Slovenska odbojkarska reprezentanca je izpolnila cilj. Foto: Aleš Fevžer
Slovenska odbojkarska reprezentanca je izpolnila cilj. Foto: Aleš Fevžer
Luka Slabe
Luka Slabe je v oddaji Športni izziv spregovoril marsikaj zanimivega o karieri. Foto: Aleš Fevžer

Slovenski odbojkarji so si turnir stare celine priborili z zmago na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij v Stožicah nad Hrvaško. V dodatnih kvalifikacijah so si vozovnico za EP priborile le tri reprezentance, medtem ko so druge to storile že prej. Glavna skrb vodstva slovenske izbrane vrste je zdaj dobiti čim več pripravljalnih tekem s kakovostnimi nasprotniki.

Visoke cilje z ekipo ima tudi selektor Luka Slabe, ki z moštvom še ne pozna poraza. V prihodnjih mesecih čaka ekipo veliko dela. "Mi smo že dan po kvalifikacijah za EP začeli priprave, saj je dela veliko. Najprej moramo urediti urnik priprav in prijateljskih tekem, kar pa bo težko, saj imajo preostale ekipe, ki so si EP zagotovile že prej, urnike že zaključene. Čim prej si prizadevamo vzpostaviti stike, v kratkem času zagotoviti kraje, kjer bodo potekale priprave, saj, kot vemo, Slovenija gosti EP v košarki, zato nekatere dvorane niso na voljo. To je sicer zapleteno z logističnega vidika, v ozadju pa potekajo fizični del priprav, zbiranje podatkov o nasprotnikih, kadrovsko, kdo bo v ekipi in kdo ne, tako da je dela veliko," je dejal Slabe.

Avgusta v Rio de Janeiro
Slabe bo ekipo najprej najverjetneje peljal v Brazilijo. "Dogovarjamo se, da bi na začetku avgusta odpotovali v Rio de Janeiro, kjer imamo dobre zveze in nam je tudi uspelo dobiti povabilo. V roku dveh dni bomo vedeli, kaj in kako. Potem nas v nadaljevanju čaka turnir v Mariboru konec avgusta, kjer bodo nastopile reprezentance Bolgarije, Kanade in gostiteljice EP-ja Danske. V nadaljevanju se bomo odzvali povabilu Turčije, deset dni pred EP-jem pa prihajajo v goste še Belgijci. Za zdaj je stoodstoten samo turnir v Mariboru, medtem ko za preostalo še čakamo potrdila. Načrtujem nekje od 6 do 8 pripravljalnih tekem, vsekakor pa ne preveč, saj skušamo iti na prvenstvo sveži," je povedal Slabe.

Slabe ima zelo visoke cilje
Selektor je osebne cilje z ekipo nekoliko zamolčal, saj meni, da "so morda celo nekoliko previsoki za javnost". Ne skriva pa, da želi vsaj v četrtfinale. "Na EP-ju smo četrtič zapored, cilj oziroma želja je iti korak naprej, se torej uvrstiti v četrtfinale. To je obvezno, ko si enkrat tam, se lahko zgodi marsikaj, mislim, da je v četrtfinalu vse mogoče," je še dejal Slabe.

Skupina je zelo težka
Igralski kader se zaveda težke naloge, ki jih čaka na Danskem. Moštvo že ima izkušnje z vsemi ekipami v skupini, največ z Nizozemsko. "Dobili smo močno skupino na EP-ju. Z vsemi smo že igrali, imamo še veliko neporavnanih računov. Zelo dobro oceno o njihovi kakovosti lahko dobimo, če pogledamo njihove izide v letošnji svetovni ligi. Srbija je klonila le proti Rusom, Nizozemska ves čas igra dobro, Finska je pri vrhu svoje skupine ... Čaka nas težko delo, če želimo v drugi del prvenstva," je pojasnil reprezentant Andrej Flajs.

Korak naprej bi bil preboj na SP
Med pomembnejšimi cilji slovenske odbojke za prihodnja leta je še uspešna kandidatura za organizacijo evropskega prvenstva, moška reprezentanca pa želi tudi uspešno nastopati v Evropski ligi, ki je odskočna deska za Svetovno ligo. Edini cilj slovenske ekipe je po besedah selektorja Slabeta uspešno opraviti kvalifikacije za svetovno ligo, saj je to za slovensko odbojko edini korak naprej.

Selektor Luka Slabe gost Športnega izziva
Selektor Luka Slabe gost Športnega izziva