Anastazija Ermakova in Anastazija Davidova sta bili na preteklih igrah neprekosljivi. Kako bo letos? Foto: EPA
Anastazija Ermakova in Anastazija Davidova sta bili na preteklih igrah neprekosljivi. Kako bo letos? Foto: EPA

Izredna gibčnost, usklajenost in gracioznost so glavni poudarki te olimpijske discipline, ki je na sporedu olimpijskih iger od Los Angelesa leta 1984. Tekmovalke morajo tako biti izredno telesno močne, vzdržljive in odlično nadzorovati tudi dihanje. Velik vpliv na končno oceno ima seveda tudi umetniški vtis.

V letih 1984, 1988 in 1992 so dekleta tekmovala tudi posamezno, od leta 2000 pa sta na sporedu le programa v duetih in ekipno. Rusinje so slavile v obeh disciplinah tako v Sydneyju, v Atenah in tudi v Pekingu. Na zadnjih dveh prizoriščih je bil neprekosljiv dvojec Anastazija Davidova in Anastazija Ermakova, letos bo nastopala le prva, in še to v ekipnem delu.

Medalje po državah na OI: Rusija (6 Z, 0, 0)
ZDA (5 Z, 2 S, 2 B)
Kanada (3 Z, 4 S, 1 B)

Rusijo bosta med dueti predstavljali Natalija Iščenko in Svetlana Romashina, v ekipnem delu pa bodo ob Rusiji priložnost dobile še Avstralija, Kanada, Kitajska, Velika Britanija, Egipt, Japonska in Španija. Med pari bo ob prej omenjenih skupno tekmovalo še 16 držav. Tekmovanje bo tokrat potekalo od nedelje, 5. avgusta, do 9. avgusta.

Pari v predtekmovanju izvedejo po dve točki, eno v obveznem in eno v prostem progremu. Skupni seštevek določi 12 finalistov, ki nato v finalu nastopijo le v prostem programu. Zmagovalca določi skupen seštevek točk. Ekipno vsaka od držav udeleženk neposredno nastopi v finalu z dvema točkama, skupni seštevek določi zmagovalca.