Rafael Nadal je v Wimbledonu po epskem boju komaj strl odpor Rogerja Federerja. Od takrat naprej je Španec izjemno suveren, Švicar pa povsem neprepoznaven. Kako bo v Pekingu? Foto: EPA
Rafael Nadal je v Wimbledonu po epskem boju komaj strl odpor Rogerja Federerja. Od takrat naprej je Španec izjemno suveren, Švicar pa povsem neprepoznaven. Kako bo v Pekingu? Foto: EPA
Roger Federer in Mirka Vavrinec
Roger Federer in Mirka Vavrinec sta si na začetku sezone utrgala nekaj časa, da sta si v Jerezu ogledala dirko motociklistov za svetovno prvenstvo. Foto: EPA
Miloslav Mečir
Miloslav Mečir se je zaradi poškodbe hrbra upokojil leta 1990, ko je bil star 'le' 26 let. Foto: EPA
Nicolas Massu
Nicolas Massu je edini teniški igralec, ki je na istih igrah osvojil dve zlati medalji. Foto: EPA
Katarina Srebotnik
Katarina Srebotnik je v Atenah izgubila v 2. krogu proti Alicii Molik s 5:7 in 4:6. Avstralka je kasneje senzacionalno osvojila bronasto medaljo. Foto: EPA

Še pred začetkom leta je bil nesporni favorit za zlato medaljo Roger Federer, ki je zadnja štiri leta in pol kraljeval na teniškem prestolu (17-krat zapored se je uvrstil vsaj v polfinale turnirjev za grand slam), hkrati pa je bil izjemno motiviran, saj je večkrat poudaril, da je zlata olimpijska medalja eden izmed ciljev, ki si jih v karieri še kako želi osvojiti.

Na OI-jih dobil "le" Mirko
Federer je v Sydneyju 2000 kot 19-letni fant komaj spoznaval teniški svet, vseeno se je iz dežele "tam spodaj" vrnil z veliko "nagrado" - spoznal je namreč Mirko Vavrinec, s katero je še zdaj nerazdružljiv. V Atenah je kot prvi favorit v 2. krogu presenetljivo izgubil proti Čehu Tomašu Berdychu, letos pa ima za seboj (za svoja visoka merila) katastrofalno sezono, saj je dobil samo dva manjša turnirja, razmerje zmag ima 43-10, med desetimi porazi so tudi vsi štirje medsebojni dvoboji proti Rafaelu Nadalu.

Olimpijski zmagovalci iz Aten 2004:
- Moški: Nicolas Massu (Čile)
- Ženske: Justine Henin Hardenne (Belgija)
- Moške dvojice: Nicolas Massu in Fernando Gonzalez (Čile)
- Ženske dvojice: Ting Li in Tiantian Sun (Kitajska)

Nadal dominira na vseh podlagah
Španski matador bo v Pekingu prvi favorit, saj je po izjemni peščeni formi, svoje mojstrstvo prepeljal tudi na hitrejše podlage kot sta trava in trda podlaga. Potrpežljiva igra za osnovno linijo, tek ta vsako žogico in bombandiranje nasprotnikov z močnimi udarci so postali zmagovalno orožje tudi na teh podlagah.

Nosilci medalj na olimpijskih igrah od 1988 naprej (zlato - srebro - bron = skupaj):
-
ZDA 9 - 2 - 4 = 15
- Čile 2 - 0 - 1 = 3
- Nemčija 1 - 3 - 1 = 5
- Avstralija 1 - 1 - 3 = 5
- Češkoslovaška 1 - 1 - 1 = 3
- Rusija 1 - 1 - 0 = 2

Nenavadna družina olimpijskih prvakov
A olimpijske igre so izjemno nepredvidljive, na kar kaže neverjeten spisek zmagovalcev od leta 1988 dalje, ko se je ta šport po 64 letih spet vrnil v olimpijsko družino. Ob naboru izjemno presenetljivih zmagovalcev - Slovak Miloslav Mečir (1988), Švicar Marc Rosset (1992), Rus Jevgenij Kafelnikov (2000) in Čilenec Nicolas Massu (2004) - ven "štrli" le Andre Agassi (1996).

V Pekingu bodo skorajda vsi
Čeprav olimpijski turnir med teniško elito nikoli ni imel pretirane teže, pa počasi le pridobiva na svoji vrednosti. Tako bosta izmed najboljše deseterice lestvice ATP manjkala zgolj Andy Roddick in Richard Gasquet.

Sanje Šarapove ustavila poškodba
V ženski konkurenci bo zbrana vsa smetana, z izjemo Rusinje Marije Šarapove, ki se je poškodovala nekaj dni pred turnirjem. Nabor favoritov ni tako izrazit, mnogi pa opozarjajo na sestri Williams, ki sta že večkrat dokazali, da se znata motivirati še posebej ob največjih športnih dogodkih.

Srebotnikovi OI ne pomeni veliko
Od slovenskih igralcev je imela pravico do nastopa Katarina Srebotnik, a se je odpovedala tej priložnosti in bo raje igrala na ameriški turneji in se s tem čim bolje pripravila na zadnji letošnji grand slam v New Yorku. Odločitev je obrazložila z dolgim potovanjem na Kitajsko, nato v ZDA in po odprtem prvenstvu v New Yorku znova v Tokio. Slovenska javnost je odločitev sprejela z mešanimi občutki, saj nenazadnje ista potovanja čakajo vse najboljše igralke na svetu.

S. J.