Pia Babnik je imela izide 74, 66, 74 in 73. Foto: AP
Pia Babnik je imela izide 74, 66, 74 in 73. Foto: AP

Pia Babnik je bila po treh dneh na 13. mestu. Zadnji dan je opravila s 73 udarci, enim nad parom igrišča. Skupaj je za 72 lukenj porabila 287 udarcev, kar je eden manj od para igrišča.

Babnik je po smoli na začetnih luknjah našla pravo igro, naredila je dva birdieja (udarec pod predpisano normo za luknjo) – na peti in sedmi luknji. Sledila je napaka na osmi luknji, kjer si je pridelala bogey (udarec nad predpisano normo za luknjo).

Na enajsti luknji je sledil tretji birdie dneva. 20-letni Ljubljančanki se je zalomilo na 12. luknji. Dvojni bogey jo je potisnil zunaj deseterice. Na naslednjih šestih luknjah je imela še dva bogeyja in en birdie.

"V Pariz sem prišla kot šestdeseta igralka, zato je vsaka višja uvrstitev od tega dobra. Imela sem nekaj slabih trenutkov, ki so me stali višje uvrstitve. Tako pač je. To je golf," je povedala Babnik.

Golf: Pia Babnik kljub napakam v elitni konkurenci dosegla fantastičen izid

Ana Belac je dan sklenila s 76 udarci, štirimi nad parom igrišča. Skupaj je za 72 lukenj porabila 301 udarec, kar je 13 nad parom igrišča. Zasedla je končno 49. mesto med 60 tekmovalkami.

"Ta teden mi nič ni šlo od rok. Bila sem rahlo bolna, tudi forma ni prava in zato zaradi rezultata razočarana zapuščam Pariz. Sicer mi je bila olimpijska izkušnja zelo všeč. Zdaj odhajam nazaj v ZDA, kjer sem bom posvetila nastopom na turneji Epson, ki je vstopna točka za elitno turnejo LPGA," je dejala 27-letna igralka iz Portoroža, ki zadnjih osem let biva v ZDA.

Zlato je osvojila Lydia Ko z Nove Zelandije, tretja z olimpijskih iger v Tokiu. Slavila je z dvema udarcema prednosti pred Nemko Esther Henseleit in tremi pred Kitajko Jeanet Lin.

Babnik je za zmagovalko zaostala za devet udarcev, za bronasto Kitajko pa za šest. Isti izid kot Slovenka je imela branilka naslova Nelly Korda iz ZDA.

27-letna Ko se je v zgodovino golfa zapisala že kot najstnica. Pri sedemnajstih letih, devetih mesecih in devetih dneh je l. 2015 postala najmlajša številka ena v golfu tako med ženskimi kot moškimi.

Pred tem je leta 2013 kot edina amaterska igralka v zgodovini dobila dva turnirja najmočnejše turneje na svetu LPGA, konec 2015 pa je postala še najmlajša zmagovalka majorja v zgodovini.

Ameriška revija Time jo je že leta 2014 uvrstila med 100 najvplivnejših oseb na svetu.

Lydia Ko se je sicer rodila v Južni Koreji in se še kot dojenčica z družino preselila na Novo Zelandijo. Z golfom se je spoznala pri petih letih, prvo medijsko pozornost pa je dobila pri sedmih letih, ko je nastopila na amaterskem prvenstvu Nove Zelandije.

Golf (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Lydia KoNova Zelandija278
2Esther HenseleitNemčija280
3Janet LinKitajska281