Darko Jorgić se je odlično upiral Felixu Lebrunu. Najstnik je odločilni niz dobil z 11:9. Foto: Reuters
Darko Jorgić se je odlično upiral Felixu Lebrunu. Najstnik je odločilni niz dobil z 11:9. Foto: Reuters

Felix LeBrun je eden glavnih zvezdnikov iger v Parizu. Na posamičnem turnirju je navdušil polno dvorano z bronasto medaljo. V nedeljo je s 4:0 ugnal Brazilca Huga Calderana.

Dvojice zanesljivo dobili Francozi
Glasni francoski navijači so znova nosili svoje ljubljence za osrednjo mizo pariške četrte Arene Sud. V prvem obračunu dvojic sta Simon Gauzy in Alexis Lebrun premagala Petra Hribarja in Denija Kožula z 11:9, 11:7 in 11:7.

Jorgić se je odlično upiral najstniku
Polna dvorana je zares uživala v obračunu najboljših posameznikov obeh reprezentanc. Felix Lebrun je v prvem nizu zaostajal že z 2:7, a je nato z nekaj sijajnimi forhendi ugnal Jorgića z 11:8. V drugem in tretjem nizu je Jorgić znova povedel s 7:2 in prednost ohranil do konca. Povedel je z 2:1 v nizih proti dobitniku bronaste medalje med posamezniki.

Deni Kožul se je zelo dobro upiral Alexisu Lebrunu. Foto: Reuters
Deni Kožul se je zelo dobro upiral Alexisu Lebrunu. Foto: Reuters

V četrtem nizu je Felix Lebrun prikazal najboljšo predstavo. Odlično je serviral, dobil je tudi skoraj vse daljše izmenjave in izenačil na 2:2 v nizih (11:4). V odločilnem nizu je Francoz povedel z 10:4, a se žilavi Hrastničan ni predal, rešil je pet zaključnih žog, šeste pa mu ni uspelo in Francozi so povedli z 2:0.

Deni Kožul osvojil en niz proti Alexisu Lebrunu
Tudi tretji dvoboj je dobila Francija, potem ko je Alexis Lebrun s 3:1 v nizih ugnal Kožula, ki je sicer izenačil na 1:1 v nizih, a nato ni bil kos vse bolj razpoloženemu 16. igralcu sveta.

Jorgić preveč pasiven v ključnih trenutkih
"Mi smo dali svoj maksimum od obračuna dvojic naprej. Fanta sta prikazala eno boljših tekem, bila blizu do konca nizov, na koncu pa sta Francoza dokazala, zakaj igrata toliko finalov na turnirjih. Sam sem imel lepo priložnost proti Felixu Lebrunu. Najbrž je bil ključen prvi niz, ko sem vodil s 7:2, tekmec je bil že malo nervozen, toda na koncu niza sem bil jaz tisti, ki je preveč hitel in sem prednost zapravil," je dejal Jorgić.

"Premagati bronastega s posamičnega turnirja bi mi ogromno pomenilo, še posebej pred njegovimi navijači. Bil sem sproščen, res sem užival. Hotel sem premagati najprej Felixa, nato še Alexisa, žal mi ni uspelo. Počutil sem se bolje kot v posamičnem delu tekmovanja, tudi premikanje je bilo boljše, udarci so bolje stekli. Sem pa bil v določenih trenutkih preveč pasiven, to moram v prihodnje popraviti," je svojo igro ocenil evropski podprvak.

Pogovor z Darkom Jorgićem in Denijem Kožulom po porazu proti Francozom

Kožul: Na naslednjih igrah bomo boljši
"Prikazali smo dobro igro, nimamo si kaj očitati. Lahko se vprašamo, kaj bi bilo, če bi bilo. Darko je imel vajeti v svojih rokah, da bi lahko izenačil na 1:1. Z igro smo lahko zadovoljni, tudi v dvojicah so bili nizi kljub 0:3 tesni. Izgubila sva nekaj hitrih točk, a igrala sva proti vrhunski dvojici," je dodal Kožul.

Felix Lebrun je ljubljenec občinstva v pariški četrti Areni Sud. Foto: EPA
Felix Lebrun je ljubljenec občinstva v pariški četrti Areni Sud. Foto: EPA

"S svojo formo sem zelo zadovoljen, saj sem v prvi vrsti dokazal, da se lahko kosam z najboljšimi. V prvem krogu posamičnega turnirja sem premagal indijsko legendo Achanto v prvem krogu, kar mi je veliko prineslo. Tudi proti Shunsukeju Togamiju in Alexisu Lebrunu je bil dvoboj enakovreden. Govorimo o vrhunskih igralcih in to mi je lahko le velika vzpodbuda za naprej," razmišlja Kožul, ki že pogleduje proti Los Angelesu: "Na naslednjih igrah bomo boljši."

Selektorica priznala, da so Francozi trenutno boljši
Selektorica Andreja Ojsteršek Urh je bila zadovoljna s preikazano igro. "Ko gledaš izid 3:0, seveda nisi blizu, ampak če tisti bekend ne bi šel v mrežo pri 9:10 in 2:2 v nizih, oziroma bi Darko lahko že prej tisto tekmo zaključil, tudi tekma Alexisa Lebruna proti Deniju ne bi bila takšna, kot je bila. Bom pa rekla, da so Francozi favoriti v vsakem primeru, trenutno so boljši," je priznala selektorica.

Slovenski namiznoteniški igralci so končali tekmovanja na olimpijskih igrah. Jorgić in Kožul sta pretekli teden igrala na posamičnem turnirju. Hrastničan Jorgić je po dveh zmagah nato izgubil v osmini finala, medtem ko je Logatčan Kožul po presenetljivi zmagi v prvem nastopu nastope sklenil v drugem krogu.

Jorgić in Kožul v ključnih trenutkih nista uspela presenetiti Francozov

Osmina finala, tabela:
KITAJSKA (1) - INDIJA (14)
HRVAŠKA (11) - JUŽNA KOREJA (5)
PORTUGALSKA (8) - BRAZILIJA (9) 1:3
FRANCIJA (3) - SLOVENIJA (12) 3:0
Gauzy/A. Lebrun - Hribar/Kožul 3:0 (9, 7, 7)
F. Lebrun - Jorgić 3:2 (8, -8, -5, 4, 9)
A. Lebrun - Kožul 3:1 (8, -6, 4, 5)

JAPONSKA (4) - AVSTRALIJA (15) 3:0
EGIPT (13) - TAJVAN (6) 0:3
ŠVEDSKA (7) - DANSKA (10) 3:0
KANADA (16) - NEMČIJA (2) 0:3

Namizni tenis (M), ekipno, 1. krog, Slovenija – Francija, posnetek