Usain Bolt je poskrbel, da je bila Jamajka v soboto na nogah. Foto: EPA
Usain Bolt je poskrbel, da je bila Jamajka v soboto na nogah. Foto: EPA
Bolt tekel atomskih 9,69
Svetovni rekord Bolta
Sprehod Bolta do 9,85

"Nedvomno mu je pomagal yam (krompirju podoben užiten tropski gomolj), ki je pri nas zelo znan. Verjamemo, da ima poseben zdravilen učinek. Veliko ga prodamo in izvozimo tudi v tujino. Moj sin ga poje zelo veliko," je po izjemnem teku sina Usaina v finalu teka na 100 metrov dejal oče Wellesley.

Velika zmaga pri Boltovih doma
"Bil sem zelo nervozen pred štartom, srce mi je kar poskakovalo. Pred dvema dnevoma sva govorila po telefonu. Rekel mi je, naj se pomirim, zagotovil mi je, da bo zmagal zame," je še dodal ponosni oče, ki je dobil ogromno obiskov: "Pri meni je trenutno več kot 100 prijateljev. Vsi mahajo z zastavami in igrajo na bobne. To je res poseben trenutek za nas. Vsi smo ponosni na Usaina, nihče pa ni pričakoval svetovnega rekorda."

Sestra Sherine je bila drugačnega mnenja: "Pričakovala sem njegovo gladko zmago, očetu pa sem dejala, da bo tekel 9,68. Najprej se je res izpisal ta izid, nato pa so ga popravili za stotinko. Res sem zelo srečna."

Za rojstni dan še zmaga na 200 m?
Novi svetovni rekorder bo v sredo v Pekingu praznoval 22. rojstni dan, najlepše darilo pa si bo lahko pritekel kar sam, saj bo finale teka na 200 metrov na sporedu ob 16.20. Lani je na svetovnem prvenstvu v Osaki osvojil srebro, ugnal ga je Američan Tyson Gay, o njegovi zmagi pa tokrat ne dvomi nihče.

Usain rad dolgo spi
"Nikoli ne zajtrkujem in zbujam se okoli 11. ure. Tako je bilo tudi danes. Nato sem malo gledal televizijo in pojedel nekaj kolačkov ter šel nazaj spat. Čez približno tri ure sem se odpravil na stadion," je povedal najhitrejši človek na planetu.

Zmagal je v slogu Bena Johnsona
Njegova zmaga zelo spominja na tek Bena Johnsona na olimpijskih igrah v Seulu. Kanadčan je z dvignjeno roko slavil že pred ciljem, ura je pokazala naverjetnih 9,79. Johnson je osmešil Carla Lewisa in druge tekmece, tri dni pozneje pa so v njegovi krvi odkrili stanozolol. Večni kritiki težko verjamejo dosežku Bolta, ki pa so ga v preteklih dneh že večkrat testirali.

Jamajški zunanji minister Bruce Golding je ponosno čestital Boltu in dejal, da je postal pravi simbol Jamajke. "Ta zmaga ne bi mogla priti ob boljšem času. Smo v ekonomski krizi, povečala so se kriminalna dejanja. Pričakovali smo zmago Bolta ali Powella, takega časa pa res ne," je povedal Golding.

Velika zabava v Kingstonu
Ljudje v Kingstonu so proslavljali veliko zmago na ulicah, po središču mesta so vozili z avtomobili, močno trobili in mahali z zastavami, slišati je bilo tudi nekaj strelov v zrak.

Ceste so bile povsem prazne, večina od 2,7 milijona prebivalcev Jamajke je bilo pred televizijskimi sprejemniki. V hotelu Pegasus so organizirali tudi ogromno območje za spremljanje tekme v živo prek velikih zaslonov. Na Jamajki so doživeli podobno mrzlico, kot so jo nogometni navijači na junijskem evropskem prvenstvu v Avstriji in Švici.

Thompson se je zavedal njegove kakovosti
Srebrni Richard Thompson iz Trinidada je bil poln hvale na račun Bolta, ki ga je ugnal za neverjetnih 20 stotink. "Usain je fenomenalen atlet. Le vprašanje časa je bilo, kdaj se mu bo popolnoma odprlo," je povedal presrečni 23-letni študent univerze Louisiana State.

A. G.

Bolt tekel atomskih 9,69
Svetovni rekord Bolta
Sprehod Bolta do 9,85