Darko Jorgić je pred tremi leti v Tokiu v četrtfinalu osvojil 21 točk proti Linu, tokrat je bil precej bolj konkurenčen, a niza mu ni uspelo dobiti. Foto: Reuters
Darko Jorgić je pred tremi leti v Tokiu v četrtfinalu osvojil 21 točk proti Linu, tokrat je bil precej bolj konkurenčen, a niza mu ni uspelo dobiti. Foto: Reuters

22-letni Tajvanec je Jorgićev stari znanec. Trenutno osmi igralec sveta in peti nosilec v Parizu ga je leta 2021 premagal v četrtfinalu. Iz Tokia ima Tajvanec bronasto kolajno, ko je bil tretji v mešanih dvojicah, med posamezniki pa je po porazu v dvoboju za bron končal na četrtem mestu.

Jorgić: Realna ocena olimpijskih nastopov je osem od deset

Lin zadel rob mize v ključnem trenutku
V prvem nizu je Tajvanec začel nervozno, tri zaporedne žogice je poslal prek mize in Jorgić je povedel s 4:1. Lin je nato hitro izenačil in si pri vodstvu z 10:9 priigral priložnost za zmago v uvodnem nizu. Imel je veliko srečo, saj je zadel rob mize in Jorgić ni imel priložnosti, da bi dobil točko s forhendom.

Jorgić popustil po vodstvu z 9:7
V drugem nizu je Jorgić znova povedel s 5:2, a je Lin izenačil na 5:5. Hrastničan je odgovoril in si zagotovil dve točki naskoka (9:7). V odločilnih trenutkih je bil Lin znova bolj zbran, unovčil je drugo priložnost za vodstvo z 2:0 v nizih (12:10).

Tretji in četrti niz zanesljivo pripadla Tajvancu
V tretjem nizu je Jorgić naredil preveč napak. Ko je že imel prednost v daljši izmenjavi, se je Tajvanec spretno izvlekel. Nekaj točk je dobil tudi neposredno s servisom (11:7).

Tajvanec Lin, ki igra z levo roko, je zadel nekaj imenitnih forhendov. Foto: Reuters
Tajvanec Lin, ki igra z levo roko, je zadel nekaj imenitnih forhendov. Foto: Reuters

Hrastničan je skušal podaljšati dvoboj. V četrtem nizu je povedel s 6:5, a je nato do konca obračuna osvojil le še točko.

Iskal pravo formo, a je ni našel
"Želja je bila vsekakor za nekaj več – ocena dobrih osem od deset. Nisem pokazal svoje najboljše igre, tako je bilo pravzaprav od prve tekme naprej. Boril sem se s formo, iskal sem jo in na trenutke igral dobro, a po drugi strani kdaj tudi preveč panično. To se je pokazalo takoj, ko igraš z nekim 'top' igralcem na tej ravni," je razlagal 26-letni Jorgić.

"V prvih dveh nizih sem bil v vodstvu, lahko bi dobil oba. Bil sem preveč nestrpen, prehiter v določenih trenutkih in brez razmišljanja," je priznal Jorgić in spregovoril tudi o tekmecu. "Lin je bil od začetka malce v krču, kar sem občutil. Tudi to, da ni pravi, potem ko je bil pred tremi meseci še poškodovan in ni igral vseh tekem."

Felix Lebrun v nogometnem vzdušju dobil sedmi niz
Lina zdaj v četrtfinalu čaka Francoz Felix Lebrun, ki je v nogometnem vzdušju pred 7000 gledalci premagal Dmitrija Ovtcharova s 4:3 v nizih. Nemec se je vrnil po zaostanku z 0:3, a je nato Francoz z nekaj dih jemajočimi izmenjavami dobil sedmi niz z 11:7. Četrtfinalni boji namiznoteniškega turnirja bodo v Parizu na sporedu že v četrtek.

Slovenci v ponedeljek proti Francozom
Jorgića po koncu posameznih bojev zdaj čakajo še ekipne tekme. Slovence prvi dvoboj s Francozi čaka v ponedeljek, 5. avgusta.

Liam Pitchford je tudi tokrat osvojil dva niza. Foto: Reuters
Liam Pitchford je tudi tokrat osvojil dva niza. Foto: Reuters

V 2. krogu drugič zapored izločil Britanca Pitchforda
Veliko dela je imel Jorgić že dopoldne, saj se je Pitchford zelo dobro upiral. Šlo je za ponovitev dvoboja iz Tokia, kjer sta se ista igralca srečala v istem paru tekmovanja – v šestnajstini finala. Tako kot pred tremi leti se je tudi tokrat obračun končal z zmago Jorgića s 4:2.

"Ko se uvrstiš med najboljših 16, je prav gotovo prisotno zadovoljstvo, ampak tudi nervoza, saj me čez šest ur čaka naslednji obračun," je Jorgić povedal za TV Slovenija. Kljub še drugi zmagi je bil samokritičen: "Nisem najbolj zadovoljen s svojo igro, začel sem aktivno, nato pa sem igral malce preveč pasivno. Vedno ko vodiš v nizih z 2:0 in visoko vodiš v tretjem, gre glava v drugo stran, malo preveč hitrih napak je bilo z moje strani. A rekel sem si, da še vedno vodim z 2:1. Glava pri 3:1 spet ni bila prava, a končalo se je z zmago."

Jorgić na drugih igrah zapored ostal brez osvojenega niza proti Tajvancu Linu

Pitchford povedel, a Jorgić se je hitro vrnil
Britanec je začel silovito in povedel s 5:1, Jorgić se je nato hitro prebudil, ujel tekmeca na 7:7 in niz rešil z 11:9. Slovenski as je drugi niz začel na visokih obratih, povedel s 5:0 in prednosti ni več izpustil, niz je dobil na šest.

Zmagovita točka Darka Jorgića

V tretjem nizu je nekaj časa kazalo, da je dvoboj že odločen, saj je Jorgić povedel s 7:3, a se je Pitchford vrnil s šestimi zaporednimi točkami in dobil niz na 9. Slovenec je naslednji niz začel z vodstvom 7:2, Pitchford se je vrnil na 8:6, a preobrat mu tokrat ni uspel, saj mu ni uspelo osvojiti niti točke več.

Sledil je najslabši Jorgićev niz, ko je igralec v rdečem povedel s 5:1 in nato niz varno pripeljal do cilja (11:5). Jorgić se je nato zbral in v šestem nizu tehtnico dokončno obrnil na svojo stran ter slavil z 11:6.

Šved izločil prvega nosilca
V drugem krogu je sicer za veliko presenečenje poskrbel Šved Truls Moregard, ki je izločil prvega favorita Kitajca Čukina Vanga s 4:2 (10, 7, -5, -7, 9, 6).


3. krog:
LIN (TJV/5) - JORGIĆ (SLO/13)
3:0 (9, 10, 7, 7)

Olimpijske igre Pariz 2024: Namizni tenis (M), Jorgić - Lin, osmina finala, posnetek

2. krog:

JORGIĆ (SLO/13) − PITCHFORD (VB/25)
4:2 (9, 7, -9, 6, -5, 6)

KOŽUL (SLO) – TOGAMI (JAP)
2:4 (9, -4, 8, -7, -3, -5)

Jorgić: Ostali svet se približuje kitajskim igralcem