Andy Murray je končno slavil na Church Roadu, prihodnje leto pa bo na istem prizorišču lovil še zmago na turnirju v Wimbledonu, kjer Britanci čakajo na zmago že od leta 1936. Foto: Reuters
Andy Murray je končno slavil na Church Roadu, prihodnje leto pa bo na istem prizorišču lovil še zmago na turnirju v Wimbledonu, kjer Britanci čakajo na zmago že od leta 1936. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray je dosegel uspeh kariere. Izgubil je tri finalne obračune na turnirjih za grand slam. Najbolj grenak je bil vsekakor poraz v finalu letošnjega Wimbledona, ko ni mogel skriti solza. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer je poljubil srebrno odličje. To je njegova prva posamična olimpijska medalja. Foto: Reuters
Juan Martin del Potro
Juan Martin del Potro je po maratonu v petek proti Federerju zbral dovolj moči, da je v boju za bron ugnal Novaka Đokovića. Foto: Reuters
Serena in Venus Williams
Čeprav Serena in Venus Williams le nekajkrat na leto igrata skupaj, tvorita enega najbolj dominantnih parov - 13 turnirjev za grand slam in dva olimpijska naslova. Foto: EPA
Max Mirnyi, Viktorija Azarenka, Andy Murray in Laura Robson
Maks Mirni in Viktorija Azarenka sta se veselila med mešanimi dvojicami. Foto: Reuters

Federer, ki je 8. julija osolil rane Britancev v Wimbledonu, ko je ugnal Murrayja s 4:6, 7:5, 6:3 in 6:4, je bil tokrat popolnoma brez moči. Finale je trajal le uro in 56 minut. 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam tako ostaja brez olimpijskega zlata med posamezniki. Izkoristil ni niti ene izmed devetih priložnosti za brejk, servis pa je izgubil kar petkrat. Murray je po rojaku Josiahu Ritchieju in letu 1908 postal prvi Britanec s posamično teniško olimpijsko zlato medaljo.
Odličen začetek Murrayja
Federerju sta se že v prvi igri ponudili priložnosti za odvzem začetnega udarca, ki ju ni izkoristil (obakrat je žogico poslal v mrežo). Prvi niz se je prelomil v šesti igri, ko je Švicar v ključnem trenutku ob prednosti Murrayja storil neizsiljeno napako in ljubljencu domačega občinstva dovolil, da je povedel s 4:2. Škot je s pomočjo glasnih navijačev dvignil raven igre in je niz, v katerem je Švicar storil kar 11 neizsiljenih napak, gladko dobil (6:2).

Federer izgubil devet iger zapored
V drugem nizu je Murray nadaljeval sijajno igro. Hitro je povedel z 2:0, nato v tretji igri rešil šest priložnosti za brejk in po številnih napak Federerja povedel že s 5:0. Škot je nanizal kar devet iger zapored in sedemkratni zmagovalec Wimbledona je bil v izgubljenem položaju. Murray je zanesljivo dobil tudi drugi niz.
Finale končal s petim asom
V tretjem nizu je Federer povedel z 2:1, a na servis Murrayja ni bil nevaren. V peti igri je Škotu uspel ključni brejk in prednost mu je uspelo zadržati do konca. Z asom je končal dvoboj ob velikem navdušenju 15.000 gledalcev. Murray je stekel v objem dekleta Kim Sears in mame Judy. Vsi grenki trenutki izpred štirih tednov so pozabljeni.
Na osrednjem igrišču "nogometni" navijači
Neverjetno! V karieri sem doživel nekaj bolečih porazov, tudi v Wimbledonu. To je bil najboljši mogoč način, da sem se vrnil sem. Poraz v finalu Wimbledona je najlepše pozabiti z olimpijskim zlatom. Navijači so bili odlični. Ponesli so me k zlatu. Ne spominjam se, da so me kdaj tako podprli,” je razlagal Britanec. Na tribunah so bili glasni britanski navijači, v finalu Wimbledona pa večinoma sedijo pomembneži in predstavniki pokroviteljev. Večkrat so uprizorili mehiški val, bilo je kot na nogometnem stadionu.
Federer, ki bo v sredo dopolnil 31 let, je z izpadom Novaka Đokovića ohranil prvo mesto na lestvici ATP.
Bron del Potru, "Nole" brez kolajne
Juan Martin del Potro
je osvojil bronasto odličje, potem ko je v malem finalu s 7:5 in 6:4 ugnal Srba Novaka Đokovića. Uspeh Argentinca je še toliko večji, saj je bil izčrpan po polfinalu s Federerjem, ko sta igralca za dramatične tri nize porabila več kot štiri ure. Đoković je bil v Pekingu bronast, danes pa se mu je medalja izmuznila.
Azarenka in Mirni preprečila popoln dan za Murrayja
Belorusa Viktorija Azarenka in Maks Mirni, prva nosilca med mešanimi dvojicami, sta v finalu premagala Lauro Robson in Murrayja z 2:6, 6:3, 10:8. Škot je tako ostal brez druge zlate medalje v enem dnevu.

Sestrama že četrti olimpijski naslov
Serena in Venus Williams sta še tretjič osvojili naslov olimpijskih prvakinj med dvojicami. V finalu sta premagali Čehinji Andreo Hlavackovo in Lucie Hradecko s 6:4 in 6:4. Sestri sta bili v "dvoje" zlati že v letih 2000 in 2008, Venus je med posameznicami olimpijska prvakinja postala leta 2000, Serena pa včeraj.
Igrati nameravata tudi v Riu 2016
Definitivno meriva na Rio. Posloviti se želiva z zmago. Upam, da bova osvojili tudi četrto, a nikoli ne veš. To je vse, kar sem si želela. Bila sem precej zunaj prve stoterice in imela sem samo dva meseca, da sem uvrstila na olimpijske igre,” je dejala Venus, ki je precej padla na teniški lestvici, odkar so ji lani diagnosticirali Sjogrenov sindrom.

"Venus je preživela zelo veliko in je zelo močna. Moj cilj vse leto je bil zmagati v dvojicah," je dodala Serena.

Finale (M):
MURRAY (VB/3) - FEDERER (ŠVI/1)
6:2, 6:1, 6:4

Statistika

Federer

Murray

Prvi servis (%)6551
Asi

9

5

Dvojne napake11
Neizsiljene napake

31

17

Winnerji2427
Osv. točke na mreži189
Najhitrejši servis (km/h)202218
Brejk priložnosti 0/9

5/10

Osvojene točke 68

97


Za bronasto medaljo:
DEL POTRO (ARG/8) - ĐOKOVIĆ (SRB/2)
7:5, 6:4



Ženske dvojice, za zlato medaljo:
S. WILLIAMS/V. WILLIAMS
- HLAVAČKOVA/HRADECKA (ČEŠ)
6:4, 6:4

Za bronasto medaljo:
KIRILENKO/PETROVA (RUS) -
HUBER/RAYMOND (ZDA)
4:6, 6:4, 6:1



Mešane dvojice, za zlato medaljo:
AZARENKA/MIRNI (BLR) - ROBSON/A. MURRAY (VB)
2:6, 6:3, 10:8

Za bronasto medaljo:
RAYMOND/M. BRYAN (ZDA)
- LISICKI/KAS (NEM)
6:3, 4:6, 10:4


Moški olimpijski prvaki v tenisu:
2012 Andy Murray
2008 Rafael Nadal
2004 Nicolas Massu
2000 Jevgenij Kafelnikov
1996 Andre Agassi
1992 Marc Rosset
1988 Miroslav Mečir