Slovenski odbojkarji bodo proti kanadskim odigrali svojo zgodovinsko prvo tekmo na olimpijskih igrah. Foto: EPA
Slovenski odbojkarji bodo proti kanadskim odigrali svojo zgodovinsko prvo tekmo na olimpijskih igrah. Foto: EPA

Najbližje mu je bila leta 1984, ko je zasedla četrto mesto, na zadnjih dveh igrah pa je izpadla v četrtfinalu. Kanada in Slovenija sta del predtekmovalne skupine A, v kateri sta še Francija in Srbija. Ekipe so izenačene, vsaka tekma bo pomembna.

Odbojkarji počaščeni, da so del elitne družbe

Urnaut: Vse ekipe so prišle pokazat svoj maksimum
"Vsi se zavedamo, kako močen bo olimpijski turnir in kako nepredvidljiv je lahko. Na zadnjih olimpijskih igrah so zmagali Francozi, ki so na igrah pred tem izpadli že v skupinskem delu. Vse ekipe so v Pariz prišle prikazat svoj maksimum in zato bo treba vse tekme odigrati na najvišji mogoči ravni. Tista ekipa, ki bo tisti dan igrala boljšo odbojko, si bo zaslužila zmago, potem napredovanje in tako naprej," meni slovenski kapetan Tine Urnaut.

Proti Kanadi stoodstotni izkupiček
Slovenci so se s Kanadčani letos že merili v Ligi narodov. Ekipi sta se spopadli že na prvem turnirju lige v Antalyi, ko sta odigrali izenačeno tekmo, Slovenija pa je na koncu po ogorčenem boju zmagala s 3:2. Slovenci so po rednem delu lige zasedli prvo, Kanadčani pa šesto mesto, varovanci Gheorgeja Cretuja so bili nato po izločilnih bojih četrti. Zmaga Slovenije v Antalyi je bila že njihova peta na petih medsebojnih tekmah, kljub stoodstotnemu izkupičku na medsebojnih obračunih pa Slovenci tekmece spoštujejo.

Odbojkarji z mislimi vse bolj pri Kanadčanih

Kanadčanov ne gre podcenjevati
Zavedajo se, da imajo Kanadčani, ki so si olimpijski nastop zagotovili že pred letošnjo Ligo narodov, v svojih vrstah nekaj zelo kakovostnih igralcev. Trojka Eric Loeppky, Arthur Szwarc in Stephen Maar je letos z Monzo osvojila naslov italijanskega podprvaka, po reprezentančnih akcijah bo pri njej ostal le še Szwarc, Loeppky se seli k Piacenzi, Maar pa v Milano. Tudi drugi so večinoma člani uglednih evropskih klubov.

Vsaka tekma bo na dosti višji ravni
"Pričakujem borbo za vsako točko, vsak niz. Vsaka tekma bo na dosti višji ravni kot v ligi narodov. Mislim, da bodo vse ekipe želele dati 120 odstotkov, in to moramo pričakovati ter na tak način tudi mi iti v tekmo in dati več kot nasprotnik," je še pred odhodom na igre dejal kapetan reprezentance. Kot je dodal, je bil na zadnjih treningih poudarek predvsem na izboljšanju detajlov, na igrah pa ga zanima zgolj igranje najboljše možne odbojke, medtem ko so druge olimpijske stvari drugotnega pomena.


Olimpijske igre, odbojka (M), skupina A

1. krog, nedelja ob 17.00:
FRANCIJA – SRBIJA

Ob 21.00:
SLOVENIJA – KANADA