Xia Lian Ni je zelo neugodna za tekmice, saj igra s tehniko
Xia Lian Ni je zelo neugodna za tekmice, saj igra s tehniko "penhold grip". Palec in kazalec sta ovita okoli sprednje strani ročaja, preostali trije prsti pa so na zadnji strani loparja. Foto: AP

Ena izmed najbolj priljubljenih športnic je nosila zastavo Luksemburga na odprtju olimpijskih iger na reki Seni v petek zvečer. 32. nosilka olimpijskega turnirja je v uvodnem krogu izločila 31-letno Turkinjo Sibel Altinkayo s 4:2 v nizih. V drugem krogu ni imela sreče z žrebom, saj jo je čakala prva igralka sveta Jingši Sun. 23-letna Kitajka je bila boljša z 11:5, 11:1, 13:11 in 11:4. V tretjem nizu je imela Ni priložnost za znižanje na 2:1 v nizih, a ji ni uspelo.

"V večini primerov sem dvakrat starejša od tekmic, včasih sem celo trikrat starejša, a imam tudi dvakrat ali trikrat več izkušenj od njih. Treniram precej manj kot v prejšnjih letih. Ključna je prehrana. Zaužijem veliko zelenjave, pijem le vodo in se izogibam kokakoli," je bila kljub porazu nasmejana Xia Lian Ni, ki je dobila nekaj atraktivnih daljših izmenjav.

Za tri leta prekinila kariero
Rodila se je 4. julija 1963 v Šanghaju. Hitro je postala ena izmed najboljših igralk na svetu. Leta 1983 je na svetovnem prvenstvu v Tokiu osvojila zlato medaljo na ekipni tekmi in tudi med mešanimi dvojicami. Pri 23 letih je končala kariero in se odločila za študij, a po treh letih se je vrnila za mizo.

Leta 1989 se je preselila v Nemčijo in dve leti zatem začela igrati za Luksemburg. Poročila se je s Tommyjem Danielssonom, ki je tudi njen trener.

Na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 je imela že 45 let, a se je prebila v 3. krog posamičnega turnirja. V Londonu leta 2012 je izpadla v 2. krogu. V Riu leta 2016 je nosila zastavo Luksemburga na sklepni slovesnosti, potem ko je pri 53 letih navdušila in se uvrstila v 3. krog.

Pred tremi leti do brona med dvojicami na svetovnem prvenstvu
Pred tremi leti v Tokiu je postala najstarejša namiznoteniška igralka v zgodovini olimpijskih iger. Na svetovnem prvenstvu v Houstonu novembra 2021 je z 58 leti osvojila bron med ženskimi dvojicami. S Sarah de Nutte sta presenetljivo dobili kar štiri dvoboje in se prebili do polfinala.