Odbojkarice so Romunijo premagale s 3:0 in 3:1. Foto: Aleš Oblak
Odbojkarice so Romunijo premagale s 3:0 in 3:1. Foto: Aleš Oblak

Odbojkarice so s tekmama proti Romuniji zaključile niz pripravljalnih obračunov pred začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki jih bodo proti Izraelkam in Estonkam igrale konec avgusta. Slovenke so bile uspešnejše tako od Madžark kot od Belgijk, izkazale pa so se tudi v boju z Romunkami.

Na obeh tekmah ves čas nadzor

Selektor Alessandro Orefice je obe srečanji z romunsko vrsto začel z enako zasedbo, s podajalko Evo Pavlović Mori, korektorico Evo Zatković, srednjima blokerkama Sašo Planinšec in Niko Milošič ter sprejemalkama Loreno Lorber Fijok in Mijo Šiftar, medtem ko je na mestu proste igralke na prvi tekmi priložnost dobila Anja Mazej, na drugi pa Katja Banko. Italijanski strateg na slovenski klopi se je lahko razveselil vrnitve Mirte Velikonja Grbac po poškodbi prsta, še vedno pa ne more računati na Seleno Leban, zato je mesto sprejemalke občasno zapolnila Fattoumata Sillah.

Slovenke so imele tako na prvi kot na drugi tekmi vseskozi nadzor nad potekom tekme. Na uvodnem srečanju so bile še posebej prepričljive v prvem nizu, ko so odlično servirale, zelo dobro blokirale in zaključile praktično vse protinapade ter tekmicam prepustile le 12 točk. V drugem in tretjem nizu so Romunke sicer obakrat povedle, vodile že tudi s štirimi in celo petimi točkami naskoka, a so Slovenke, ko je bilo to najbolj potrebno, dvignile raven igre in tudi v izenačenih končnicah nizov ostale zbrane.

Orefice: Smo na pravi poti

Prav s tem je bil Orefice najbolj zadovoljen: "Zadovoljen sem s tem, kar so dekleta pokazala. Vidi se, da so tudi v času moje odsotnosti delala zelo dobro in trenirala na visoki ravni. Mislim, da delamo dobro in da smo na pravi poti, tudi kemija v ekipi izven igrišča je zelo dobra in kombinacija obojega je tisto, kar potrebujemo. Igrali smo precej dobro in tudi ko smo zaostajali, smo se na račun dobre taktike, predvsem pa na račun pristopa igralk, vrnili v igro. Ko nam ni šlo, smo vseeno dobro servirali, se dobro branili in kar je zelo pomembno, dobro igrali v protinapadu. V drugem nizu celo brez napake, in to nam je prineslo rezultat, ki smo ga želeli."

Tudi na drugi tekmi so bile Slovenke boljše. V prvem nizu so po zaostanku s 3:8 in 6:11 hitro izenačile in ušle na 16:13, vodile tudi z 21:17, nato pa slabše sprejemale in Romunkam omogočile izenačenje na 23. točki. A v zaključku so bile naše igralke že pregovorno bolj zbrane. So pa zato nekoliko slabše igrale v drugem nizu, ko so imele precej težav s sprejemom neugodnih servisov Romunk, posledično se niso znašle niti v napadu.

Ekipa je napredovala

Tekmice so to izkoristile in slavile s 25:19. A že v tretjem pa tudi v četrtem nizu, ko je Orefice priložnost ponudil še Anji Mazej, Naji Kukman, Mirti Velikonja Grbac in Žani Ivani Halužan Sagadin, Niko Milošič pa preselil na mesto korektorice so Slovenke stvari spet postavile na svoje mesto in se veselile še druge zmage nad sicer četrto reprezentanco letošnje Zlate evropske lige.

Kapetanka slovenske reprezentance Saša Planinšec je povedala: "Na teh tekmah smo se najbolj posvetili bloku in obrambi, skušali smo tudi čim bolj uigrati ekipo, da v danih trenutkih že razumemo, katera igralka ima kakšno nalogo, in da lahko lažje sodelujemo. Mislim, da smo skozi te trening tekme prikazovale vedno boljšo igro, z izjemo zadnje, ko nam je nekoliko zmanjkalo telesne moči. Doslej smo opravile dobro delo in komaj že čakamo na kvalifikacije."


Prva tekma:
SLOVENIJA – ROMUNIJA 3:0 (12, 23, 23)
Slovenija: Pavlović Mori 6, Lorber Fijok 14, Zatković 13, Šiftar 16, Sillah 3, Velikonja Grbac 5, Milošič 10, Kukman 2, Mazej, Planinšec 12, Banko, Halužan Sagadin, Leban.

Druga tekma:
SLOVENIJA – ROMUNIJA 3:1 (24, -19, 21, 15)
Slovenija: Pavlović Mori 1, Lorber Fijok 6, Zatković 11, Šiftar 15, Sillah 17, Velikonja Grbac 5, Milošič 7, Kukman 2, Mazej, Planinšec 6, Banko, Halužan Sagadin, Leban.