Trener Glenn Hoag se je po porazu proti Poljakom celo spraševal o zasluženosti napredovanja. Foto: MMC RTV SLO
Trener Glenn Hoag se je po porazu proti Poljakom celo spraševal o zasluženosti napredovanja. Foto: MMC RTV SLO
Ramon Gato
Blejci bodo danes izvedeli imena nasprotnikov v drugem delu Lige prvakov. Foto: EPA
Blejski odbojkarji med najboljšimi 12

Razplet predtekmovanja v skupini F odbojkarske Lige prvakov je bil povsem nepredvidljiv, predvsem pa skladen s trenutno pripravljenostjo moštev, ki so izredno izenačena. ACH Volley je po dveh tesnih zmagah v Tivoliju klonil prvič v letošnji sezoni, pred moštvom, ki je imelo motiv za osvojitev zgolj enega niza za prvo mesto v skupini.

Pristnega slavja ni bilo
Ko sta ob robu ostala še poškodovana Akhrem in Oivanen ter se je v drugem nizu prebudilo domače moštvo, se je zdela pot do zmage in drugega mesta odprta. A v Tivoliju gledalci, ki so po dolgem času znova sedeli tudi na stopnicah, niso videli domačega slavja, vsaj ne zares pristnega.

Pot do napredovanja opravljena v prvem delu LP-ja
Trener Glenn Hoag se je ob koncu celo spraševal o zasluženosti napredovanja. A pot do rezultatsko največjega uspeha ACH Volleyja je bila ob precej boljši igri opravljena v prvem delu Lige prvakov, za nameček pa so se Parižani kot enakovreden tekmec v skupini začeli prebujati šele pred dvema tednoma prav v Tivoliju. Dokončno so se zbudili na Poljskem, drugo zmago pa dosegli sinoči v Parizu, ko so precej bogatejši Istanbul prikrajšali za drugi del lige prvakov. Parižani niso imeli nobenih možnosti za napredovanje v evropskih tekmovanjih, Istanbul pa je imel obilo motivacije, saj bi jih vsakršna zmaga ob porazu slovenskih prvakov peljala med dvanajsterico izbranih.

Regionalno tekmovanje za samozavest in formo
Brez preračunavanja, zgolj s tistim, kar premorejo potencial, proračuni klubov, tradicija, izkušnje in spodbuda s tribun, se je torej končal redni del elitnega tekmovanja. Proračun in izkušnje zanesljivo niso na strani slovenskih prvakov, sta pa zato potencial in pristna publika. Tako je ACH Volley s temeljito gradnjo in formo v pravem trenutku prišel do napredovanja. Samozavest in formo za izločilne boje - imena nasprotnike bodo slovenski prvaki izvedeli po današnjem žrebu v Luksemburgu - pa bodo morali iskati v regionalnem tekmovanju. Vseh možnosti, ki jih je ponujalo letošnje predtekmovanje elite v taboru slovenskih prvakov, pač niso izkoristili.

Boštjan Rebršak, Jutranja športna zgodba, Val 202

Blejski odbojkarji med najboljšimi 12