Selektor reprezentance Bruno Najdič prednost reprezentance vidi v tem, da je sestavljena iz enakovrednih igralk. Foto: OZS
Selektor reprezentance Bruno Najdič prednost reprezentance vidi v tem, da je sestavljena iz enakovrednih igralk. Foto: OZS
Slovenija
Odbojkarice bodo po letu premora nastopile v evropski ligi, ki pa jim bo služila bolj kot priprava na kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Te bodo septembra, Slovenija bo gostiteljica drugega turnirja teh kvalifikacij. Foto: OZS
Gašper Ribič
Gašper Ribič prevzema moško ekipo Calcita, trenerja ženske ekipe naj bi v klubu našli čim prej. Foto: www.alesfevzer.com


Na srečanju najboljših ekip stare celine so slovenske odbojkarice prvič nastopile lani, uspehe in nadgradnjo gre pričakovati tudi v prihodnje, a le, če odgovorni ne bodo zaspali na lovorikah iz mladinskih kategorij.


Kar nekaj odbojkaric je sodelovanje v evropski ligi odpovedalo zaradi poškodb in šolskih obveznosti. Selektor Bruno Najdič tako ne bo mogel računati na kar devet igralk s prvotnega spiska. Manjkale bodo udeleženske lanskega evropskega prvenstva Sara Hutinski, Anja Zdovc, Iza Mlakar, Eva Mori, Anita Sobočan in Valentina Založnik, poleg njih pa tudi Elena Kučej, Petra Vrhovnik in Marina Kaučič. "Vedno je treba verjeti v tisto, kar imaš. Na poškodbe in šolske obveznosti nimamo vpliva, verjamem v dekleta, ki so na pripravah in bodo nastopile v evropski ligi. Ena dobrih stvari v tej reprezentanci je tudi ta, da imamo na voljo več igralk, ki lahko kadar koli vstopijo v igro. Dekleta so enakovredna, to so pokazala na treningih, in z optimizmom zrem v evropsko ligo," puške v koruzo kljub odsotnosti nekaterih ključnih igralk ne meče selektor Bruno Najdič.


Evropska liga tudi priprava na kvalifikacije za evropsko prvenstvo
Odbojkarice pred začetkom sicer poudarjajo, da še niso tako uigrane, kot bi si želele, kar pa je posledica dolge sezone in dejstva, da zaradi tega v tej sestavi trenirajo le 14 dni. "Med sabo se še ne čutimo tako, kot bi si želele, a kot ekipa se zelo dobro razumemo in bomo s skupnimi močmi popravile pomanjkljivosti, ki jih trenutno še imamo," pozitivno v prvo letošnje reprezentančno tekmovanje vstopa sprejemalka Lana Ščuka. Z njo se strinja tudi odlična prosta igralka Katja Medved, ki ima za sabo uspešno sezono v Romuniji: "Gradimo našo igro in smo v teh dveh tednih tudi napredovale. V evropski ligi si vsekakor želimo uvrstitve med štiri najboljše reprezentance. Obenem pa to tekmovanje jemljemo tudi kot dobro pripravo na kvalifikacije za evropsko prvenstvo, saj nam manjka težkih tekem."


Ščuka je igrala, Morijeva ne
Lana Ščuka, Katja Medved in Eva Mori so preteklo klubsko sezono v celoti odigrale v tujini, Sara Valenčič jo je začela v Novi Gorici, a se nato preselila v Francijo, Živa Recek pa odbojko združuje s študijem v Ameriki. Ščuka, ki velja za eno najboljših mladih odbojkaric, je branila barve Modene in tudi dobro izkoristila ponujeno priložnost za igro. Iz te generacije prihaja tudi organizatorka igre Eva Mori, ki je tokrat zaradi šolskih obveznosti ne bo v reprezentanci. Mlada Kanalka je leta 2014 podpisala triletno pogodbo z osemkratnimi italijanskimi prvaki, ekipo Bergama, a v tem obdobju ni veliko igrala. Morijeva, ki je bila izbrana za najboljšo podajalko kadetskega evropskega prvenstva leta 2013 in mladinskega evropskega prvenstva 2014, ima sicer na treningih stik z vrhunsko odbojko, a dejstvo je, da je trenutno v letih, ko bi morala igrati, če želi razviti svoj talent in napredovati. Prav omenjeni Lana Ščuka in Eva Mori se lahko pohvalita s srebrno medaljo z mladinskega evropskega prvenstva leta 2014, torej sta članici generacije, na katero v prihodnje veliko stavimo. A le, če se bo s temi dekleti dobro delalo. Eden izmed vrhuncev bo zagotovo svetovno prvenstvo do 23 let, ki ga bo prihodnje leto gostila Slovenija.


Kaj se dogaja s klubi?
Kakovostne igralke v Sloveniji zagotovo imamo, ne smemo izpostavljati le sicer odličnih Lane Ščuke in Eve Mori, saj je baza precej široka. A tudi v ženski konkurenci pridemo do tega, o čemer smo pisali že za moško reprezentanco. Zelo pomembno je namreč delo klubov in če v mladih kategorijah, začenši z mini in malo odbojko, iz leta v leto opažamo porast zanimanja za ta šport, se v članskih kategorijah hitro vidijo težave. Še pred kratkim smo poročali, kako dobro delajo v Braslovčah, kjer sta z dekleti delala Zoran Jerončič in Boris Klokočovnik. A pogled na seznam ekip, ki bodo prihodnjo sezono igrale v prvi ligi, nam pove, da Braslovče sploh niso oddale prijave. Vprašanje se postavlja tudi, kaj bo z ekipo Vitala, ki je v letošnjem državnem prvenstvu osvojila tretje mesto in je prijavljena v tekmovanje, a bi lahko rekli, da gre za neke vrste drugo ekipo Calcita. Že pred lansko sezono je bilo kar nekaj negotovosti, potem ko je prišlo do združevanja s Calcitom. Ta se je namreč iz Kamnika preselil v Ljubljano, medtem ko je Vital, da so zadostili tekmovalnemu pravilniku, postal kamniški klub. Za sezono 2016/2017 pa je na strani odbojkarske zveze mogoče zaslediti podatek, da je prišlo do prenosa tekmovalnih pravic na ŽOK Tabor. Ali gre pri tem za vzpostavitev t. i. odbojkarske piramide in združevanja vseh ljubljanskih klubov v enega, o čemer se v prestolnici že nekaj časa po tihem govori, a uradnih informacij še ni, trenutno še ni jasno. Ideja o združitvi morda niti ni tako slaba, saj bi tako lahko ob Mariboru dobili še en močan odbojkarski center.


Slovenski strokovnjaki bolj cenjeni v tujini
Spremembe se pojavljajo tudi na trenerskih mestih. Bruno Najdič ostaja na selektorskem mestu članske reprezentance, pred dnevi pa so brez trenerja ostale državne prvakinje. Gašper Ribič se namreč seli na klop moške ekipe Calcita in predsednik kluba Gregor Hribar je obljubil, da bodo hitro našli rešitev za žensko ekipo. A tu je morda treba pogledati širše. Že kar nekajkrat so se pojavile želje, da se tudi v slovensko žensko odbojko zvabi strokovnjaka kova Andrea Giani. Vsekakor bi bila lahko odgovornim - tako na zvezi kot v klubih - pri tem v veliko pomoč nekdanja reprezentantka Tina Lipicer Samec, ki je že v preteklosti pokazala interes, a pravih dogovorov ni bilo. Odbojkarica, ki je pustila velik pečat v klubih, v katerih je igrala, ima zagotovo stike s številnimi strokovnjaki. Če za kakovostne tujce, kakršen je Andrea Giani, ki vodi moško reprezentanco, ni denarja, bi se morda kazalo ozreti tudi po slovenskih strokovnjakih, ki so uspešni v tujini. Eden teh je zagotovo mož prej omenjene odlične odbojkarice, Vasja Samec Lipicer, ki je nazadnje deloval na Poljskem, kjer je nabiral dragoceno znanje, saj je bil pomočnik Lorenza Micellija pri ekipi PGE Atom Trefl Sopot. Spomnimo se le njegovih besed ob gostovanju poljske ekipe v Ljubljani v pretekli sezoni lige prvakov, ko je dejal: "Kar se tiče odbojke v Sloveniji, sem zelo vesel za moško reprezentanco, a sem obenem zelo zelo žalosten za ženski del. Trenerji na ravni Andree Gianija so pripravljeni priti v Slovenijo." Je morda čas, da se tudi Vasja Samec Lipicer vrne v Slovenijo? Javnost je malce pozabila tudi na Tilna Kozamernika, ki zadnja leta deluje v Izmirju kot pomočnik Glenna Hoaga pri Arkasu. Potem je tu še Jože Časar, ki je mladinsko reprezentanco popeljal do največjega uspeha, srebra na evropskem prvenstvu.


V evropski ligi z Madžarkami, Grkinjami in Romunkami
V slovenski ženski odbojki je torej kar nekaj odprtih vprašanj, ni pa nobenih dvomov, da se evropska liga začenja ta konec tedna. Slovenske odbojkarice bodo najprej gostovale na Madžarskem, potem pa še v Grčiji. Pomerile se bodo z reprezentancami Madžarske, Grčije in Romunije. Zmagovalke evropske lige bodo znane po zaključnem turnirju, na katerega se bodo uvrstile štiri najboljše ekipe iz skupinskega dela (zmagovalci treh skupin in najboljša drugouvrščena ekipa). Če evropski odbojkarski zvezi ne bo uspelo najti organizatorja, se bodo reprezentance pomerile v polfinalu in finalu na tekmah doma in v gosteh.


Slovenska reprezentanca za evropsko ligo
Podajalki: Sara Najdič in Mojca Božič
Sprejemalke: Marina Cvetanović, Monika Potokar, Sara Valenčič, Lana Ščuka, Nika Blagne
Blokerke: Saša Planinšec, Tina Grudina in Tina Kaker
Korektorici: Živa Recek in Urška Igličar
Proste igralke: Katja Medved, Meta Jerala
Selektor: Bruno Najdič, pomočnik selektorja: Matjaž Hafner


Evropska liga 2016:
Skupina A: Poljska, Albanija, Belorusija, Slovaška
Skupina B: Azerbajdžan, Črna gora, Francija, Španija
Skupina C: Slovenija, Madžarska, Grčija, Romunija


Spored tekem slovenske reprezentance v evropski ligi:
Prvi turnir, 03.-05. 06., Nyiregyhaza (MADŽ)
03. 06., 18.30, Madžarska – Slovenija
04. 06., 16.00, Romunija – Slovenija
05. 06., 17.30, Slovenija – Grčija


Drugi turnir, 09.–11. 06., Megalopolis (GRČ)
09. 06., 16.30, Slovenija – Madžarska
10. 06., 19.30, Slovenija – Grčija
11. 06., 17.00, Romunija – Slovenija

Marjeta Hočevar, TV Slovenija