Fani Halkia letos ni veliko tekmovala. Njen najboljši čas 57,24 je skoraj za pet sekund slabši od sijajnega dosežka v Atenah (52,77). Foto: EPA
Fani Halkia letos ni veliko tekmovala. Njen najboljši čas 57,24 je skoraj za pet sekund slabši od sijajnega dosežka v Atenah (52,77). Foto: EPA
Fani Halkia
Fani Halkia se je takole veselila presenetljivega zlata pred domačimi gledalci v Atenah. Foto: Reuters

Predstavnik grškega olimpijskega komiteja je novico potrdil manj kot dan pred začetkom kvalifikacij v tej disciplini. 29-letna atletinja je bila na štartni listi za 1. krog teka na 400 m z ovirami. Nastopila naj bi v prvi skupini v nedeljo ob 14.10. Vzorec so ji odvzeli med pripravami na Japonskem, podrobnosti o poživilu še niso znane. V Pekingu so že pred začetkom iger ujeli grškega šprinterja Tassosa Gousisa, Halkia pa je nedvomno najbolj odmeven dopinški primer na igrah.

"Ne morem verjeti. Najprej sem pomislila na to, da moram dati vse vitamine, ki sem jih uživala v zadnjih tednih, na pregled v laboratorij," je povedala presenetljiva prvakinja iz Aten, ki od takrat ni tekmovala veliko.

Grških goljufov ne manjka
Že pred B-testom je Halkia zapustila olimpijsko vas. Lista grških atletov, ki so se znašli na črnem seznamu, je vse daljša. Že pred igrami v Atenah sta se Costas Kenteris in Katerina Thanou izogibala dopinški kontroli in bila izključena. Thanoujevi, ki je odsedela kazen in izpolnila normo za nastop v Pekingu, je Mednarodni olimpijski komite (MOK) zaradi vpletenosti v škandal pred štirimi leti prepovedal tudi nastop na teh igrah. Tudi drugi grški športniki so letos poleti poskrbeli za škandale (11 dvigovalcev uteži, plavalec in veslač).

MOK je pričakoval več kršilcev
To je četrti dopinški primer v Pekingu, MOK je napovedal, da bo izvedel okoli 4.500 testov. Pričakovali so med 30 in 40 kršilcev, a za zdaj ne kaže na tako veliko število. Izvedli so že 2.200 testov. V Atenah so opravili 3.300 testov in odkrili 26 kršilcev (upoštevajo se tudi morebitna izogibanja oz. odklonitve testov).

A. G.