Mitja Gasparini je v Harkovu v fantastični formi. Foto: EPA
Mitja Gasparini je v Harkovu v fantastični formi. Foto: EPA
Slovenke ugnale Črnogorke

Slovenci so že pred začetkom nasprotnikom priznavali vlogo favorita, a še zdaleč niso bili nepremagljivi. Žal se tudi tokrat varovanci Veselina Vukovića niso mogli izogniti črnim minutam, nasprotno bi bili v igri vsaj za osvojitev kakšnega niza. Znova je bil fantastičen Mitja Gasparini s kar 20 točkami.

Še najbližje presenečenju v prvem nizu
Slovenci so bili še najbližje presenečenju takoj v prvem nizu, kjer so vodili vse do končnice, dvakrat tudi za tri točke. Zadnjič so bili v prednosti pri izidu 17:16. Nato pa je sledilo prvo obdobje napak praktično v vseh elementih, a se niso predali in Gasparini jih je s servisi približal na 22:24, nato pa naslednjo žogo zapravil.

Grozer se je razigral
Nato se je v drugem nizu prebudil še najboljši nemški igralec Georg Grozer, ki je svojo ekipo hitro popeljal do vodstva z 8:2, a so Slovenci z nekaj menjavami znižali na 13:14. Pred končnico je nastala nova kriza, tako da so Slovenci po izidu 17:18 osvojili le še točko.

V zaključku pošle moči
Slovenija je tudi zadnji niz začela slabo in dopustila tekmecu šest točk zapored, nato pa se hitro vrnila in celo povedla z 18:17. Na 20. točki sta bili ekipi še izenačeni, nato pa so Slovencem pošle moči, tako da je končnica tudi tokrat pripadla kakovostnejšemu tekmecu, pri katerem je bil za slovensko obrambo nerešljiva uganka predvsem Grozer.

Vuković: Gasparini vsega ni mogel sam
Veselin Vuković
, selektor Slovenije: "Nemčija je res dobra ekipa, kar je pokazala tudi danes, vedno so imeli rešitve za komplicirane težave, toda vendarle so bile danes odločilne naše napake in ne tekmečeva igra. Naredili smo ogromno napak pri osnovnih rečeh, kot je dvigovanje žog. Imeli pa smo fenomenalnega Gasparinija, ki je večji del tekme pokrival te napake, a žal ni mogel vsega sam, njegova igra ni bila dovolj. Žal nam je predvsem za prvi niz, v katerem smo imeli priložnost, lahko bi iztržili več."

Lahka zmaga odbojkaric
Slovenske odbojkarice so prav tako v drugem krogu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v skupini E v Mariboru dosegle prvo zmago, potem ko je po pričakovanjih padla Črna gora s 3:0 (11, 18, 12).

Učinkovite in zanesljive v obrambi
Že uvodni niz je napovedoval gladko zmago slovenskih igralk. Te so z nekaj odličnimi potezami povedle z 8:2 in tudi v nadaljevanju držale vajeti igre v svojih rokah. V napadu so bile učinkovite, v obrambi zanesljive, čvrste pa predvsem v bloku. V drugem nizu so črnogorske odbojkarice zaigrale za spoznanje bolj zbrano in zanesljivo ter se do drugega tehničnega odmora, v katerem so zaostajale za pet točk, dobro upirale slovenski vrsti. Toda v nadaljevanju je spet prišla do veljave kakovostna razlika in kmalu je bilo 20:11.

V nedeljo še z Belgijo
Z odličnimi začetnimi udarci, ki so povzročali veliko težav črnogorski vrsti, in dobro igro v napadu ter čvrsto v bloku, je slovenska reprezentanca v tretjem nizu povedla z 8:1. Slovenke bodo v nedeljo ob 17. uri igrale še z Belgijo.

Kvalifikacije za EP (M), skupina E, Harkov
2. KROG

SLOVENIJA - NEMČIJA 0:3 (-23, -18, -21)
Gasparini 20, Urnaut 11, Planinc 5, Vidič in Pajenk po 4, Pokeršnik 3, Satler 2; Grozer 27, Kaliberda 10.

UKRAJINA - ŠVEDSKA 3:2 (22, -20, -25, 18, 8)

3. KROG
Nedelja ob 16.00: NEMČIJA - ŠVEDSKA
Ob 18.30: UKRAJINA - SLOVENIJA

Prvenstvo bo potekalo med 20. in 29. 9. 2013 na Danskem in Poljskem. Zmagovalec
dveh turnirjev se uvrsti na EP, drugouvrščeni pa v dodatne kvalifikacije.

Kvalifikacije za EP (Ž), skupina E, Maribor
2. KROG
SLOVENIJA - ČRNA GORA 3:0 (11, 18, 12)
Cvetanovič 16, Turnšek 15, Hutinski in Zdovc 11, Kaučič 7, Lenarčič 4; Bokan 13.

BELGIJA - FRANCIJA 1:3

3. KROG
Nedelja ob 17.00:
SLOVENIJA - BELGIJA
Ob 20.00: ČRNA GORA - FRANCIJA

Prvenstvo bo leta 2013 v Nemčiji in Švici.

Slovenke ugnale Črnogorke