Tratnik upa, da v soboto popoldne ne bo deževalo in se bodo noge odzvale. Presenetil ga je ekipni sotekmovalec Wout van Aert s polnim sprednjim kolesom, v vlogo prvih favorit pa postavlja mladega Tarlinga in Ganno, saj sta med Tourom vadila le za olimpijski kronometer. Foto: MMC RTV SLO
Tratnik upa, da v soboto popoldne ne bo deževalo in se bodo noge odzvale. Presenetil ga je ekipni sotekmovalec Wout van Aert s polnim sprednjim kolesom, v vlogo prvih favorit pa postavlja mladega Tarlinga in Ganno, saj sta med Tourom vadila le za olimpijski kronometer. Foto: MMC RTV SLO

Novodobna kolesarska velesila Slovenija se je dolgo borila za maksimalne kvote v cestnem kolesarstvu pri moških, nato pa ostala brez prvega kolesarja sveta, kar je deloma povezano s tem, da njegova partnerka ni bila izbrana v odpravo za Pariz.

Veliko hrupa in pozornosti ter klikov. (Ne)upravičeno? Slaba volja in nelagodja pri ženski kolesarski odpravi, medtem ko so moški že od objave trase vse polagali na cestno dirko, ki bo drugo olimpijsko soboto.

Veliko fizičnega, še več mentalnega stresa

Jan Tratnik je predstavnik Slovenije, kar je selektor Uroš Murn po dogovoru doložil že pozimi. Idrijčan bo zdaj med vsega 34 kolesarji startal že kot drugi ob 16:33:30. Takoj za edinim obstrancem boja za uro - Amirjem Ansarijem iz olimpijske ekipe beguncev. Ključ razporeditve slovenski ekipi ni bil pojasnjen.

"Zadnje štiri dni čutim, da je telo dodobra uničeno. Bilo je ne le veliko fizičnega, temveč tudi mentalnega stresa. Ko je konec dirke, ta utrujenost pride za tabo," je vidno utrujeni Tratnik odgovarjal na vprašanje, ali je nared za sobotni kronometer.

Dejstvo, da je na četrtkovo večerno novinarsko konferenco prišel naravno z letališča in se še ni dobro namestil v olimpijski vasi, ni pomagalo k vtisu, da Syuk potrebuje predvsem mir. "Kakšne posebne matematike ni: Počitek in v soboto upati na dober dan."

Za naslov Tarling in Ganna

Tudi selektor Murn je mnenja, da bo za Tratnika ključno, ali bo imel dober dan. Podobno bo pri vseh kolesarjih, za katerimi je Dirka po Franciji, pri čemer je kolesar ekipe Visma Lease a Bike maja opravil še z Dirko po Italiji. "Kronometer bo stvar dvojice, ki se je pripravljala zgolj na to: Joshua Tarling ali Filippo Ganna, oba iz Ineosa," je Murnova napoved.

32,4 kilometra dolg krog po središču Pariza ima zgolj 150 višinskih metrov. "Raje bi imel kakšen krajši klanec, ampak trasa je, kakršna je. Znal sem odpeljati tudi že ravninske kronometre," je dodal Tratnik.

Tratnik o Pogačarjevi odpovedi olimpijskega nastopa

"Malo me je presenetilo, ker sva se še zadnji teden pogovarjala in je bilo videti, da gre normalno, potem se je pa odločil, da ne gre," je Tratnik priznal, da tega ni pričakoval, a je takoj v isti sapi nadaljeval: "Ga čisto razumem. Giro in Tour, pri čemer je on dirkal na skupno zmago. Ga razumem, ker se tudi jaz počutim neuporabnega. Sem si pa priklical olimpijske spomine in sem si želel priti. Če bi bila kakšna druga tekma, me ne bi videli," je bil odkrit 34-letnik. V Pariz se bo Syuk vrnil v sredo, skupaj s preostalo trojico Matej Mohorič, Luka Mezgec in Domen Novak.

Že petnajsterica spodoben izid, nato dodatni počitek

Na začetku sezone je bil na kronometru Dirke po Algarvu 10., kar je njegov najboljši izid v vožnji na čas po 10. mestu na zadnjem kronometru Dirke po Franciji 2022. Ob vidno vitkejši postavi in večjem poudarku na klancih je vprašanje, koliko ima še surove moči. Posledično je tudi v napovedih in na stavnicah Tratnikovo ime skorajda ni omenjeno.

"Uf, deseterica bi bila lep uspeh," je odkrit Tratnik, ki je v prostem pogovoru pritrdil, da bo že petnajsterica zelo spodoben izid. "Veliko več pričakujem od cestne dirke. Mogoče zdaj, ko ni Tadeja, da bo to še bolje zame in za nas," je pripovedoval zmagovalec letošnjega Omloopa, ki bo po kronometru zapustil Pariz, da si v krogu družine dodatno spočije in pripravi za cestno dirko.

Bujak načrtuje kronometer življenja

Pri ciljih na kronometru je bila precej jasnejša Eugenia Bujak. "Rada bi odpeljala življenjski kronometer. Pripravljala sem se dobro, bila sem na višinskih pripravah, naredila vse, kar lahko, bili smo v vetrovniku, kar nekaj stvari smo spremenili. Upam, da bo vse skupaj pripeljalo do odličnega rezultata," je 35-letnica dejala pred svojim drugim olimpijskim nastopom za Slovenijo.

V ekipi UAE ADQ ima vlogo predpisane pomočnice, redko še dirka za svoj izid, razen v reprezentančnem dresu. "Tudi rečeno mi je bilo, da me nihče ne plačuje, da grem na olimpijske igre ... Zato res rada nastopam za Slovenijo, pa naj bodo to olimpijske igre ali kakšno drugo tekmovanje, vsakič dam vse od sebe, dirkam s srcem in tako bo tudi zdaj," je pripovedovala kolesarka, ki je leta 2018 zamenjala Poljsko za Slovenijo.

"Moje želje so kar velike," se je nasmejala Bujak in prikimala, da cilja na deseterico. Lani je z 12. mestom na SP-ju tudi privozila drugo za Slovenke v kronometru.

Selektor Penko vztraja in brani izbor

Sorodna novica Penko: Urška Žigart nikoli na enodnevni dirki ni bila uvrščena v top 30

Če se Eugenia Bujak spogleduje z deseterico in bo med 35 kolesarkami startala ob 14:43:30, pa bo kot prva ob 14:30 vožnjo na čas začela Urša Pintar. Na olimpijskem krstu ima nižja pričakovanja. "V zadnjih tednih se mi je uspelo maksimalno dobro pripraviti in tudi dvigniti pripravljenost," je 38-letnica povedala o svoji pripravljenosti.

Okoli njenega izbora in prednosti pred državno prvakinjo Urško Žigart je za medije odgovarjal selektor Gorazd Penko. Selektor se je kljub kritikam in ogorčenju javnosti postavil v obrambni položaj.

"Mislim, da je odločitev popolnoma strokovna," je dejal in ocenil, da se je Urša Pintar doslej izkazala za boljšo v sprintih skupine, kar bo po njegovem pomembno v Parizu. "Kadar sta prišli skupaj v cilj, je bila vedno Urša Pintar veliko mest pred Urško Žigart," je zatrdil Penko, ki je hkrati tudi ekipni šef in nadrejeni pri projektu Maraton Franja.

Sorodna novica Urška Žigart nezadovoljna z neizborom za Pariz, jezen tudi Pogačar

Kriterij sprinti in izidi enodnevnih elitnih dirk

Za cestno dirko so si Slovenke priborile dve mesti, isti kolesarki pa morata nato nastopiti tudi v kronometru, zato ni bilo možno v Pariz peljati treh ali štirih kolesark.

"Jasno je, da bo tu dirka takšna, da v cilj lahko pride cela skupina ali pa, recimo, skupina v begu petih ali sedmih kolesark, za njimi pa skupina 25 kolesark. In vemo, kdo je močnejši v sprintu," je še pojasnjeval Penko.

Pod črto: neizbor vplival na Pogačarjev umik

Ponovil je, da bi njegovo odločitev spremenila uvrstitev Žigart med najboljših 15 na kakšni od enodnevnih dirk svetovne serije. "Potem ne bi mogel reči ne. Ampak do zdaj nikoli v svoji karieri ni bila med najboljših 30," je še ponovil Penko, je še dodal, da je pri osvajanju UCI-točk resda Urška Žigart tudi lani prispevala največ, a levji delež točk izvira iz etapnih dirk.

Sorodna novica Pogačar odpovedal olimpijski nastop

Nestrinjanje z izborom sta na družbenih omrežjih izpostavila tako Urška Žigart kot njen zaročenec Tadej Pogačar. Prvi kolesar sveta je nato dan po zmagi na Dirki po Franciji odpovedal olimpijski nastop. Dejal je, da potrebuje počitek po zgodovinskem dvojčku zmag na Giru in Touru, za tuje medije pa priznal, da je neizbor Urške Žigart tudi dodal svoje.

Da se ne strinja z odločitvijo, je za medije v preteklih dneh dejal tudi predsednik Kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović, ob tem pa pojasnil, da na odločitev nima vpliva, niti ne more zamenjati Penka, saj je to v rokah odbora za cestno kolesarstvo.

Sorodna novica Predsednik KZS-ja Marđonović: Žigart je trenutno naša najboljša kolesarka

Penko o naštudiranem scenariju, tudi medijskem ...

Na polemiko se je Penko odzval s trditvijo: "Gre za naštudiran scenarij, tudi medijski ... Tu druga stran sploh ni imela nikoli možnosti pojasniti, zakaj je bila 10 oziroma 15 minut zadaj na državnem prvenstvu. Zato, ker je bila bolna. Ampak jasno mi je, zakaj ni nihče nič vprašal Pintar, mene ali pa kogar koli drugega iz tabora. Pintar je bila bolna, zato je bila tako slaba na državnem prvenstvu, drugače bi bil rezultat bistveno drugačen," je Penko vztrajal v odgovorih za medije v Parizu.

"Olimpijska proga, takšna, kot je, gre bistveno bolj na roko Pintar, kar priznavajo vsi, ki se na kolesarstvo malo bolj spoznajo, kot se sam," je še pristavil selektor.
Kot je še povedal, se njega celotno dogajanje ni toliko dotaknilo. "Verjetno dekleti malo bolj. Na ene to vpliva pozitivno, na druge spet negativno. Jasno, mi, ki smo zraven pri ekipi, želimo zadevo utišati in na ta način pomagati. Ljudje smo si različni. Ampak bomo videli, kako bo to vplivalo."