Slovenske odbojkarice bodo vstopnico za osmino finala iskale predvsem proti Madžarski in Ukrajini. Foto: OZS
Slovenske odbojkarice bodo vstopnico za osmino finala iskale predvsem proti Madžarski in Ukrajini. Foto: OZS

V Gentu bodo igrale še z Belgijo, Srbijo, Madžarsko in Ukrajino. Iz skupine se v osmino finala uvrstijo najboljše štiri ekipe.

Slovenke tretjič igrajo na prvenstvu stare celine. Tako leta 2015 kot leta 2019 so zasedle 16. mesto. Letošnji cilj je narediti korak naprej.

Številne slovenske odbojkarice uspešno po poteh staršev

"Naredili smo vse, kar smo si zadali. Ekipa je pripravljena in veselimo se že, da bomo začeli nastope. Še na zadnji tekmi proti Hrvaški smo igrali z veliko igralkami in vse so pripravljene, da pomagajo ekipi, da dosežemo naš cilj in se uvrstimo med najboljših šestnajst reprezentanc. Dvignili smo našo raven, dvignili kakovost in smo pripravljeni na naslednji korak. Naša moč je v tem, da imamo 14 podobno kakovostnih igralk, najti moramo le pravo ravnotežje. Imam srečo, da lahko skozi posamezno tekmo ali pa iz tekme v tekmo menjam igralke. Tudi zato nismo povsem določili udarne zasedbe, saj lahko veliko igralk pomaga ekipi. Videli bomo, kako bo šlo iz tekme v tekme in se prilagajali," je optimist slovenski selektor Marco Bonitta.

Slovenske odbojkarice računajo v skupinskem delu vsaj na dve zmagi

Slovenske odbojkarice z izjemo Sare Najdič, Saše Planinšec in Ize Mlakar nimajo ravno veliko izkušenj z velikih tekmovanj. Iza Mlakar je prepričana, da je mlada generacija zelo obetavna.

"Naš glavni cilj je dobiti dve tekmi in priti iz skupinskega dela. Zavedamo se, da bo zelo naporno tako fizično kot psihološko," je za TV SLO povedala Lorena Lorber Fijok. Slovenijo čakajo tri tekme v treh dneh, po dnevu premora v ponedeljek pa še dve. Prav zadnji tekmi proti Madžarski in Ukrajini bosta najverjetneje odločali o napredovanju v osmino finala. Vse tekme bodo v prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju.

Iza Mlakar: Imamo zelo dober sistem igre in na EP-ju lahko marsikaj dosežemo

"Začeli smo se pripravljati na tekmo s poljsko reprezentanco, ki je sestavljena iz zares kakovostnih igralk, in mislim, da je to za nas super nasprotnik, saj lahko prvenstvo začnemo brez pritiska, spoznamo dvorano, sproščeno odigramo po svojih najboljših močeh in posežemo čim višje, kolikor se bo pač dalo. Naša zasedba je v primerjavi s prejšnjima evropskima prvenstvoma zelo spremenjena, ampak mislim, da smo se z ekipo dobro ujele in vzpostavile energijo in povezanost na terenu, kar nas lahko krasi na tem prvenstvu. Imamo veliko mladih igralk, ki pa so zelo kakovostne, in menim, da je ogromno deklet, ki lahko na tem evropskem prvenstvu prispevajo k dobremu rezultatu," je povedala Saša Planinšec.

Slovenske odbojkarice navdušene nad dvorano v Gentu

Reprezentanca Slovenije

Podajalki: Sara Najdič, Eva Pogačar
Sprejemalke: Mija Šiftar, Maša Pucelj, Lorena Lorber Fijok, Isa Ramić, Naja Boisa
Srednje blokerke: Saša Planinšec, Nika Milošič, Mirta Velikonja Grbac
Korektorici: Iza Mlakar, Eva Zatković
Prosti igralki: Anja Mazej, Katja Banko


SKUPINA A, Gent, Belgija

Četrtek ob 20.00:
MADŽARSKA - BELGIJA

Petek ob 17.00:
SRBIJA - UKRAJINA
Ob 20.00:
SLOVENIJA - POLJSKA (TV SLO 2)

Sobota ob 17.00:
UKRAJINA - MADŽARSKA
Ob 20.00:
SLOVENIJA - BELGIJA (TV SLO 2)

Nedelja ob 17.00:
MADŽARSKA - POLJSKA
Ob 20.00:
SLOVENIJA - SRBIJA (TV SLO 2)

Ponedeljek ob 17.00:
POLJSKA - SRBIJA
Ob 20.00:
BELGIJA - UKRAJINA

Torek ob 17.00:
SLOVENIJA - MADŽARSKA (TV SLO 2)
Ob 20.00:
BELGIJA - POLJSKA

Sreda, 23. avgusta, ob 17.00:
SLOVENIJA - UKRAJINA (TV SLO 2)
Ob 20.00:
MADŽARSKA - SRBIJA

Četrtek, 24. avgusta, ob 17.00:
POLJSKA - UKRAJINA
Ob 20.00:
SRBIJA - BELGIJA

Mija Šiftar: Zelo dobro poznamo igro Poljakinj