Foto:
Foto:

Ljubljana – Izbranci selektorja Andreja Dobovičnika so za zadnjo prepreko, ki jih loči od SP v futsalu v Braziliji, dobili neugodne Portugalce; prva tekma bo predvidoma konec meseca v Ljubljani, povratno srečanje pa čez štirinajst dni na Portugalskem.
Tako Slovenija, kot Portugalska, sta v svojih kvalifikacijskih skupinah zasedli prvo mesto, s tem, da so Portugalci na četrtem, Slovenci pa na sedmem mestu UEFA futsal lestvice.
Težko je reči, da nam je bil žreb naklonjen, če seveda odmislimo Španijo, Italijo in Rusijo, saj so Portugalci na zadnjem EP pri njih zasedli četrto mesto (posnetek polfinala s Španci si lahko ogledate na našem portalu v video galeriji). Torej spadajo takoj ob bok prvim trem evropskim futsal velesilam, polek tega je zanimivo pogledati, katere nasprotnike so imeli v svoji kvalifikacijski skupini. Zmagali so vse tri tekme, kot najtežji nasprotnik so jim bili Slovaki, s katerimi je Slovenija pred kratkim odigrala dve prijateljski srečanji, eno dobila in eno izgubila. Predvsem v drugem srečanju so Slovaki pokazali visoko taktično in tehnično znanje in brez večjih težav ugnali naše fante, čeravno s tesnim izidom 3:4. In prav te Slovake so Portugalci gladko odpravili z rezultatom 3:0, kar prav gotovo ni zanemarljiv podatek za naš strokovni štab. Lansko leto smo s Portugalci izgubili dve prijateljski tekmi, resda v precej spremenjeni postavi od sedanje, tekmi pa sta bili odigrani v Kobaridu in Železnikih.
Pred kvalifikacijskim turnirjem na Malti je Slovenija odigrala štiri težke tekme, dvakrat s Slovaki in dvakrat z Brazilci, proti trikratnim svetovnim prvakom pa so bili naši fantje v podrejenem položaju. Na Malti je Slovenija zanesljivo opravila s svojimi nasprotniki, ki pa roko na srce, v evropskem, kaj šele v svetovnem futsalu, po kvaliteti ne pomenijo kaj dosti. Če bi ocenjevali katera reprezentanca ima več možnosti v teh dveh srečanjih, bi realno gledano lahko pripisali Portugalcem 60%, Slovencem pa 40%. Toda to so samo predvidevanja in kalkulacije, ki pa v praksi, ob precejšnji izenačenosti ekip, ne pomenijo kaj dosti.
Odnosi znotraj samega slovenskega moštva kot vse kaže, kljub uspehu v kvalifikacijah, niso najboljši, saj je kar naenkrat v igri velik dogodek, katerega se želi udeležiti vsak igralec. Igranje v reprezentanci prinaša določene obveznosti, obenem pa ponuja svoje prednosti, ki jih igralci v svojih klubih nikakor ne morejo nadomestiti. S tem v nobenem primeru ne mislim na denarne premije, saj vsak dober igralec stremi za tem, da se proda v tujino in šele tam poizkuša za svoje usluge iztržiti kar največ. Brez igranja v reprezentanci pa je v futsalu to sila težko, lahko bi rekli, da je celo nemogoče. Igranje pod zastavo svoje dežele, sploh pa če je tako uspešna kot je Slovenija, za igralca pomeni nenadomestljivo promocijo svojih kvalitet. Lahko bi rekli, da je v tej situaciji najtežje selektorju, ki mora izbirati med najbolj racionalnimi igralci, za katere meni, da jih bo lahko vključil v svoje taktične zamisli. In kaj kmalu se seveda pojavijo nezadovoljni obrazi, ki bržkone zaradi prej omenjenih razlogov želijo in zahtevajo določeno minutažo, kar pa je kot že rečeno, za selektorja prava nočna mora. Vsem ustreči, doseči pozitiven rezultat, podrediti taktiko igralcem in obenem svojim zamislim, je praktično nemogoče.
Kakorkoli že, verjamemo, da niti približno nismo absolutni favoriti v srečanjih s Portugalci, obenem pa lahko odkrito napovemo trd in neizprosen boj za uvrstitev na SP v Braziliji. Potrebno bo storiti prav vse, da nam spet ena velika priložnost ne uide prelahko iz rok, s tem seveda mislim na porušene odnose znotraj samega moštva, svoj levji delež pa bo morala prispevati Komisija za mali nogomet in seveda NZS Praksa potrjuje, da en sam šibak člen pretgra še tako močno verigo ostalih trdnih členov in ga je treba čim prej sanirati oziroma zamenjati.
Preostali pari so:
Češka : Romunija, Belorusija : Rusija, Italija : Hrvaška, Španija : Bosna in Hercegovina ter Ukrajina : Madžarska.
Rajko Zemljič
VideoSlofutsal
Novico je napisal uporabnik purgas