Slovenski odbojkarji bodo v Avstriji lovili najmanj prvo zmago na EP-jih. Foto: Gregor Wernig
Slovenski odbojkarji bodo v Avstriji lovili najmanj prvo zmago na EP-jih. Foto: Gregor Wernig
Matevž Kamnik
Odbojkarji so večino priprav v Sloveniji opravili v Mariboru. Foto: Ervin Čurlič
Dragan Radovič
EP bo v primerjavi s košarkarskim bistveno krajši, saj bo trajal 'le' devet dni. Foto: Ervin Čurlič

"Gre tudi za začetek nekega novega obdobja v slovenski odbojki, ne le na reprezentančni ravni," je ob zadnjem druženju z novinarji povedal direktor zveze Mitja Koželj, ki je poudaril, da je evropsko prvenstvo tudi začetek priprav na kvalifikacije za olimpijske igre.

Pogoji za delo so bili optimalni
Selektor Veselin Vuković je pred odhodom na Dunaj dobre volje: "Za nami so štirje meseci trdega in sistematskega dela, truda in odrekanja. Vsi v ekipi so pokazali visoko raven profesionalizma. Ob tem pa moram seveda poudariti še, da so bili tudi pogoji za delo tokrat optimalni. Po drugi strain pa - vsi naši konkurenti imajo takšne pogoje že nekaj časa, verjetno nekaj let. In vsi naši nasprotniki so vrhunske ekipe."

Proti Avstriji kot proti Braziliji
Slovenija bo v 1. krogu v soboto ob 15.30 na Dunaju igrala proti gostiteljici turnirja Avstriji. "Večina ljudi že misli, da je tekma tako rekoč dobljena, ampak ekipa Avstrije seveda sploh ni slaba, saj v Avstriji vsaj dve leti intenzivno delajo na dvigu kvalitete prav zaradi prvenstva. Klub temu pa lahko zatrdim - ne glede na to, da so na drugi strani vsaj teoretično slabši nasprotniki -, da bomo mi igrali, kot da igramo z Brazilijo," je odločen selektor.

Cilj - prebiti se v boj na izpadanje
Njegovi varovanci so v pripravah za EP dobili vse tri turnirje. "Vse te zmage na turnirjih so sicer koristne in na njih smo dobili vse odgovore, ki smo jih potrebovali. Ampak to je le turnir, prvenstvo je nekaj povsem drugega. Mislim pa, da je realno res mogoče računati, da se bomo prebili v drugi krog tekmovanja. V vsakem primeru bomo naredil največ, kar je trenutno mogoče," je še povedal Vuković.

Urnaut: Vzdušje v ekipi je odlično
Kapetan slovenske reprezentance Tine Urnaut je izpostavil homogenost repezentance, ki se je skupaj pripravljala kar štiri mesece: "Kjub temu se dobro počutimo, vzdušje v ekipi je odlično - tako na parketu kot izven dvorane. V vsem tem času smo dobro delali, sistemsko in prepričan sem, da smo pripravljeni in da zdaj ekipa deluje tako kot mora!"

V četrtek pot v Avstrijo
Ekipa bo v Mariboru opravila še en trening, v četrtek pa se bo odpravila na Dunaj. Prvi trening na parketu v Avstriji bo reprezentanca opravila v petek dopoldne.

Sobota, 10. septembra, ob 15.30:
SLOVENIJA - AVSTRIJA
Ob 20.00:
SRBIJA - TURČIJA
Nedelja, 11. septembra, ob 15.30:
SLOVENIJA - SRBIJA
Ob 20.10:
AVSTRIJA - TURČIJA
Ponedeljek, 12. septembra, ob 15.30:
SLOVENIJA - TURČIJA
Ob 20.10:
AVSTRIJA - SRBIJA
Zmagovalka skupine se uvrsti v četrtfinale, druga in tretja reprezentanca pa bosta morali odigrati še repasaž za četrtfinale.

POSTAVA SLOVENIJE

Organizatorja igre:
Rok Satler (Astec Triglav, 1976)
Dejan Vinčić (ACH Volley, 1986)

Sprejemalci:
Tine Urnaut (Perugia, 1988)
Andrej Flajs (ACH Volley, 1983)
Vid Jakopin (Politechnica Varšava, 1988)
Jan Planinc (Calcit Volleyball, 1990)

Blokerji:
Alen Pajenk (Macerata, 1986)
Davor Čebron (Hypo Tirol Innsbruck, 1981)
Dragan Radović (Prefaxis Menen, 1979)
Matevž Kamnik (ACH Volley, 1987)

Korektorja:
Mitja Gasparini (Verona, 1984)
Alen Šket (ACH Volley, 1988)

Liberi:
Sebastijan Škorc (Maribor, 1974)
Miha Plot (Lennik, 1987)