stojca v Tacenskem šilčku Foto:
stojca v Tacenskem šilčku Foto:


Akrobacije se izvaja v roli, to je podrt val, oziroma penasta luknja, v toku reke.
Vsak tekmovalec ima tri poskuse po 45 sekund, da s tehniko obvladovanja divje vode, pokaže svoje trike. Dve vožnji se seštejeta, najslabša pa se pri rezultatu izbriše. Za dober rezultat je pomembno, da celo vožnjo ostaneš v roli, kajti manevri izvedeni zunaj luknje ne štejejo, hitro pa se zgodi, da te reka splakne ven in tako izgubljaš čas.
Sodniki so trije, dva za trike in eden za variacije, vsak pa ima še pomočnika, kateri zapisuje rezultat, po narekovanju. Variacija je zahteven manever, ko tekmovalec zamenja smer vrtenja (levo, desno in naprej, nazaj), trikov pa je več in vsak šteje nekaj točk. Se pravi vsak obrat za pol kroga šteje nekaj točk, glede na zahtevnost, vse skupaj pa se na koncu pomnoži z rezultatom variacije (menjavanje smeri vrtenja).
Pogosti triki so: flat spin (vodoravno vrtenje čovna), Carthweel (navpično vrtenje čovna), loop ali salta, mistery move (ko veslača pogoltne reka in popolnoma izgine pod vodo), pirueta, heliks (obrat za 360 stopinj v prevrnjenem stanju, z glavo navzdol, obrat pa se zaključi s pravilno obrnjenim čovnom). Naprej pa so zahtevneje sestavljeni triki, ki štejejo največ točk: mcnasty (pirueta v salto), space godzila (backsurf front loop), in tako naprej, dosti več se pa pri nas še nebo videlo, saj imamo premajhne valove, kar je pa dobro vsaj za zdravje.
Tako se tekmovalci bojujejo z vodo in fascinirajo gledalce.
Po kvalifikacijah jih nekaj izpade, ostali nadaljujejo v polfinale, v finalu pa jih ostane le še pet. Teh pet se nato do konca bori za zmago, vsako vožnjo eden izpade.
Zmaga ponavadi najboljši in nato se skupaj veselimo.
Jonas Savšek
Novico je napisal uporabnik jonas.savsek