Sebastijan Škorc je kot igralec s kar tremi klubi (ACH Volley, Paris Volley in Budvanska rivijera) okusil slast igranja v Ligi prvakov, v sredo ga čaka še trenerski krst v elitnem tekmovanju. Foto: www.alesfevzer.com
Sebastijan Škorc je kot igralec s kar tremi klubi (ACH Volley, Paris Volley in Budvanska rivijera) okusil slast igranja v Ligi prvakov, v sredo ga čaka še trenerski krst v elitnem tekmovanju. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski državni prvaki začenjajo velik evropski izziv, v Ligi prvakov se bodo v predtekmovalni skupini C srečali s tremi ekipami, ki sodijo med najboljše na svetu, za začetek kar z branilci naslova evropskih prvakov, poljsko ekipo Grupa Azoty Kędzierzyn-Koźle. Pot do zmage bo še težja kot izgovarjava imena te zasedbe. Pogovarjali smo se trenerjem Mariborčanov Sebastijanom Škorcem, ki poudarja, da je vse skupaj lepa nagrada za klub, igralci pa se ne bodo ustrašili velikega tekmeca.

Se kaj posebej pripravljate na začetek Lige prvakov in na zahtevno gostovanje?
Niti ne, smo v tekmovalnem ritmu in gremo na tekmo tako kot na vse preostale. Igramo proti evropskim prvakom in vodilnemu moštvu poljskega prvenstva, ki je eno najmočnejših na svetu. Za primerjavo: Rzeszow, kjer igrata Jan Kozamernik in Klemen Čebulj, je trenutno le na sedmem mestu.

Merkur Maribor bo poskušal proti trem evropskim velikanom, ki imajo vsaj 20-krat višji proračun, osvojiti vsaj kakšen niz, vsaka zmaga pa bi bila veliko presenečenje. Foto: www.alesfevzer.com
Merkur Maribor bo poskušal proti trem evropskim velikanom, ki imajo vsaj 20-krat višji proračun, osvojiti vsaj kakšen niz, vsaka zmaga pa bi bila veliko presenečenje. Foto: www.alesfevzer.com

V teoriji bo vsak niz, ki ga boste osvojili v tej zvezdniški predtekmovalni skupini, že velik uspeh. Kako razmišljate vi?
Sanje so eno, realnost drugo, a ne bomo se predali, gremo odigrat po najboljših močeh. Nimamo se česa bati, moramo uživati v takšnih tekmah, v klubu smo ponosni, da smo z večinoma domačimi fanti prišli tako daleč. Za igralce bo to nova izkušnja, sami bodo lahko doživeli, kakšni izjemni igralci so to. Z igranjem v Ligi prvakov imajo izkušnje le Žiga Donik, Uroš Pavlović in Filip Kovačević, pa seveda tudi jaz, a ne kot trener. Gremo tja pokazat čim boljšo predstavo in imet oči odprte, da se naučimo nekaj novega in dobimo dodatne izkušnje.

Kaj ste ugotovili po ogledu videoposnetkov?
Pogledali smo njihovih zadnjih sedem tekem. Na poljskem prvenstvu so po desetih krogih edini neporaženi, v zadnjem krogu so v gosteh premagali Warto Zawiercie, kjer igra tudi Srb Uroš Kovačević, najboljši sprejemalec zadnjega evropskega prvenstva. Prvi niz je bil maratonski, končal se je na 36, v naslednjih dveh krogih je Kędzierzyn-Koźle zanesljivo zmagal (13, 14). Igrajo atomsko odbojko. V ekipi je veliko poljskih reprezentantov na čelu z glavnima sprejemalcema Aleksandrom Sliwko, ki je bil lani MVP Lige prvakov, in Kamilom Semeniukom. Tu je še korektor Lukasz Kaczmarek in dva reprezentanta ZDA, libero Shoji in bloker Smith. Igrajo zelo hitro in z zelo močnim začetnim udarcem.

Sorodna novica Le ena mariborska prednost: sproščenost

To bo najbrž kar šok v primerjavi z igro v slovenski ligi ...
Servisi v slovenski ligi, če ne servira ravno Mitja Gasparini, imajo hitrost od 70 do 80 km/h, tu pa žoge priletijo s 120 km/h.

Bodo vaši varovanci pripravljeni na izziv?
Prvič bodo odigrali takšno tekmo, gotovo bo to nekaj posebnega. Igrali bodo proti zvezdnikom, ki so jih do zdaj gledali po televiziji. Verjamem, da bodo odreagirali v redu in ne bodo mrknili. Že od začetka jih moramo napasti s servisom in oddaljiti od mreže. Kajti če bodo dobro sprejemali, verjemite, da znajo zaključevati akcije, težko jih bomo ustavljali z blokom.

Iskati pomanjkljivosti tekmeca je najbrž nesmiselno ...
Izjemni so v vseh elementih, tu so res igralci, ki sodijo med najboljše na svetu. Če je v nogometu kar nekaj močnih lig, so v odbojki le tri, ki so res močne, govorim o poljskem, italijanskem in ruskem prvenstvu. Tu je zbrana vsa smetana. Naš naslednji nasprotnik, Civitanova, ima zasedbo, ki si je ne moreš zamisliti v nogometu. To je tako, kot bi se združila Real in Paris SG.

Spomin na lansko sezono, ko so Mariborčani (z Rokom Možičem in Alenom Šketom) nepričakovano postali državni prvaki. Foto: www.alesfevzer.com
Spomin na lansko sezono, ko so Mariborčani (z Rokom Možičem in Alenom Šketom) nepričakovano postali državni prvaki. Foto: www.alesfevzer.com

Pri nogometu še lahko upaš na presenečenje, pri odbojki precej težje ...
Za vsako točko moraš prebiti visok blok, pa upati na napake tekmeca. 75-krat za končno zmago. V nogometu lahko v pokalnem tekmovanju kakšen drugoligaš preseneti Bayern, doseže gol in igra bunker. V odbojki tako ne gre.

Bodo Poljaki resno vzeli tekmo? So dobili videoposnetke vaših iger?
Smo jim poslali, saj je dogovorjeno za takšno sodelovanje. Mi dobimo od njih, oni od nas. Mislim, da ne bodo ničesar prepuščali naključju, v ekipi imajo tudi dva za statistiko, to je le Liga prvakov.

Ni skrivnost, da vaša igra temelji predvsem na korektorju Ahmedu Ikhbayriju ...
Dal ga bomo na rezervno klop in tako presenetil tekmece, da bomo zmagali (smeh). Normalno, da se bodo nanj najbolje pripravili, problem bo prebijati njihov blok, zato bomo igrali tudi prek druge strani. Če bomo uspešni na sprejemu, bomo lahko igrali hitro igro skozi tempo-pipe, napasti jih moramo tudi s servisi, kot sem že omenil. Ali nam bo uspelo, je seveda drugo vprašanje.

Rok Možič je iz mariborskega kluba prestopil v Verono in takoj dokazal svoj razkošen talent, saj je praviloma najučinkovitejši igralec svoje ekipe, ki igra v elitni italijanski ligi. Foto: OZS
Rok Možič je iz mariborskega kluba prestopil v Verono in takoj dokazal svoj razkošen talent, saj je praviloma najučinkovitejši igralec svoje ekipe, ki igra v elitni italijanski ligi. Foto: OZS

Pričakujete, da bodo tekmeci igrali z najboljšo postavo?
Mislim, da ja. To je uvodna tekma Lige prvakov, ne smejo si privoščiti spodrsljajev, sploh v takšni težki skupini, v kateri so tri ekipe, ki so trenutno pri vrhu vseh treh najmočnejših lig.

Kako prav bi vam v sredo prišel Rok Možič!
Saj vidite, kaj dela v Italiji, kjer je najučinkovitejši igralec. Ampak ‒ prerasel je to okolje ... Tri leta sem ga treniral. Vedno sem govoril, da je biser slovenske odbojke, pravzaprav svetovne odbojke. Vem, česa je sposoben, v nekaj letih bo najboljši na svetu. On ima to v sebi, lider je že pri 19 letih. Biti prvi pointer prvenstva, celo pred Leonom ...

Čez dobra dva tedna vas čaka domača tekma s Civitanovo, v skupini pa je tudi Lokomotiv Novosibirsk. Kdo od te trojice se bo boril za zmago v skupini oziroma za 2. mesto, ki še vodi v četrtfinale?
Težko reči. Dejstvo je, da v Maribor prihajajo največje evropske ekipe z izjemnimi zvezdniki. Verjamem, da bodo navijači to prepoznali in da bo dvorana polna.

V domačem prvenstvu ste trenutno na 2. mestu. Premagal vas je ACH Volley, edini spodrsljaj pa je bil poraz s Krko. Ste zadovoljni z dozdajšnjim potekom?
Zelo smo zadovoljni, tudi v srednjeevropski ligi nam gre odlično, doživeli smo le poraz z ACH-jem, ki ima širino, kakovost. Napovedali so, da bodo vložili še več in sestavili še močnejšo ekipo, kar se je tudi zgodilo, okrepili so se tudi s Šketom, ki je lani igral za nas, prišel je Jani Kovačič, zame najboljši libero na svetu. Drži, edini kiks je bil poraz s Krko, ampak je šlo tudi za splet nesrečnih okoliščin. Poškodbe in bolezni so nas zdesetkali, niti za trening nas ni bilo dovolj v tistem tednu. Po porazu smo se pogovorili, strinjali smo se, da si takrat niti točke nismo zaslužili. Videli smo, kaj se lahko zgodi, če ne delaš tako, kot je treba. Je pa dejstvo, da je vedno težje braniti naslov kot ga osvojiti prvič.

Odbojkarji Maribora na Poljskem začenjajo pomembno evropsko pot
Merkur Maribor na prvo tekmo Lige prvakov