornika Igorja Eržena.
Primož Suša
Primož Suša, 31-letni Vrhničan, po poklicu inženir informatike, se je jadralnim padalstvom pričel ukvarjati leta 1996. Letenje kljub novim stvarem, ki jih odkriva, ostaja njegova ljubezen, ki mu je povsem spremenila življenje. Raje kot ravnice ima gore, vsekakor pa igra vreme ključno vlogo. Za najslabšo izkušnjo ima leto 1999, ko je umrl njegov inštruktor Stanislav Rus. Za najboljšo pa spiralni vzpon, skupaj z Markom Novakom. Največji do zdaj doseženi uspeh mu predstavljajo 313 km dolg XC polet v Južni Afriki, sedem "cross country" svetovnih rekordov, 15. mesto v skupnem seštevku na svetovnem pokalu Poggio Bustone Paragliding 2008 in prvo mesto na Ratitiovec Open Slovenija 2007.
Dirki Red Bull X-Alps se je pridružil, ker v njej vidi največji športni izziv. Na dirko se je sicer prijavil že leta 2003, a na srečo ni bil sprejet in je leto preživel leteče – naredil je po 200 km na dan in podrl pet svetovnih rekordov. Dirki Red Bull X-Alps 2009 se bo povsem predal in upa, da bo premagal celotno pot.
Na dirki ga bo podpiral Igor Eržen, ki prihaja z Škofja Loke. Primož Suša ga pozna že 8 let, prav njega pa je izbral zato, ker tudi on leti in je organizator več slovenskih tekmovanj. Zna se hitro prilagoditi neznanemu položaju, ima dober smisel za humor in je človek, vreden zaupanja.
Njuno pot boste lahko spremljali na http://www.xalps.si/ , uradna stran tekmovanja pa se nahaja tukaj: http://www.redbullxalps.com/index.aspx
Novico je napisal uporabnik ivanl.