Foto: Wagnerjev memorial
Foto: Wagnerjev memorial

Slovenski odbojkarji so se po petkovi zmagi nad Nemčijo s 3:2 na uvodni tekmi Wagnerjevega memoriala tudi tokrat potili pet nizov. Selektor Gheorghe Cretu je uresničil svoje napovedi in priložnost za dokazovanje ponudil podajalcu Urošu Planinšiču, korektorju Niku Mujanoviću, sprejemalcema Roku Možiču in Žigi Šternu, srednjima blokerjema Janžu Janezu Kržiču in Sašu Štalekarju ter standardnemu prostemu igralcu Janiju Kovačiču.

Prvi slovenski točki sta z napadoma prispevala Kržič in Mujanović, za nove točke pa sta poskrbela še Štern in Možič. Po kratkem vodstvu najboljše afriške zasedbe s 7:6 sta Mujanović z dvema napadoma in Štern z blokom in protinapadom poskrbela, da je slovenska zasedba znova povedla ter si po asu Možiča priigrala že štiri točke naskoka. Egiptovski selektor Fernando Munoz Benitez se je pri 7:11 odločil za odmor, po katerem so se njegovi varovanci na servis Asrana povsem približali, a so po dobrih podajah Planinšiča Mujanović, Možič in Štern Slovenijo popeljali na 14:10. Z neugodnimi servisi Mujanovića, ki je po odlični obrambi Kovačiča zaključil še protinapad za 18:12. Slovenci so unovčili šesto priložnost za zmago v uvodnem nizu, ko je bil v napadu za 25:21 uspešen Mujanović.

As Kržiča za 10:7 je pomenil tri točke naskoka v korist Slovenije na začetku drugega niza, Mujanović pa je izkoristil protinapad za 12:8. Slovenci so ohranili zbranost ter z napadom Možiča in blokom Kržiča pobegnili na 16:11. Pomagal ni niti nov odmor, Egipčani so namreč grešili v napadih in našim omogočili, da so še povečali razliko (18:12). Nato so na servis Dole nekoliko popustili, a je pomemben napad za 21:17 zaključil Štalekar, Štern pa je dodal as za 22:17. Napaka Azapa je našim prvo zaključno žogo prinesla pri 24:18, egiptovski sprejemalec pa je nato zunaj igrišča poslal še servis za zmago s 25:19.

V tretjem nizu sta bili ekipi v uvodu izenačeni, z minimalno prednostjo so vodili afriški predstavniki, pri katerih se je nekoliko razigral Haikal, ki je svojo vrsto tudi popeljal do vodstva s 7:6. Možič je poravnal na 7:7, a je Dola z napadom in asom hitro poskrbel, da je Egipt ostal v ospredju (9:7). Pri 9:12 je bil Cretu prisiljen poseči po odmoru. A tekmeci so še naprej dobro servirali in tudi ustavljali napade naših ter si prek Haikala in Isse priigrali visoko prednost, zato se je slovenski strateg pri 12:18 odločil za še eno prekinitev. Pri 14:20 je Cretu Mujanovića zamenjal z Rokom Bračkom, a so nasprotniki še naprej pritiskali s servisi, naši odbojkarji pa so zaradi težav s sprejemom težko organizirali idealne napade in tudi zato so si Egipčani zagotovili prepričljivo zmago s 25:17.

Cretu je tudi v četrtem nizu vztrajal z enako postavo. Egipčani so še naprej dobro servirali in v tem elementu praktično niso grešili. Planinšič je kljub temu uspešno zaposlil Šterna in dvakrat Možiča za vodstvo s 6:5. Štalekar je blokiral za 9:7, Štern za 11:8, Munoz Benitez pa je reagiral z odmorom. Mujanović in Možič z napadoma in Kržič z blokom so našo reprezentanco popeljali na 15:11. Po odmoru egiptovske klopi je mladi bloker vknjižil še en blok, po napaki Azaba pa je prednost Slovenije znašala že sedem točk (18:11). Možič je z napadom za 20:15 naše popeljal v končnico. Štalekar je z neubranljivim napadom za 24:16 priigral zaključno žogo, sledil pa je še as Šterna za 25:16 in 3:1.

Slovence zadnja tekma 21. Wagnerjevega memoriala čaka v nedeljo, ko se bodo v Krakovu pomerili z gostitelji Poljaki. Zmagovalci obračuna, ki se bo začel ob 18.30, se bodo veselili prestižne lovorike. Slovenci je še niso osvojili, zelo blizu so bili lani, ko so v svojem prvem nastopu na turnirju osvojili drugo mesto.

"Mislim, da smo odigrali super. Igrali smo z drugo postavo in bil sem edini iz tiste začetne zasedbe. Atmosfera je bila odlična, vidi se, da soigralci niso odigrali dosti tekem, ker je bilo na igrišču veliko energije in se vidi, da so bili spočiti. Mislim, da smo danes zasluženo premagali Egipt," je povedal Jani Kovačič.


Slovenija: Štern T., Pajenk, Planinšič 3, Kozamernik, Bračko, Štalekar 7, Kovačič, Štern Ž. 14, Ropret, Urnaut, Čebulj, Možič 17, Mujanović 21, Kržič 8.

Egipt: Azab 13, Hamada 4, Reda, Elhossiny, Asran 4, Dola 6, Youseff 2, Elmahdy 4, Seif, Gaber, Haikal 13, Issa 9, Deyo.