Foto:
Foto:

Postaven, a neznan stražar olimpijske bakle na njeni burni poti po svetu je povsem obnorel Kitajke. Poznan le kot "drugi brat z desne" - po svojem običajnem mestu ob olimpijski plamenici - je s svojim deškim videzom postal spletna senzacija in narodni heroj. Kitajski mediji in medmrežje je polno njegovih slik v modro-beli olimpijski uniformi, nekateri oboževalci pa ga primerjajo z Lej Fengom, oboževanim vojakom iz obdobja Mao Ce Tunga. "Ljubimo ga, ker je čeden in ker predstavlja ponos Kitajske," je zapisala ena izmed navdušenih blogark.

Neimenovani heroj je zaslovel, ko je baklo branil pred protibetanskimi protestniki med njeno potjo po svetu. Protesti so pri številnih mladih Kitajcih zbudili domovinske občutke, ki verjamejo v zaroto Zahoda, s katero naj bi ta hotel očrniti Kitajsko pred enim največjih dogodkov, ki jih prireja.

"Drugi brat" ni edini kitajski heroj med stražarji bakle, je pa daleč najbolj priljubljen. Po vrnitvi stražarjev na Kitajsko tamkajšnja oblast varuje njihova imena kot državno skrivnost.

T. V.