Foto:
Foto:


Srečanje v Litiji so Slovenci dobili z rezultatom 4:1, potem, ko so imeli naši že visoko prednost 4:0. Selektor Dobovičnik si je s sodelavci ter igralci ogledal tekmi Slovakov z Romuni in temu ustrezno pripravil taktiko, katere so se fantje na parketu tudi držali, kar je rezultiralo s popolno dominacijo, tako v igri, kot v rezultatu. Slovaki so v prijateljski tekmi deklasirali reprezentanco Romunije 8:3 (posnetek najdete na www.videoslofutsal.com) in to je bil dovolj velik razlog, da jih Dobovičnik ni podcenjeval in je zahteval maksimalno resen pristop.
Na drugo tekmo v Laškem so se Slovaki pripravili nekoliko bolje in tudi s pomočjo sreče uspeli zmagati 3:4. Kaznovali so napako »hrvaškega« dvojca Simeunovič – Ibrišimovič, med katerima dvema je Varady spremenil globinsko podajo v zadetek za 0:1. Že pri tej napaki je bilo zaznati, da naši fantje niso stoprocentno pri »stvari«, saj se reprezentanci kot je Slovenija, kaj takšnega ne bi smelo zgoditi. Slovaki so nato iz protinapada povedli še na 0:2 čeprav so le redko kdaj prečkali sredino igrišča s kontinuiranimi napadi. Za nameček so streli Ibrišimoviča, Melinka, Kraglja in ostalih zleteli za malenkost mimo vrat ali pa so bili plen odličnega slovaškega vratarja.
V sredini prvega polčasa je bil naš selektor prisiljen reagirati in vzeti minuto odmora ter »prebuditi« svoje varovance. Po tej minuti odmora se je nekoliko zaspana igra Slovenije spremenila in sledil je pritisk, ki je obrodil zadetek Ibrišimoviča za 1:2, kar je bil rezultat polčasa.
V nadaljevanju srečanja je igrala samo Slovenija, Slovaki so bili zbiti v svoj »deveterec« in veliko upanja polagali na svojega vratarja. Po lepi kombinaciji je vendarle izenačil Melink, toda kmalu za tem so Slovaki iz protinapada ponovno povedli 2:3. Naši so še naprej napadali in streljali iz vseh orožij proti slovaškim vratom. R. Uršič je izenačil po akciji iz kota, pri zadetku pa je nekoliko botroval tudi slovaški vratar. Takoj iz naslednjega protinapada, v 35 minuti, so gosti spet povedli 3:4 in Slovenija je zaigrala z vratarjem v polju, Tokiča je zamenjal Kragelj.
Naši so dolgo pripravljali zaključek napada in lepa priložnost se je ponudila Ibrišimoviču, vendar je bil spet na mestu gostujoči vratar. Ko so Slovaki vendarle prišli do žoge, je njihov selektor ob prvi prekinitvi zahteval minuto odmora in spremenil taktiko za zadnjih 30 sekund igre. Slovaki so s pametnim pokrivanjem naših, že na slovenski polovici, preprečili hiter prenos žoge in uspešno zadržali minimalno vodstvo do konca tekme.
Kljub popolni dominaciji Slovenije, je treba Slovakom čestitati za zmago, saj so s pomočjo sreče, brez katere v življenju in športu na sploh ne gre, uspeli vknjižiti prestižno zmago. Pri naših se je poznalo, da jim je manjkalo potrebne svežine, koncentracija v obrambi ni bila na zavidljivem nivoju, saj so nam v prvem polčasu Slovaki kar trikrat zapored »prodali« najbolj nevarne globinske žoge, enkrat pa iz takšne akcije tudi zadeli. Spet ena tekma, podobno kot proti Belgiji v kvalifikacijah za EP, ki se prav gotovo ne more in ne sme več ponoviti. Ogromno število slovenskih strelov in obramb gostujočega vratarja, zelo rizična postavitev Slovakov v obrambi, vendar izredno gibljiva kompletna slovaška četvorka, pomanjkanje sreče pri zaključku akcij Slovenije, visok procent realizacije gostov in poraz je bil po teh dejavnikih praktično neizbežen. Če odmislimo rezultat, ki v tem trenutku ni v prvem planu, pridemo do zaključka, da Slovenija lahko in mora prestaviti v višjo prestavo pri pretoku žoge, popraviti koncentracijo v obrambi, predvsem pa šepa realizacija.
Prva in obenem zadnja priložnost za dvig forme pred kvalifikacijami na Malti bo že v četrtek, v hali Tivoli in Mariboru kjer gostimo Brazilijo . Tam bo slika popolnoma drugačna, motivacija bo na meji vrelišča, obetajo se polne tribune, kakšno taktiko in, če bo ta uspešna, bo ubral naš selektor, pa bomo videli že po prvem zgodovinskem srečanju. Prav gotovo se nam obeta spektakel, katerega ne velja zamuditi.
Rajko Zemljič
www.videoslofutsal.com
Novico je napisal uporabnik purgas