Mitja Gasparini je bil s 17 točkami najučinkovitejši v slovenski izbrani vrsti. Tine Urnaut jih je zbral 12. Foto: EPA
Mitja Gasparini je bil s 17 točkami najučinkovitejši v slovenski izbrani vrsti. Tine Urnaut jih je zbral 12. Foto: EPA
Tilen Kozamernik
Tilen Kozamernik verjame, da se Slovenke lahko uvrstijo na evropsko prvenstvo, ki bo na Poljskem. Foto: RTV SLO
Uspešna predstava odbojkarjev

Slovenci so bili že v prvem nizu odlično razpoloženi. Učinkoviti začetni udarci in odličen blok so goste ustavili pri 18 točkah. V drugem nizu so Hribarjevi varovanci še stopnjevali ritem in ga dobili s 25:16. Zadnji niz je bil dokaj enakovreden, izid pa večkrat izenačen, zadnjič na 20 točki. Nato se je s servisi Mitje Gasparinija (skupaj 17 točk) Slovencem uspelo odlepiti na 24:20 in slaviti s 25:22.

Selektor Gregor Hribar: "V prvem in drugem nizu je bilo vse pod našo kontrolo. Vedeli smo, da lahko Portugalci igrajo mnogo bolje, to so že dokazali. Pomembno je, da smo si priborili tudi lepo točkovno razliko."

Sebastjan Škorc: "Lepa zmaga. Po tihem smo jo pričakovali in verjeli v to. Imamo veliko prednost, na Portugalskem pa moramo spet igrati na zmago."

Dober začetek, slab konec
Dekleta so v Belorusiji izgubila z 1:3, zato jih prihodnjo nedeljo čaka težko delo, če želijo pripraviti presenečenje. Slovenke se niso ustrašile visokih gostiteljic in z dobrim sprejemom in servisom dobile prvi niz, čeprav so imele po razmeroma visokem vodstvu v končnici nekaj težav. V drugem in četrtem nizu so Belorusinje vodile od začetka, v tretjem pa so Kozamernikove varovanke popustile šele ob koncu. Tina Lipicer-Samec je dosegla 16 točk.

Selektor Tilen Kozamernik: "V polju smo igrali optimalno, manjkal je le pritisk s servisom, mogoče tudi za odtenek boljši sprejem. Ostajamo optimisti. Pokazali smo, da lahko mirno pripeljemo niz v končnico, tam pa se moramo popraviti."
Karmen Kočar: "Borile smo se po svojih najboljših močeh. Odločilo je dejstvo, da mi nikakor ne moremo zaigrati v popolni postavi, medtem ko Belorusinje že dolgo igrajo skupaj. Vsekakor smo spoznale, da se lahko z njimi enakovredno borimo."

Dodatne kvalifikacije za EP, prvi tekmi:

Moški, Maribor:
SLOVENIJA
- PORTUGALSKA
3:0 (18, 16, 22)
Slovenija: Šabec, Vinčič, Satler 1, Šket, Pleško 6, Kamnik 8, Škorc, Jakopin, Urnaut 12, Gasparini 16, Pajenk 4, Flajs.

Ženske, Mogilev:
BELORUSIJA - SLOVENIJA
3:1 (-22, 21, 19, 18)
Slovenija: Guštin 12, Šuler, Medved, Lipicer-Samec 16, Lenarčič, Vardič 1, Testen 5, Kočar 7, Zdovc 13, Jontes 8, Potokar, Cvetanovič.

Povratni tekmi bosta prihodnjo nedeljo.

M. R.

Uspešna predstava odbojkarjev