Slovenke so začele nekoliko premalo odločno in so bile konkurenčne šele v tretjem nizu. Foto: CEV
Slovenke so začele nekoliko premalo odločno in so bile konkurenčne šele v tretjem nizu. Foto: CEV

Pri Sloveniji je 11 točk dosegla Maja Šiftar, po devet sta jih prispevali Maša Pucelj in Saša Planinšec.

Anna Haak (18) in Alexandra Lazić (12) sta bili najučinkovitejši v švedski izbrani vrsti. Foto: CEV
Anna Haak (18) in Alexandra Lazić (12) sta bili najučinkovitejši v švedski izbrani vrsti. Foto: CEV

Slovenski selektor Alessandro Orefice je začel s podajalko Saro Najdič, korektorico Niko Markovič, srednjima blokerkama Sašo Planinšec in Mirto Velikonja Grbac, sprejemalkama Loreno Lorber Fijok in Mijo Šiftar ter prosto igralko Urško Cikač.

V prvih dveh nizih hitro do lepe prednosti
Švedinje so v prvem nizu povedle s 6:1, v drugem pa s 6:3. Tretji niz so Slovenke odprle z vodstvom 3:0 in 5:1, Švedinje pa so prvič povedle pri 11:10. Na 21. točki sta bili ekipi izenačeni, nato pa je Skandinavkam uspel delni izid 3:1.

Švedinje pri 24:22 niso izkoristile prve zaključne žoge in so si privoščile napako na servisu, po prekinitvi na željo švedskega selektorja Bregolija pa slovenska dekleta niso izkoristila treh protinapadov, je bila pa zato na koncu za zmago s 25:23 in 3:0 uspešna Anna Haak.

V nedeljo še proti Slovaški
Slovenske odbojkarice so zdaj pri štirih porazih in eni zmagi v letošnji izvedbi zlate lige in zasedajo deseto mesto med 12 ekipami. Za konec ligaškega dela tekmovanja bodo igrale še proti Slovakinjam, tekma bo v nedeljo ob 18. uri. Prve štiri reprezentance bodo po koncu ligaškega dela napredovale na zaključni turnir, zadnjeuvrščena pa v srebrno ligo.

Odbojkarice ostajajo pri eni zmagi v zlati ligi

Saša Planinšec, kapetanka Slovenije: "Tekmo smo danes začele nekoliko premehko, nismo bile dovolj agresivne in mogoče smo začele s prevelikim spoštovanjem do ekipe na drugi strani mreže. A na koncu smo ugotovile, da se proti njim vseeno da igrati. Ampak na žalost smo naredile preveč lastnih napak v mogoče neprimernem trenutku. Nekje do treh četrtin tretjega niza smo še držale korak z njimi, na koncu pa so vseeno prevladale njihove izkušnje."

Mija Šiftar: "Mislim, da smo danes odigrale solidno tekmo. Ne glede na to, da smo izgubile, smo Švedinjam celotno tekmo sledile. Jutri moramo izboljšati določene detajle in še nekatere stvari, da bomo ta turnir zaključile s čim boljšim rezultatom."


Zlata liga:
SLOVENIJA – ŠVEDSKA 0:3 (-18, -20, -23)

Slovenija: Pucelj 9, Lorber Fijok 7, Zdovc Sporer, Šiftar 11, Najdič, Velikonja Grbac 3, Filipič, Milošič 5 (1 blok), Mazej, Markovič, Planinšec 9 (1 as, 3 bloki), Gornjec Hodnik, Halužan Sagadin 1 (1 blok), Cikač.

Švedska: Tabron, L. Andersson 4 (1 blok), Malm, Broberg, I. Haak 18 (2 bloka), Lazic 12 (1 as, 2 bloka), Gustafsson 1 (1 blok), Brink, Van Leusen, Julevik 2 (2 asa), A. Haak 12 (1 blok), Nilsson 7 (2 bloka), Lindberg, E. Andersson.