Glenn Hoag je pred tekmo z Zenitom dobro razpoložen, zaveda pa se pomembnosti tekme. Foto: MMC RTV SLO
Glenn Hoag je pred tekmo z Zenitom dobro razpoložen, zaveda pa se pomembnosti tekme. Foto: MMC RTV SLO
Matija Pleško
Tudi kapetan Matija Pleško bo zelo pomemben za morebitni uspeh. O pričakovanjih pred tekmo pa ni bil preveč zgovoren, saj ni želel ponavljati besed trenerja Hoaga, s katerim se povsem strinja. Foto: MMC RTV SLO
Glenn Hoag
Strateg Bleda Glenn Hoag in Zenita Vladimir Alenko se dobro poznata, saj sta nekajkrat pomerila v Franciji. Razen francoskega pokala je bil vedno boljši Hoag. Foto: MMC RTV SLO
Vladimir Alenko
ACH Volley v osmini finala z Rusi

"Bolj se tekmovanje preveša v boje na izpadanje, toliko težje je," je ob začetku novinarske konference dejal kanadski strateg Glenn Hoag, ki meni, da Zenit igra podobno kot Trentino, s katerim so se Blejci pomerili v prvem delu tekmovanja in izgubili z 0:3 in 1:3. "Na igrišču imajo odličnega podajalca Lloya Balla, ki je njihov najboljši igralec. Pogledal sem si nekaj tekem in igra zelo konstantno. Čeprav nima ravno najboljšega servisa, pa je v drugih elementih odličen in ključen za uspeh Zenita."

Zmanjšati število napak
Rusko moštvo igra zelo fizično odbojko, z izredno dobrim blokom, kjer prednjačijo Aleksander Korneev, Nikolaj Apalikov in Aleksander Abrosimov, ki so vsi večji od dveh metrov. Tudi na splošno so Zenitovi odbojkarji višji od Blejcev, saj le trije merijo manj kot 200 centimetrov. Odlični so tudi na liniji servisov, ki jih najbolje izvaja Američan Clayton Stanley. "Ključ do zmage sta ekipna igra in tudi sam začetek tekme. Moramo zmanjšati število napak. Ko smo igrali z AON Hotvolleysi, smo naredili osem neizsiljenih napak na servisu v prvem nizu, kar pomeni, da smo nasprotnikom podarili osem točk brez boja," je dejal Hoag.

Igrati kot Paris Volley
Po besedah kanadskega trenerja, ki je v Ligi prvakov s Paris Volleyjem že osvojil naslov najboljšega na stari celini, bodo morali biti njegovi varovanci potrpežljivi in pametni ter igrati točko za točko. "Pogledali smo si kar nekaj njihovih videev, tudi tistega s tekme v Parizu, ki jo je Zenit izgubil. Pariz je nam zelo podobna ekipa, zmagali pa so, ker so igrali potrpežljivo in niso delali napak."

Pomembna bo igra Gasparinija
Dobre obete pred četrtkovo tekmo, kjer bo ACH spet spodbujala polna dvorana Tivoli, pa upravičujejo tudi uspešni treningi in priprave blejskega moštva. "Na zadnji tekmi v Kaposvarju (3:2 za ACH, op. a.) sem želel, da igrajo vsi, da pridejo v ritem. Zelo dobro je igral Mitja Gasparini, ki je bil zelo konstanten v igri, on je za nas izredno pomemben igralec. Nisem se še odločil, kdo bo začel, saj je odvisno tudi od nasprotnika."

Težave s trebušno gripo
Medtem ko je ruski strokovnjak na klopi Zenita Vladimir Alekno dejal, da njegovi igralci nimajo težav s poškodbami ali zdravjem, pa je strateg gorenjskega kluba lahko bolj zaskrbljen. "Phillip Eatherton je bil zadnje dva dni bolan, saj je imel trebušno gripo. Videli bomo, ali bo lahko sploh igral. Delano Thomas se počasi vrača po poškodbi, trebušno gripo je imel tudi Davor Čebron, ki pa bo skoraj zagotovo lahko nastopil."

Rusi se niso posebej pripravljali
"Če sem bil zadovoljen z žrebom, bom to povedal po tekmi," je dejal Alekno, ki je pred Zenitom sedel tudi na klopeh francoskega Toursa, Dinama iz Moskve in ruske reprezentance. Pred srečanjem z ACH-jem ni mogel govoriti o posebni pripravi, saj ima moštvo iz Kazana težek razpored v državnem prvenstvu. "Dva dni nazaj smo imeli zadnjo tekmo v državnem prvenstvu, naslednja pa je na sporedu že dan po tekmi z ACH-jem."

S Čuturičem proti Hoagu
Ruski in kanadski strokovnjak se dobro poznata, saj sta se večkrat pomerila, ko sta delovala v Franciji. Hoag je bil na klopi Paris Volleyja vedno boljši od Alekna, le v francoskem pokalu, ko je v ekipi Toursa igral tudi Jasmin Čuturič, mu je spodletelo. Če bo šlo vse po sreči, potem bo to ostala tudi edina zmaga Alenka nad Kanadčanom, ki smo mu omenili tudi končni izid 3:0 za Blejce: "Uf, to bi zelo rad," je dejal.

Četrtek ob 20.15: (prenos na TV SLO2)
ACH VOLLEY - ZENIT KAZAN (RUS)
Povratna tekma bo na sporedu 18. februarja ob 20.00.

Anže Blažič

ACH Volley v osmini finala z Rusi