Hrvaški vaterpolisti so v Londonu pred štirimi leti osvojili zlato olimpijsko odličje, potem ko so v finalu ugnali Italijane. Foto: Reuters
Hrvaški vaterpolisti so v Londonu pred štirimi leti osvojili zlato olimpijsko odličje, potem ko so v finalu ugnali Italijane. Foto: Reuters

Vaterpolo pri številnih velja za eden najtežjih športov. Del olimpijskih iger je od leta 1900, izredno popularen je v vzhodnoevropskih državah, v zadnjih letih pa je postal popularen tudi v Združenih državah Amerike.

Najuspešnejša država je Madžarska, ki ima devet olimpijskih naslovov v tem športu. Šele pred štirimi leti se je končala njena vladavina treh zaporednih naslovov v Londonu, ko jih je v četrtfinalu premagala poznejša olimpijska zmagovalka Hrvaška.

Madžarska je bila sicer udeleženka ene najslavnejših tekem vaterpola v zgodovini, in sicer na igrah leta 1956, ko se je pomerila s Sovjetsko zvezo v t. i. "krvavi tekmi", ko so igralci bazen zapustili potolčeni in okrvavljeni (tekmo so dobili Madžari, ki so pozneje osvojili tudi zlato odličje).

Brazilci merijo visoko, prav tako Hrvati in Srbi
Gostiteljica Brazilija ima v vaterpolu velike apetite. To je dokazala s tem, da je na selektorski stolček posadila legendarnega hrvaškega trenerja Ratka Rudića, v reprezentanco pa uvrstila nekaj zelo talentiranih tujcev, ki so prevzeli brazilsko državljanstvo. Brazilci upajo, da bo Rudić v Riu de Janeiru nadaljeval svoj izjemni niz, saj je kot trener osvojil štiri zlata olimpijska odličja s tremi različnimi reprezentancami.

Med kandidati za končno zmago so še Avstralija, Hrvaška, najvišje postavljena Srbija in tudi Združene države Amerike.