Veselje Slovencev v brazilskem glavnem mestu: prvič pa sta v reprezentanci od začetka na uradni tekmi zaigrala še Črtomir Bošnjak in prosti igralec Alan Košenina. Foto: Organizator/VolleyWorld
Veselje Slovencev v brazilskem glavnem mestu: prvič pa sta v reprezentanci od začetka na uradni tekmi zaigrala še Črtomir Bošnjak in prosti igralec Alan Košenina. Foto: Organizator/VolleyWorld

Po uvodnih porazih z ZDA (0:3) in Brazilijo (1:3) je Slovenija v Ligi narodov dosegla prvo zmago. Po eni strani pričakovano, po drugi strani pa tudi suvereno so Slovenci brez izgubljenega niza odpravili Avstralce.

Na krilih izjemno učinkovitega Roka Možiča (17 točk iz 21 poskusov) so igrišče zapuščali dobre volje. Ob Možiču so tekmo proti Avstralcem začeli Tonček Štern, Jan Kozamernik, Danijel Koncilja, Gregor Ropret, prvič pa sta v reprezentanci od začetka na uradni tekmi zaigrala še Črtomir Bošnjak in prosti igralec Alan Košenina.

Lebedew ukanil matično reprezentanco

Nekoliko premešana postava selektorja Marka Lebedewa, ki je prvič v trenerski karieri vodil ekipo proti reprezentanci svoje domovine, je od začetka kazala enakovredno igro proti Avstralcem. Uvodni niz je bil dolgo izenačen, potem pa je z delnim izidom 7:2 Slovenija prišla do vodstva s šestimi točkami (20:14). Avstralci so se s petimi zaporednimi točkami hitro približali, zadnjega koraka do preobrata pa jim ni uspelo storiti. Posledično je niz s 25:22 pripadel Sloveniji.

Slovenci so bili od Avstralcev boljši pri bloku (7:3) in tudi asih (3:2). Foto: Organizator/VolleyWorld
Slovenci so bili od Avstralcev boljši pri bloku (7:3) in tudi asih (3:2). Foto: Organizator/VolleyWorld

Slovenci najboljši v končnicah

V drugem si odbojkarji z dežele tam spodaj niso privoščili padca v igri sredi niza in vodili z 19:18, nato pa sta sledila uspešna serija Slovenije za preobrat in prepričljiv zaključek niza za 25:20.

Tudi tretji, še nekoliko bolj izenačen niz je pripadel Slovencem, ki so imeli večino časa prednost točke ali dveh. Varovanci Davida Prestona so nazadnje izenačili pri 16:16, nato pa so znova vajeti igre v svoje roke prevzeli slovenski odbojkarji, ki so najprej povedli za tri (19:16), nato pa prednost še nekoliko oplemenitili in se veselili po 25:21 prve zmage.

Suvereni v napadu

Slovenija je bila v napadu zelo učinkovita in izkoristila kar 64 odstotkov napadov, medtem ko so bili Avstralci 47-odstotno uspešni. Tudi v bloku je bila prednost na strani slovenske izbrane vrste (7:3). V napadu je izstopal Možič s 17 točkami iz le 21 poskusov. Tonček Štern je dodal deset točk, tudi Bošnjak in Koncilja pa sta prispevala lep delež točk z devetimi oz. osmimi. Pri Avstralcih je Lorenzo Pope edini presegel dvomestno število točk, 12.

Mark Lebedew je svoje rojake premagal s pomočjo izredno učinkovitega slovenskega napada, pri čemer je z 80-odstotno izrabo napadalnih udarcev prednjačil Rok Možič. Foto: Organizator/VolleyWorld
Mark Lebedew je svoje rojake premagal s pomočjo izredno učinkovitega slovenskega napada, pri čemer je z 80-odstotno izrabo napadalnih udarcev prednjačil Rok Možič. Foto: Organizator/VolleyWorld

Prva zmaga prinesla olajšanje

"Bolj kot ne sem si oddahnil, saj je prva zmaga pomembna. Zaigrali smo bolje, iz dneva v dan napredujemo. Fantje so se borili, kot sem pričakoval, na koncu pa so odločile izkušnje in vesel sem tako zase kot za fante, da smo vpisali prvo zmago," je dejal selektor Lebedew. Še posebej je pohvalil Bošnjaka in Košenino za prvi uradni nastop v začetni postavi slovenske izbrane vrste.

"Občutek je top. Vesel sem, da sem dobil priložnost na tako velikem tekmovanju, kot je Liga narodov. Kot ekipa smo odigrali res dobro tekmo in zasluženo zmagali," pa je dodal Alan Košenina.

Še dvigniti igro proti Kitajski

"Zelo sem zadovoljen, da sem dobil priložnost in da smo tekmo dobili s 3:0. Moramo se čim prej pripraviti na naslednjo tekmo, ki jo bomo po manj kot 24 urah igrali proti Kitajski. Igra bi lahko bila še boljša, kot je bila. Je še kar nekaj stvari za pripraviti in že jutri je odlična priložnost, da to izboljšamo," je po tekmi dejal debitant Črtomir Bošnjak.

Slovence na prvem turnirju Lige narodov v brazilski prestolnici čaka še en obračun: že ob 23. uri po srednjeevropskem času se bodo pomerili s Kitajci. Kitajska je izgubila uvodni dve tekmi z Iranom in Japonsko, pri čemer je obakrat osvojila po en niz.

Slovenski odbojkarji do prve zmage v Ligi narodov

PRVI TEDEN, skupina 1, Brasilia

ČETRTI DAN

AVSTRALIJA - SLOVENIJA
0:3 (22, 20, 21)

Avstralija: Graham 4, Dosanjh 3, Pope 13, Holland, Weir 7, O'Dea 1, Perry, Heptinstall 4, Hazelden 3, McAinsh, Butler, Flowerday, Senica 1, Garrett 5.

Slovenija: T. Štern 10, Pajenk, Planinšič, Kozamernik 6, Gasparini, Košenina, Bošnjak 9, Koncilja 8, Klobučar, Kovačič, Ž. Štern, Videčnik 3, Ropret, Možič 17.

Arena BRB Nilson Nelson, gledalcev 304, sodnica in sodnik: Rene (Argentina), Mezoffy (Madžarska).


NIZOZEMSKA - IRAN
3:0 (-26, -21, -21)

JAPONSKA - ZDA
2:3 (-17, 15, 21, -26, 9)

PETI DAN, sobota ob 23.00:
SLOVENIJA - KITAJSKA
ZDA - BRAZILIJA
IRAN - AVSTRALIJA

ŠESTI DAN, nedelja:
BRAZILIJA - KITAJSKA
IRAN - JAPONSKA
NIZOZEMSKA - AVSTRALIJA


V drugem tednu se bo Slovenija v Quezon Cityju na Filipinih od 21. do 26. junija merila z Nizozemsko, Argentino, Italijo in Japonsko.

V tretjem tednu bo Slovenija igrala v Gdansku. Od 6. do 10. julija bodo njeni tekmeci Srbija, Poljska, Bolgarija in Iran.

Najboljših 8 izmed 16 reprezentanc se bo uvrstilo v četrtfinale (20.-21. 7.).