Slovenski odbojkarji bodo prvič igrali na olimpijskih igrah. Foto: OZS
Slovenski odbojkarji bodo prvič igrali na olimpijskih igrah. Foto: OZS

Slovenska izbrana vrsta je prvi trening v sklopu priprav na olimpijske igre v Parizu v fitnesu opravila že v petek, ko se je po koncu elitne Lige narodov, v kateri je osvojila četrto mesto, po nekaj dneh počitka znova zbrala v Ljubljani. Odbojkarji so dopoldne trenirali v skupinah, celotno zasedbo pa je selektor Cretu zbral na popoldanskem treningu v standardni pripravljalni bazi v Črnučah.

Romunski strateg na slovenski klopi ima na voljo 16 reprezentantov, podajalce Gregorja Ropreta, Dejana Vinčića in Uroša Planinšiča, korektorja Tončka Šterna in Nika Mujanovića, srednje blokerje Alena Pajenka, Jana Kozamernika, Saša Štalekarja in Janža Janeza Kržiča, sprejemalce Tineta Urnauta, Klemna Čebulja, Roka Možiča, Žigo Šterna in Roka Bračka ter prosta igralca Janija Kovačiča in Urbana Tomana.

"Od fantov pričakujem, da bodo prvo poglavje sezone pustili za sabo, je končano in je že zgodovina. Uspelo jim je, kar so si zadali, zdaj smo pripravljeni, da začnemo novo poglavje, torej priprave na olimpijske igre. Najprej moramo to dojeti v glavah, telo mora temu slediti, za velike bitke, ki nas čakajo, pa moramo popraviti tudi zadnje podrobnosti," je v uvodu dejal Cretu.

"Vsaka tekma v Parizu bo finale in prav je tako. Morala bi biti celo več kot vsak finale, saj je nekaj unikatnega in fantje to vedo. Vemo, česa si želimo, in vemo, da se bodo vse ekipe pripravljale na enak način. V teh treh tednih pričakujem maksimalno zbranost in osredotočenost, da bodo igralci skrbeli za svoja telesa, za počitek in da bodo tudi zunaj treningov naredili vse, kar je v njihovi moči, da bomo do prve tekme le še napredovali," je dodal Romun.

Priložnost za napredovanje bo slovenska reprezentanca imela tudi skozi nastope na prestižnem Wagnerjevem memorialu, ki bo med 12. in 14. julijem v Krakovu.

"Želim si, da v Pariz pridemo v čim boljšem fizičnem stanju in da našo igro do takrat skušamo še malo izpiliti ter v določenih trenutkih igrati hitreje, manj predvidljivo. Formo, ki smo jo imeli med Ligo narodov, moramo do olimpijskih iger še nadgraditi, predvsem pa bo pomembno, da bomo takrat, ko bo najtežje in ko bodo najpomembnejši trenutki, ostali mirni ter točke odigrali z jasno in čisto glavo, ob tem pa izkoristili vse priložnosti, ki se nam bodo ponudile," je dejal kapetan reprezentance Tine Urnaut.

Čeprav je bil počitek zares kratek in ga po besedah prostega igralca Janija Kovačiča fantje niti niso dobro občutili, glede na videno na prvih treningih motivacije za trdo delo, ki jih čaka v prihodnjih tednih, ne manjka.

"Če sem iskren, je občutek tak, kot da ne bi imeli prostega niti dneva. A ne glede na to se je treba znova zbrati, vemo, kakšni so naši cilji za olimpijske igre, za naše prve. Pristop mora biti enak, igrati moramo tekmo za tekmo. Ne smemo imeti previsokih ciljev, čeprav zmeraj seveda ciljamo najvišje. Moramo biti realni in na vsaki tekmi odigrati najboljše kar lahko v danem trenutku. Mislim, da tako rezultat ne bo pod vprašajem. V teh dneh nas čaka trdo delo," pravi Kovačič.

"Nekaj časa za počitek je bilo, predvsem, da smo si spočili glavo in malo napolnili baterije ter da smo ozavestili, da je važen le še en cilj, ki se mu lahko 100-odstotno posvetimo, in to je nastop na olimpijskih igrah. Mislim, da bo trenutno največji poudarek na fizični pripravi, da bomo res 100-odstotno pripravljeni na vse napore, ki nas bodo čakali – in teh ne bo malo. Predvsem pa bomo morali v določenih trenutkih biti še samozavestnejši in odpraviti tiste nepotrebne napake, ki smo jih morda skozi Ligo narodov delali največ," je dodal Klemen Čebulj.

Selektor Cretu odpeljal 16 odbojkarjev na Wagnerjev memorial na Poljsko