Kapetan ACH Volleyja Andrej Flajs (levo) je dvignil lovoriko za pokalni naslov. Foto: MMC RTV SLO
Kapetan ACH Volleyja Andrej Flajs (levo) je dvignil lovoriko za pokalni naslov. Foto: MMC RTV SLO
Glenn Hoag
Glenn Hoag je na tribuni pustil Oliverja Venna. V odločilnih trenutkih je verjetno zelo pogrešal Estonca. Foto: MMC RTV SLO
Dramatični finale ACH Volleyju

Blejski odbojkarji, ki so bili izraziti favoriti finala, so se še drugič v dveh dneh rešili šele po petih nizih. Žilavi igralci Galexa Mira so najprijetnejše presenečenje pokalnega tekmovanja, saj so v četrtfinalu izločili Salonit, v polfinalu pa še Calcit Kamnik. Blejci, ki so tokrat igrali brez Oliverja Venna (v domačih tekmovanjih lahko igrajo samo trije tujci, trener Glenn Hoag pa je kot odvečnega med gledalce poslal Estonca), so izgubljali tudi v tretjem, četrtem in petem nizu, a so se na koncu izvlekli in prišli do svoje prve letošnje lovorike ter petega pokalnega naslova.

Galex sijajno zaključil uvodna dva niza
Prvi niz je dobil Galex Mir, potem ko mu je ob koncu niza uspel delni izid 7:0 in je kljub zaostanku 15:20 spremenil potek niza. V drugem nizu se je zgodba ponovila. ACH Volley je vodil že z 22:18, nato pa sta razigrana Tomaž Horvat in Andrej Tot neusmiljeno prebijala blejski blok, posledica pa je bil spet delni izid 7:0, kar je pomenilo vodstvo z 2:0 v nizih.

Odločila dajša klop Blejcev
V nadaljevanju so Gorenjci le izboljšali svoj sprejem. Na začetku tretjega niza so se še mučili, Prekmurci so bili v vodstvu vse do izida 15:14, nato pa je ACH dobil pet točk zapored, prednosti pa tokrat ni izpustil iz rok (17:25). V četrtem so Sobočani vodili z 10:6, nato pred končnico še z 19:18, a do izraza je prišla daljša klop tekmecev (23:25). Trener Glenn Hoag je v odločilnem nizu z menjavami vendarle našel pravo postavo (15:12). Pokal je dvignil kapetan Andrej Flajs, ki je bil skupaj z Alenom Šketom najbolj zaslužen za zmago.

Izjave po finalu:
Andrej Flajs, kapetan ACH Volleyja: "Nasprotnik nas je presenetil, res je igral odlično, predvsem Tot in Horvat. Mi vsekakor nismo bili pravi, na rezultatu pa se je videlo, da tudi pristop ni bil pravi. Nekoliko smo tudi že utrujeni, a v tem ne bi iskal izgovorov, igro bomo morali popraviti. Kljub nervozi smo zaupali v naš sistem blok obramba, kar mislim, da je bilo odločilno. Sam sem že odigral nekaj tekem, ko smo izgubljali z 0:2, pa potem zmagali. Zato nisem niti v enem trenutku mislil, da je tekma izgubljena. Mogoče smo mislili, da oni ne bodo zdržali do konca, a so bili presenetljivo vztrajni."

Dejan Fujs, trener Galex-Mira: "Svoje igralce sem tri ure prepričeval, da so boljši od Bleda, da ta ne blesti, da ga lahko premagamo. Res smo bili blizu, toda odločila je daljša klop. Jaz ne morem zamenjati nobenega sprejemalca, nobenega korektorja, v vsej tekmi sem opravil le eno menjavo. Nikogar nisem mogel spočiti, nikogar ustaviti in mu kaj svetovati. Kljub temu smo pokazali odlično igro, manjkala nam je le ena prelomnica, da bi se vsaj v enem izmed zadnjih treh nizov odlepili in niz pripeljali do konca. Fantom nimam kaj očitati, borili so se po svojih najboljših močeh, čeprav sem razočaran. Bled pa je vseeno zmagal zasluženo."

Andrej Tot, kapetan Galex-Mira (izbran za najboljšega igralca turnirja): "Imeli smo strašno željo, da se uvrstimo v finale. In obračun z evropskim Bledom je bil nagrada za polfinalno zmago. Želeli smo, da nas Bled ne nadigra in nas tudi ni. Dali smo vse od sebe, še sam sem igral poškodovan, toda Bled je dokazal, da ima širino, tako na klopi kot v izkušnjah. Tekmec je bil miren tudi, ko je zaostajal, na koncu pa je unovčil svoje izkušnje, nam pa je malo zmanjkalo. Vseeno pa je finale in tudi igra v njem velika spodbuda za nadaljevanje sezone."

V tekmi za tretje mesto je Ekipa Marchiol Vodi, ki je v polfinalu namučila ACH Volley, s 3:0 premagala Calcit Camnik.

Finale:
Galex-Mir - ACH VOLLEY
2:3 (22, 22, -17, -23, -12)

Galex-Mir: Tot 27, Horvat 24, Flisar 9, Marič 7, Pavič 5, Žitnik 1.

ACH Volley: Šket 22, Flajs 16, Gato 10, Kamnik 10, Pajenk 7, Petković 3, Vidič 3, Jakopin 1.

Tekma za 3. mesto:
Calcit Kamnik - EKIPA MARCHIOL VODI
0:3 (-20, -19, -18)

Polfinale:
GALEX-MIR - Calcit Kamnik
3:2 (23, 19, -29, -23, 13)

Ekipa Marchiol Vodi - ACH VOLLEY
2:3 (-19, 27, 29, -14, -8)

Dramatični finale ACH Volleyju