Slovenske odbojkarice. Foto: OZS
Slovenske odbojkarice. Foto: OZS

Obračuna bosta odločala tudi o uvrstitvi slovenskih odbojkaric na svetovni lestvici in s tem tudi prvi uvrstitvi na svetovno prvenstvo, so sporočili z Odbojkarske zveze Slovenije.

Slovenske odbojkarice se v Ljubljani pripravljajo na začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki ga bodo septembra 2026 skupaj gostili Azerbajdžan, Češka, Švedska in Turčija.

Na evropsko prvenstvo so že uvrščene vse štiri države gostiteljice, ob njih pa še najboljše ekipe lanskega evropskega prvenstva – Srbija, Nizozemska, Italija, Poljska, Francija, Bolgarija, Ukrajina in Slovaška.

Slovenke bodo kvalifikacije igrale v skupini C, skupaj z Izraelom, s katerim se bodo pomerile 27. avgusta, in Estonijo, s katero se bodo srečale 29. avgusta.

Ta teden delamo tako v fitnesu kot opravljamo tehnične treninge, ki jim glede na svojo filozofijo posvečam veliko pozornosti. Na popoldanski treningih hitro prehajamo na igro 6 na 6, s čim manj analitike in čim več dela na igri za menjavo in v protinapadih znotraj našega sistema igre.

Alessandro Orefice, selektor

Orefice: V četrtek prve videoanalize
Slovenske odbojkarice so v okviru priprav, na katerih so se zbrale 14. julija, odigrale tudi šest pripravljalnih tekem z Madžarsko, Belgijo in Romunijo, selektor Alessandro Orefice pa je s formo reprezentantk pred sklepnim delom priprav zelo zadovoljen. "Ta teden delamo tako v fitnesu kot opravljamo tehnične treninge, ki jim glede na svojo filozofijo posvečam veliko pozornosti. Na popoldanski treningih hitro prehajamo na igro 6 na 6, s čim manj analitike in čim več dela na igri za menjavo in v protinapadih znotraj našega sistema igre," je dejal selektor.

"Že v četrtek nas čakajo prve video analize Izraelk, na podlagi katerih bomo prilagodili naša blok in obrambo. Lahko rečem, da gledano v celoti delamo zelo dobro, tudi naša zdravstvena služba bo poskrbela, da bomo na tekmah kompletni," je dodal.

V čakanju na Taro Filipič
Selektor seveda pričakuje, da se bo ekipi pridružila še Tara Filipič iz Nove Gorice, a na odgovor še čaka. "Proti Izraelu in Estoniji bo naša prednost zagotovo ta, da ekipa dela zelo dobro, da so dekleta zares motivirana in da imamo v ekipi dobro kemijo." Italijanski strokovnjak je prepričan, da reprezentanca lepo napreduje v vseh tehničnih elementih igre, kar se je tudi videlo na tekmah z Romunijo. "Imeli smo dobre rešitve v napadu, dobro smo igrali tako v bloku kot v obrambi in tudi v protinapadih. V dvorani delamo kakovostno, ekipa napreduje, zdaj pa se moramo le še dobro taktično pripraviti na tekmice," je poudaril 39-letni trener iz Bologne.

Alessandro Orefice. Foto: CEV
Alessandro Orefice. Foto: CEV

Velikonja Grbac: Odpravljamo napake
Podobno razmišlja tudi reprezentančna srednja blokerka Mirta Velikonja Grbac, ki si je v prvem delu priprav poškodovala prst, a bo Orefice nanjo že lahko računal. "Spremembe v ekipi so bile glede na prvi del velike in se zaradi poškodb še dogajajo, a ne glede na to smo ujeli tekmovalni ritem. Še najbolj se nam pozna razlika na podaji. Naša ekipa veliko hitreje teče, mislim tudi, da smo napadalno lahko zelo uspešne, sprejem pa je že tako ali tako naša vrlina. Zdaj moramo le še poskrbeti, da vse pade na svoje mesto," je poudarila Velikonja Grbac. "Za zdaj se posvečamo samim sebi in odpravljamo tiste napake, ki so se pojavljale skozi šest treningtekem, zato na tekmice še ne gledamo. Zavedamo se, da bosta tekmi težki, ampak se bomo predvsem osredotočale na našo igro, da bo na naši strani vse delovalo tako, kot mora. Prepričana sem, da bomo uspešni."

Tekmi z Izraelom in Estonijo bodo Slovenke odigrale v športni dvorani Maksa Pečarja v Črnučah, obe se bosta začeli ob 19. uri, vstop bo prost. S tem se bo končal prvi del kvalifikacij za eurovolley 2026, drugi del pa reprezentance čaka med 2. in 10. avgustom prihodnje leto.