Kapetan Tine Urnaut (desno) in soigralci so na 12. obračunu s Španci še devetič izgubili. Foto: EPA
Kapetan Tine Urnaut (desno) in soigralci so na 12. obračunu s Španci še devetič izgubili. Foto: EPA
Sergio Noda
Sergio Noda je bil ob Jorgeju Fernandezu z 19 točkami najučinkovitejši Španec. Foto: EPA
Odbojkarji klonili po petih nizih

Slovencem je v Košicah kazalo dobro, saj so po izgubljenem uvodnem nizu (24:26) dobili naslednja dva: s 25:23 in 25:19. Ko je bilo v četrtem nizu pričakovati, da bodo Slovenci nadaljevali v podobnem ritmu, se je zgodilo nasprotno. Številne napake pri sprejemu in servisu ter slabši blok so tehtnico nagnili na stran Špancev.

Ti so v zadnjem nizu povedli že z 12:6, a se Slovenci niso predali. Po točki Vida Jakopina so se približali na 13:12. Španci so se nato le zbrali in po dveh urah in 7 minutah tekmo odločili v svojo korist (15:12). Pri varovancih Veselina Vukovića se je z 18 točkami najbolj izkazal kapetan Tine Urnaut.

Film tekme Slovenija - Španija

Prvi niz (24:26):
Slovenci so po zaslugi odličnih servisov Mitje Gasparinija povedli s 4:1, a je nato Španija preobrnila hitro izid (5:6). V nadaljevanju prvega niza je sledila izenačena tekma, v kateri nobena izmed ekip ni ušla za več kot dve točki. V končnici so nekoliko več zbranosti pokazali Španci, ki so izkoristili drugo zaključno žogo. Izid v prvem nizu je bil kar petnajstkrat izenačen.

Drugi niz (25:23):
Prvo točko so dosegli Španci, nato pa so pobudo prevzeli Slovenci, ki so vodili vse do 14:15. Varovanci Veselina Vukovića so odgovorili z delnim izidom 4:0, za kar sta najzaslužnejša Matevž Kamnik in Tine Urnaut z dvema zaporednima uspešnima blokoma. Slovenci so uspešno branili prednost in po dveh točkah Vida Jakopina dobili niz s 25:23.

Tretji niz (25:19):
Slovenci so povedli s 6:3, nato pa prednost le še višali - do +7 (14:7). Špancem se ni uspelo približati na manj kot -4, za kar ima največ zaslug odlična slovenska igra v bloku, s katero je Slovenija osvojila 7 točk, medtem ko je Španija dosegla le eno točko. Najbolj razpoloženi Slovenci so bili Urnaut, Kamnik in Gasparini.

Četrti niz (17:25):
Odličnemu tretjemu slovenskemu nizu je sledil slab četrti. Slovenci so držali korak do 9:9, nato pa so se Španci odlepili. Slaba sprejem in servis, neučinkovitost oziroma napake v napadu so bili vzrok za visoko vodstvo Španije (16:10), po katerem se Slovenija ni več pobrala.

Peti niz (12:15):
Slovenci so tudi odločilni niz začeli medlo. Resda so izenačili na 2:2, čemur pa je sledilo špansko vodstvo s 7:4. Raznovrstni Španci so še dodali plin, tako da je semafor malo pozneje kazal že 12:6 in Vukovićevi izbranci so bili odpisani. Kljub temu se niso predali. Z delnim izidom 6:1 so zaostanek znižali le na točko (13:12). Juriš je prišel nekoliko prepozno, saj sta naslednji dve točki, s tem pa tudi skupna zmaga, pripadli Špancem.

Vuković: Kaznovani za neučakanost
"Španci so zmagali zasluženo, čeprav bi se lahko zlahka obrnilo tudi drugače. Če bi v prvem nizu dobili točko več, če bi pri izidu 12:13 v petem nizu mi dobili točko, bi zmagali mi. A žal nismo, tako kot nismo igrali, kot bi želel. Bilo je nekoliko preveč neučakanosti, za katero smo bili kaznovani. Tu so se pokazale vse težave, ki smo jih imeli skozi priprave in redni del lige, na večjih tekmovanjih se po navadi vse to pokaže. A to nam ne bo vzelo volje. V boju za tretje mesto močno želimo zmago, želimo se okititi s kolajno, ki je slovenska odbojka še nima," ni kazal pretirane žalosti selektor Vuković, ki verjame, da bo Slovenija na septembrsko evropsko prvenstvo prišla v boljši formi.

Kvalifikacije za Svetovno ligo Slovaški
V drugem polfinalu je Slovaška gladko, s 3:0, ugnala Romunijo in si priborila kvalifikacije za Svetovno ligo. Nasprotniki Slovakov bodo Kanadčani. Španci so se nastopanju v Svetovni ligi odpovedali.

EVROPSKA LIGA

ZAKLJUČNI TURNIR, Košice

Polfinale:
SLOVENIJA - ŠPANIJA
2:3 (-24, 23, 19, -17, -12)
Slovenija: Čebron, Pajenk 12, Planinc 1, Šket 5, Gasparini 7, Kamnik 13, Plot, Vinčić 2, Jakopin 17, Urnaut 18, Ropret, Čebulj.
Španija: Hernan 3, Noda 19, Delgado 3, Rodriguez, Rocamora, Fernandez 19, Llenas, Perez 17, Garcia-Torres 10, Palharini 4, Sugranes, Viciana Mera.


SLOVAŠKA - ROMUNIJA
3:0 (14, 26, 19)

Tekma za 3. mesto bo v nedeljo ob 16.00, finale pa ob 19.00.

Odbojkarji klonili po petih nizih